Lyginant šių metų 41-osios savaitės sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenis su ankstesnių savaičių duomenimis, matyti, kad sergančiųjų tiek gripu, tiek ŪVKTI bei COVID-19 liga skaičiai išaugo.

41-ąją šių metų savaitę Lietuvoje dėl gripo buvo hospitalizuoti 4 asmenys: 3 vaikai ir 1 asmuo, priklausantis 65 m. ir vyresnių amžiaus grupei buvo paguldytas į intensyvios terapijos skyrių. Prieš savaitę (spalio 2–8 d.) Lietuvoje dėl gripo ligoninėje nesigydė nė vienas asmuo.

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse

Sergamumas gripu, COVID-19 ir ŪVKTI

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2023 m. 40-ąją savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimtas 51 ėminys, tačiau nė viename gripo virusas išskirtas nebuvo.

Sergamumas gripu, COVID-19 ir ŪVKTI

Dabar tinkamiausias metas skiepytis

Primename, kad patikimiausia apsauga nuo gripo ir COVID-19 ligos yra skiepai. Šį sezoną rekomenduojama nuo abiejų ligų pasiskiepyti vieno vizito pas gydytoją metu. Ypač rekomenduojama skiepytis rizikos grupių asmenims. COVID-19 ir gripo rizikos grupės yra tos pačios:

  • 65 m. amžiaus ir vyresni asmenys;
  • asmenys, sergantys lėtinėmis (širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis, cukriniu diabetu, asmenys, kuriems yra imunodeficitinė būklė) ligomis (taip pat ir vaikai);
  • sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys asmenys (taip pat ir odontologai);
  • asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose (taip pat ir vaikai);
  • nėščiosios.

Kaip užsiregistruoti skiepijimui?

Nors pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 galima viso sezono metu, tačiau specialistai rekomenduoja nedelsti ir nuo šių ligų pasiskiepyti iki sergamumo pakilimo (kuris įprastai būna gruodžio–vasario mėn.).

Užsiregistruoti skiepams galima keliais būdais:

Jeigu įstaiga, prie kurios esate prisirašęs, neturi COVID-19 vakcinos, galima registruotis bet kurioje kitoje įstaigoje, kuri jos turi. Gydymo įstaigų, kurios turi COVID-19 vakcinų, sąrašas skelbiamas adresu https://nvsc.lrv.lt/lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/uzkreciamosios-ligos/gripas-1/gripas-ir-covid-19/skiepijimas-2023-2024-m-sezono-metu/gydymo-istaigu-uzsakiusiu-vakcinas-sarasas.

Primename, kad nemokamai COVID-19 vakcina gali skiepytis visi 6 mėn. ir vyresni asmenys, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu. Sezoninio gripo vakcina nemokamai skiepijami tik rizikos grupėms priklausantys gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją