Leidinyje The Wall Street Journal rašoma: „Gydytojai ir farmacininkai prašo Maisto ir vaistų kontrolės administracijos (angl. FDA) sustabdyti „Benadryl“, „Mucinex“, „Theraflu“ ir „Tylenol“ preparatų pardavimą, kadangi tyrimais įrodytas jų neveiksmingumas.

Jau keli tyrimai pateikė įrodymų, kad populiariausi vaistai nuo slogos neveiksmingi, taigi, medikai ragina nebepardavinėti šių preparatų.“

Pasak gydytojų, preparatų nuo slogos ingredientai nėra pavojingi, tačiau net keturi tyrimai pagrindė, kad šie preparatai neveiksmingi, tad FDA raginama pašalinti tuos preparatus iš prekybos.

„Manau, reikėtų išnagrinėti duomenis ir pasiaiškinti, ar informacija teisinga“, – sakė pediatrė Julie Yong-Kim.

Į preparatus neįtraukti acetaminofenas, ibuprofenas, kalbama tik apie tuos preparatus, kurių sudėtyje yra fenilefrino. Daktarė J. Yong-Kim patikino, kad seniai nerekomenduoja tokių preparatų pacientams.

Tylenol

Daktaras Jamesas Wolfe‘as teigė sutinkantis su raginimu išimti iš prekybos preparatus su fenilefrinu: „Manau, jei šiuo metu būtų pateikta užklausa FDA, preparatų nepatvirtintų dėl kelių priežasčių. Pirma, jų nauda menka, antra, jie turi nemažai šalutinių poveikių.“ Pasak gydytojo, jie gali sukelti nemigą ir padidinti kraujospūdį.

J. Wolfe‘as rekomendavo verčiau vartoti antihistamininių preparatų ir dieną ar dvi papurkšti į nosį purškalo nuo slogos.

„Tylenol“ ir „Benadryl“ pardavinėjančios kompanijos „Johnson and Johnson“ pranešime spaudai teigiama: „Fenilefrinas yra puikiai žinomas preparatas nuo slogos, jis yra saugus ir efektyvus, vartojant FDA rekomenduotomis dozėmis. O mes, gamindami savo produktus, toliau remsimės naujausiais mokslo tyrimais, produktų saugumo rekomendacijomis bei rekomendacijas teikiančios institucijos informacija apie fenilefriną.“

Paminėtina, kad tyrimai nenustatė, jog nereceptiniai vaistai būtų kenksmingi, tiesiog jie neveikia kaip vaistai nuo slogos.

Daktarė J. Yong-Kim rekomenduoja skalauti nosį druskos tirpalu ir, žinoma, pasitarti su gydytojais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)