„Health Optimazing” gydymo centrų tinklo įkūrėjas į Lietuvą atvyksta jau šį šeštadienį ir spalio 21 – 22 d. Vilniuje vykstančiame seminare “Nauja gyvenimo ir sveikatos kokybė” dalinsis savo žiniomis bei patirtimi, rašoma pranešime spaudai.

Daugybę mokslinių tyrimų visame pasaulyje atlikęs, tarptautinį pripažinimą pelnęs norvegų mokslininkas, daktaras, naujosios medicinos paradigmos kūrėjas Tomas Aksnesas, dalinasi naujausiais mokslo atsakymais apie antibiotikų žalą žmogaus organizmui bei efektyviausius būdus gydyti peršalimą.

- Daugelis žmonių peršalimus ir kitus virusus gydosi antibiotikais. Ar toks sprendimas teisingas?

- Tai didžiulis nesusipratimas. Kadangi peršalimas yra dažniausiai sukeltas Rhinovirus ir Adenovirus virusų, antibiotikai niekaip negali jų paveikti. Virusas yra tokia pat programa kaip kompiuterio virusas. Jis negyvas, tai DNR programa, kuri įsiterpia į ląstelės DNR, versdama ją reprodukuoti dar daugiau tokio pat viruso ir ląstelę funkcionuoti nenormaliai. Virusas – programa, kuri naudoja jūsų kūno ląstelę, kad daugintųsi.

Antibiotikai yra skirti bakterijoms, gyviems mikroorganizmams naikinti, o ne virusams. Tad jų vartojimas peršalimo atveju yra didelė klaida. Tarkime, dažniausias antibiotikas yra penicilinas, kuris yra grybelinės kilmės. Tai toks pats grybelis, kuris auga ant gendančių daržovių, yrančių produktų, dulkėse ir kitur. Grybelis yra gyvas organizmas, bakterija. Sveikame kūne yra 10 kartų daugiau bakterijų nei ląstelių. Sveikas kūnas yra sudarytas iš ląstelių, energijos, kraujotakos bei kitų sistemų ir iš daugybės rūšių bakterijų, labai reikalingų organizmui. Jos, aišku, labai mažos, bet jų yra 10 kartų daugiau nei pačių ląstelių.

Tomas Aksnesas

Tai kas atsitinka, jei vartojate antibiotikus? Antibiotikais jūs nužudote ir daugybę bakterijų, kurios yra tiesiog būtinos organizmui. Pavyzdžiui, bakterijas, atsakingas už virškinimo sistemos darbą, bakterijas, apsaugančias žarnyno sieneles, ir daugybę kitų. Tačiau visos jos nemėgsta antibiotikų. Todėl niekada nevartokite antibiotikų dėl jokios priežasties, išskyrus gresiančios mirties atveju.

Vartodami antibiotikus, jūs nužudote ir daugybę įvairių bakterijų, kurios yra gyvybiškai reikalingos. Jei sergate plaučių uždegimu, turite pneumonia bakteriją, tai antibiotikai nužudys ir pneumonia bakteriją, ir geruosius mikroorganizmus. Tačiau sergate virusine infekcija ir vartojate antibiotikus, kurie žudo bakterijas, tai visa dozė bus skirta paveikti tik gerąsias, jums reikalingas bakterijas. Taip organizmui padaroma daug didesnė žala.

Aš manau, kad gydytojai, skiriantys antibiotikų nuo virusinių infekcijų, turi netekti licencijos ir jiems neturi būti leidžiama gydyti žmonių.

– Lietuvoje šeimos gydytojas vienam pacientui gali skirti 15–20 minučių ir dažnai net nespėja išklausyti ligonio. „Viskas aišku – sako, ‒ tai peršalimas arba gripas.“ Ir išrašo antibiotikų. Mes pasitikime gydytojais ir vartojame antibiotikus.

- Neturėtumėte pasitikėti tokiais gydytojais. Jie patys netiki, kad tai daryti teisinga. Visi žino, kad antibiotikai neveikia virusų. Visa medicininė literatūra, įvairiausi tyrimai, visi mokslininkai tai patvirtina. Nuo peršalimo vaistų nėra ir niekas negali jų jums išrašyti. Dar niekas neišrado vaistų nuo paprasto peršalimo ar gripo.

– Kaip tada atskirti, ar susirgau peršalimu, ar gripu?

- Pagal simptomus. Gripo atveju karščiuosite, o paprasto peršalimo atveju galima ir nekarščiuoti, arba karščiuoti nestipriai ‒ 36,5–38 laipsniai. Gripo atveju – 38–39 laipsniai. Taip yra todėl, kad gripui išgydyti imuninei sistemai reikia atlikti daugiau darbo. Esant tokiai temperatūrai geriau naikinami virusai. Organizmo imuninė sistema pati padidina kūno temperatūrą, kad veiktų geriau, greičiau, efektyviau prieš mikroorganizmus. Jei karščiuojate, vadinasi, pradėjo veikti jūsų imuninė sistema, kad nužudytų virusą, ir ji funkcionuoja gerai. Jei vartojate paracetamolį ar kitus karščiavimą mažinančius vaistus, negerai.

Niekas kitas nesukelia karščiavimo, tik jūsų pačių imuninė sistema, kad išgytumėte. Jeigu jūsų imuninė sistema pasirinko sukelti karščiavimą, kad išgytumėte, tad neprotinga jo mažinti vaistais. Sakome: oi, aš nenoriu to jausti, aš nenoriu, kad mano imuninė sistema gerai veiktų (juokiasi). O esant 40 laipsnių karščiui, mūsų imuninė sistema veikia 5 kartus stipriau nei 37 laipsniams. Jei numalšinate karštį vaistais, neturite galimybės pagyti, kai galbūt jūsų kūnui reikėjo 40 laipsnių temperatūros, kad imuninė sistema veiktų 5 kartus geriau. Tuomet liga neišnyks, o pereis į lėtinę stadiją. Arba imuninė sistema susitvarkys su liga, bet tai užtruks daug ilgiau. Pavyzdžiui, vietoj 5 dienų sirgsite 2 savaites.

Todėl niekada nemažinkite karščiavimo, kai jis yra iki 41 laipsnio.

– Bet sutikite, kad kai temperatūra pakyla iki 38–40 laipsnių, tai labai gąsdina ir mes griebiamės visko. Juk taip pat visi esame girdėję ar skaitę, kai gripo sukeltos pasekmės buvo mirtinos. Kada tai tampa pavojinga? Kaip žinoti tada, ar čia mūsų imuninė sistema gerai veikia, ar tai jau gripo komplikacijos? Kur yra ta riba?

- Sergant paprastu peršalimu ar gripu, jums nėra ko bijoti, temperatūros nebus per daug. Tačiau komplikacijų atvejų pasitaiko ligotiems, pagyvenusiems žmonėms, kurie negeria pakankamai vandens, ‒ jie miršta nuo dehidratacijos. Arba nuo visos veiksnių kombinacijos – senyvo amžiaus, kitų ligų, dehidratacijos, daugybės suvartotų vaistų, sumažinto karščiavimo, nes imuninė sistema jau nebeveikia tinkamai. Esant tokiam deriniui kai kurie žmonės gali mirti nuo gripo. Tačiau jei jie nemažintų karščiavimo, galbūt tai juos išgelbėtų.

- Tai kaip efektyviausiai gydytis nuo peršalimo?

- Efektyviausias būdas išgyti nuo peršalimo susideda iš trijų dalių. Pirmiausia reikia leisti sako kūnui pailsėti, atsigauti – būti pasyviai, ramiai, šiltai, daug miegoti. Antra - vartoti dideles vitamino C dozes, 5 000 mg 5–8 kartus per dieną ir vartoti vitaminą D3 10 000 TV (tarptautinių vienetų, angl. International Units, IU). Trečia - gerti labai daug vandens.

– Jūs pats turite 5 vaikus, sutikite, kad labai sunku matyti savo mažą vaiką sergantį, karščiuojantį, 38 ar 39 laipsnių temperatūros. Tada labai baisu, kiekviena mama jaučiasi bejėgė, kad vaikas kankinasi, o mes niekuo negalime jam padėti.

- Vienas dalykas, kad vaikai išgyja daug greičiau nei suaugusieji. Kitas – kad reikia pakeisti savo požiūrį. Kitą kartą, kai matysite savo sergantį vaiką, pagalvokite: kuo didesnis karščiavimas, tuo geriau funkcionuoja vaiko imuninė sistema. Ir jūs nieko negalite padėti, vaiko organizmas jau daro viską, ką reikia, savo viduje. Pagalvokite: „O, jo imuninė sistema veikia ypač gerai!“ ir apsidžiaukite.

Taigi karščiavimas yra jūsų draugas, jus gydanti didelė galia. Mūsų suvokimą suformuoja žinios. Matote savo sergantį vaiką ir galvojate: „Niekuo negaliu jam padėti, vargšelis“, o jei pakeistumėte savo požiūrį: „Vaikas atrodo labai sergantis, bet jo imuninė sistema veikia puikiai ir jis gyja!“ Taip suvokiant viskas keičiasi. Ir niekada neduokite vaikui antibiotikų tokiais atvejais.

Daugybę atsakymų apie sveikatą ir sveiką gyvenimo būdą išgirsite jau šį savaitgalį vyksiančiame seminare iš savo srities profesionalų: mokslininko Thomo Aksneso (Norvegija) ir emocinio bei dvasinio intelekto lavinimo specialistės Andrės Amiyos Pabarčiūtės (Lietuva). Seminaras „Nauja gyvenimo ir sveikatos kokybė“ vyks šį savaitgalį (spalio 21-22 d.) Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)