Šiuo metu sergamumo pakilimas fiksuojamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Lyginant šių ir praėjusių metų to pateis laikotarpio situaciją, tiek sergamumo, tiek patekusiųjų į ligonines, tiek mirčių rodikliai yra panašūs.

Lapkričio 27 d. – gruodžio 3 d. epideminį sergamumo lygį pasiekė 22 savivaldybės, t. y. peržengė 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą. NVSC specialistai bendradarbiauja su savivaldybių atstovais, kurių duomenimis, kol kas situacija tiek ugdymo įstaigose, tiek asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ) yra įprasta. Iki šios dienos nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi. Primename, kad priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus, pavyzdžiui, hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumą dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos.

Paskelbus epidemiją savivaldybėje ar šalies lygiu, būtų taikomos šios priemonės:

  • Sustiprinamos infekcijų kontrolės priemonės ASPĮ ir socialinės globos įstaigose:
  1. medicininių kaukių ar respiratorių dėvėjimas reglamentuojamas įstaigos vadovo nustatyta tvarka;
  2. pacientų ar gyventojų srautų atskyrimas (sergančiųjų gripu, COVID-19 liga ir ŪVKTI nuo kitų pacientų / gyventojų);
  3. asmens sveikatos priežiūros paslaugų sergantiesiems gripu ar COVID-19 liga teikimo namuose organizavimas;
  4. įstaigos vidaus tvarka ribojamas pacientų / gyventojų lankymas ar nustatomas privalomas kaukių dėvėjimas lankant pacientus ar gyventojus;
  5. rekomenduojamas kaukių dėvėjimas bendrose įstaigos patalpose visiems įstaigoje esantiems asmenims.
  • Gali būti taikomas laikinas masinių renginių ribojimas (renginių atšaukimas ar žiūrovų skaičiaus ribojimas).
  • Gali būti taikomas laikinas ugdymo įstaigų veiklos ribojimas, skelbiant infekcijų plitimą ribojantį režimą (IPRR) (kai ugdymas nebeorganizuojamas kontaktiniu būdu). Yra nustatyti kriterijai ir galimybė skelbti IPRR tiek atskiros klasės, tiek srauto, tiek visos įstaigos lygiu, vertinant situaciją individualiai.
  • Rekomenduojamos papildomos infekcijų kontrolės priemones (rankų higiena, vėdinimas, patalpų valymas drėgnu būdu, srautų valdymas, kaukių dėvėjimas uždarose patalpose ir pan.).

Pastarąją savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyta 18 asmenų: 11 vaikų (0–17 m.) ir 7 vyresni nei 65 m. asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomas 1 asmuo (iki 2 m. amžiaus).

Sergamumas gripu

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2023 m. 47-ąją savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 59 ėminiai, iš kurių 14-oje ėminių buvo aptiktas A tipo gripo virusas ir 1-ame – respiracinis sincitinis virusas (RSV).

Sergamumas gripu

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, 47 savaitės pabaigoje (iki 2023 m. lapkričio 26 d.) toliau registruojamas didėjantis sergamumas kvėpavimo takų ligomis (gripu ir ŪVKTI) daugumoje ES ir (arba) EEE šalių. Stebimas didesnis sergamumas COVID-19 liga, lyginant su kitomis ŪVKTI, tarp jų ir gripu. Europos pietinėje dalyje esančiose šalyse sergamumas COVID-19 yra mažesnis, lyginant su dauguma šiaurėje esančių šalių.

Pasiskiepijusiųjų gretos didėja – skiepytis dar ne vėlu

Nuo rugsėjo mėn. sezoninio gripo vakcina jau pasiskiepijo 204 509 asmenys. Nuo spalio 5 d. COVID-19 vakcina pasiskiepijo 44 747 asmenys. Primename, kad dar turite galimybę pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 vieno vizito pas gydytoją metu. Gydymo įstaigų, užsisakiusių vakcinas, sąrašą, rasite čia: https://nvsc.lrv.lt/lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/uzkreciamosios-ligos/gripas-1/gripas-ir-covid-19/skiepijimas-2023-2024-m-sezono-metu/gydymo-istaigu-uzsakiusiu-vakcinas-sarasas

Itin rekomenduojame pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems asmenims (65 m. ir vyresniems; socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams; asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis; asmenims, kurių imunitetas nusilpęs; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams; nėščiosioms).

Saugantis gripo ir kitų peršalimo ligų NVSC specialistai ragina laikytis higienos taisyklių: kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis (galima užsidengti skepetaite ar sulenkta alkūne); reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones, ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus; stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis; dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas; viešose uždarose vietose (paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose vietose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių) rekomenduojama dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius. Pajutę į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmą ar pan.), nedelsdami kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją