„Tai yra liga su dešimtimis veido išraiškų. Gali būti peršalimo simptomai, gali būti viduriavimas dėl virškinamojo trakto sutrikimų. Tai yra virusas, kuris turi daug veidų.

Kita vertus, koronaviruso naują atmainą galima vadinti „slapuke“ dėl to, kad, nors peršalimo simptomai yra, tačiau žmonėms, kurie namuose darosi tyrimus, ne visada ją pavyksta nustatyti iš karto. Tam priežasčių būna daug“, – teigė gydytoja N. Šertvytienė.

Anot gydytojos, testai, skirti ligai nustatyti namuose, yra kokybiški. Jų rezultatai paprastai sutampa su gydymo įstaigose atliekamų tyrimų.

„Problema yra ta, kad dažniausiai būna paties testo paėmimo technikos klaida. Žmonės ne visada teisingai perskaito instrukciją, o ją visada reikia perskaityti, nes yra labai daug gamintojų – vienur reikia laukti mažiau minučių, kitur – daugiau“, – pastebėjo gydytoja.

Beje, testas į virusą gali sureaguoti ne iškart, o tik po keleto dienų.

„Viskas priklauso nuo to, kiek žmogus gavo to viruso koncentracijos. Jeigu jis tos koncentracijos gavo labai mažai, jeigu jo imuninė sistema kovoja, gali būti, kad tas virusas net nespėjo pasidauginti. Intoksikacija vyksta, jau virusas yra, bet kol kas jo nepakankamai daug, kad galima būtų pasakyti, jog tai – kovidas. Užtai tie simptomai paprastai būna labai lengvi“, – komentavo gydytoja N. Šertvytienė.

Vis dėlto, net jei testas dar nerodo ligos, bet jau pasireiškė peršalimo simptomai, gydytoja ragino pagalvoti ne tik apie save, bet ir apie savo šeimos narius bei bendradarbius.

Poliklinika

„Kada nustatomas kovidas, 5 dienų izoliacija vis tiek išlieka. Net kai jau manome, kad žmogus nebėra užkrečiamas, vis tiek gali ir kosulys, ir sloga ilgiau išlikti. Todėl, net jeigu ir nėra stipriai išreikštų simptomų, vis tiek rekomenduojama vaikščioti su kauke“, – patarė šeimos gydytoja.

Ji kaukes rekomendavo dėvėti visiems, atėjusiems į polikliniką žmonėms, net ir sveikiems, nes jos apsaugo nuo užkrato.

Visą „Vidurdienio žinių“ siužetą galite peržiūrėti čia: