„Šiuo metu dalis įstaigų jau išskiepijo visas gautas gripo vakcinas, tačiau atsiranda sveikatos priežiūros įstaigų, kurios nori pasidalinti turimu vakcinos likučiu – komunikuojame ir vakcinos yra perduodamos toms įstaigoms, kurioms yra atsiradęs papildomas vakcinų poreikis“, – Eltai perduotame komentare teigia VLK.

„Gruodžio pirmąją savaitę į gydymo įstaigas, kurios nurodė papildomą vakcinų poreikį, bus papildomai pristatyta gripo vakcinos – iš viso 4 900 dozių“, – praneša ligonių kasa.

Anot VLK, gripo vakcinų trūkumas kai kuriose šalies gydymo įstaigose rodo gyventojų norą skiepytis.

„Tas faktas, kad pritrūko vakcinų, vadinasi, kad žmonės skiepijasi aktyviai“, – priduriama perduotame komentare.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šių metų šaltajam sezonui Lietuva įsigijo 180 tūkst. gripo vakcinos dozių.

„Gripo vakcinos perkamos pagal gydymo įstaigų nurodytą poreikį. 2023–2024 metų sezonui buvo nupirkta 180 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos „Influvac Tetra“ dozių. Vakcina vienu kartu buvo pristatyta toms gydymo įstaigoms, kurios užsisakė kompensuojamųjų gripo vakcinų dar 2022 m. pabaigoje“, – informuoja VLK.

Gripo vakcinos poreikis renkamas iš anksto – ateinančio (2024–2025 m) gripo sezono vakcinos poreikį gydymo įstaigos turi pateikti iki šių metų gruodžio 1 dienos.

„Taigi, šiuo metu informacija apie poreikius jau renkama. Tikimės, kad tos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose pacientų aktyvumas skiepijantis yra didesnis, į tai atsižvelgs, pateikdamos vakcinos poreikį kitiems metams“, – teigia VLK.

Kaip penktadienį skelbė portalas „Delfi“, Panevėžio miesto poliklinikai bei Vilniaus Antakalnio poliklinikai šiuo metu trūksta valstybės kompensuojamų gripo vakcinų, kuriomis nemokamai skiepijami vyresni bei kiti rizikos grupei priklausantys asmenys. Todėl dalis vyresnių gyventojų pradėjo skiepytis už savo lėšas vaistinėse.

VLK informavo Eltą, kad „Delfi“ publikacijoje minima Panevėžio miesto poliklinika šiam gripo sezonui buvo užsakiusi ir gavo 1 700 dozių gripo vakcinos.

„Renkant informaciją apie papildomą vakcinos poreikį, ši įstaiga nurodė, kad norėtų gauti 200 papildomų dozių. Vakcina į polikliniką bus pristatyta gruodžio pirmąją savaitę“, – patikino ligonių kasa.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu, COVID-19 bei kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis rodiklis lapkričio siekė 1183,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 7 asmenys – visi nuo 2 iki 17 metų amžiaus vaikai. Intensyvios terapijos skyriuose nebuvo gydomas nė vienas asmuo, praneša NVSC.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad nuo gripo viruso nemokamai skiepijami tik rizikos grupės asmenys – vyresnio amžiaus, sergantys lėtinėmis ligomis, gyvenantys slaugos įstaigose, dirbantys gydymo įstaigose bei nėščiosios.