Ligų įkarštis jau spėjo pasėti paniką ir tarp tėvų. Greitųjų testų, kuriuos galima atlikti ir namuose, pardavimai Kinijoje išaugę kelis kartus.

Pekino vaikų ligoninės vidaus ligų skyrius viršija visus pajėgumus. Kasdien atvežama per 7 tūkst. pacientų. Kaip ir prieš COVID-19 pandemiją, taip ir dabar, atsakymai, kas iš tikrųjų vyksta, iš Kinijos užtruko.

„Remiantis stebėsenos rezultatais, visos kvėpavimo takų ligos yra sukeltos žinomų patogenų. Naujų infekcinių ligų, kurias sukelia nauji virusai ar bakterijos, nenustatyta“, – komentavo Kinijos Valstybinio sveikatos komiteto atstovas Mi Feng.

Teigiama, kad protrūkį tarp vaikų, sukėlė kelios ligos: gripas, virusai, COVID-19 ir mažiau girdėta mikoplazmų sukelta pneumonija. Mikoplazma pneumonija yra bakterija, kuri gali išvirsti ir į plaučių uždegimą.

„Dažniausiai mikoplazma pneumonija sukelia viršutinių kvėpavimo takų uždegimą, paprastą bronchitą. Plaučių uždegimą ji sukelia labai retai“, – LNK žinioms sakė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas profesorius Edvardas Danila.

Edvardas Danila

„Čia daugiau jau būdinga vyresniems vaikams – nuo 5 iki 15 metų. Aišku, serga ir mažiukai vaikai, bet jie serga sunkiau. Jiems dažniau būdingos pneumonijos“, – aiškino Karoliniškių poliklinikos vaikų ligų gydytoja Živilė Mikalauskienė.

Protrūkio pati Kinija nesureikšmina ir kaip per koronaviruso pandemiją užsidaryti nuo turistų neketina. Netgi informuoja apie laikiną bevizį režimą kelioms Europos šalims. Sutapimas, ar ne, dalyje jų sergamumas išaugo.

„Yra stebimas šešiose Europos šalyse, atliekančiose stebėseną, mikoplazmų sukeltos pneumonijos padidėjimas“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos patarėja Ginreta Megelinskienė.

Ginreta Megelinskienė

Lietuvos vaikus ir tėvus medikai ramina: mikoplazmų sukeltos pneumonijos protrūkiai pasitaiko kas keletą metų, bet šiuo metu padidėjusio sergamumo šalyje nėra.

„Tikrai nesiekiame to protrūkio, kad būtų iki 35 proc. mikoplazmos pneumonijos sukėlėjas. Tai yra pavieniai atvejai – ne daugiau negu iki 5 proc.“, – teigė gydytoja Ž. Mikalauskienė.

„Tokių atvejų ligoninėje turime ir mes diagnozuotų, bet tai yra pavieniai atvejai“, – ramina ir profesorius E. Danila.

Mikoplazmos infekciją aptinka antikūnų testas, taip pat imunoglobulino tyrimai. Bet tirtis kiekvienam medikai nepataria. Bakterija sunkiai aptinkama. Tad gali būti, kad jūsų vaikas ja jau persirgo.

„Mikoplazmos pneumonija, kaip ir daugelis kitų kvėpavimo mikroorganizmų – bakterijų, kartais – grybų, normaliai gyvena žmogaus nosiaryklėje ir viršutiniuose kvėpavimo takuose. Neįmanoma atskirti, ar žmogus yra nešiotojas, ar tikrai sergantis“, – paaiškino profesorius E. Danila.

Medikai sako, kad kiekvienas kosulys nelygus plaučių uždegimui. Tad kreiptis į juos reikėtų tik pajutus rimtesnius simptomus, kaip antai oro trūkumas, karščiavimas, krūtinės skausmas ar silpnumas.

„Atskirų rekomendacijų būtent dėl situacijos Kinijoje nėra. Tiesiog yra bendrosios rekomendacijos dėl to, kas susiję su šaltuoju sezonu: tai yra, vakcinacija ir nespecifinių priemonių laikymasis, patalpų vėdinimas, sergančiųjų buvimas namuose, rankų plovimas“, – vardijo G. Megelinskienė.

Mikoplazma pneumonija bakterija jau įsisiautėjo Danijoje, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje. Lietuvoje šio sukėlėjo ligų skaičius nefiksuojamas.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia: