Apie tai, kokia šiuo metu yra sergamumo situacija Lietuvoje, „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

„Žiūrint į bendrą sergamumą kvėpavimo takų infekcijomis, tarp jų ir COVID-19, ir gripo, per moksleivių atostogas sergančiųjų žymiai sumažėjo, palyginti su prieš tai buvusių dviejų savaičių sergamumo duomenimis. Toks sergamumo kvėpavimo takų infekcijomis sumažėjimas stebimas kiekvieną peršalimo ligų sezoną, tuomet, kada būna moksleivių atostogos, nes būna mažiau kontaktų ir mažiau sergančiųjų.

Išskirti, kad smarkiai didėja COVID-19 liga negalime, nes, palyginti su praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu, sergamumas išlieka panašus visomis kvėpavimo takų infekcijomis“, – pasakojo G. Gargasienė.

Anot jos, kol kas epideminio sergamumo lygis nebuvo pasiektas nė vienoje savivaldybėje, tai yra nebuvo peržengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba.

„Bet gydymo įstaigos pagal savo vidaus tvarkas ir kitus teisės aktus turi teisę įvesti tam tikrus ribojimus, kad išvengtų tam tikrų ligų, tarp jų – peršalimo ir COVID-19 ligos plitimo. Jeigu matomas sergamumo didėjimas tarp pacientų COVID-19 liga, taip pat lankytojai gali atnešti ligas į gydymo įstaigas, tai jos turi galimybę priimti sprendimus, siekiant išvengti ligų plitimo.

Šiuo atveju Anykščių ligoninėje situacija tikrai nėra išskirtinė. Kaukių dėvėjimas privalomas visose gydymo įstaigose ir tai yra normalu. Į gydymo įstaigas ateina sergantys žmonės ir, kad jie neplatintų ne tik COVID-19 infekcijos, bet ir kitų kvėpavimo takų ligų, kaukės buvo privalomos gydymo įstaigose ir ne sergamumo padidėjimo laikotarpiu“, – paaiškino laidos pašnekovė.

Pasak jos, šiuo metu rekomenduojamos bendros prevencijos priemonės: rankų plovimas, taisyklingas čiaudėjimas, kosėjimas, atstumų laikymasis, nėjimas į susibūrimo vietas, kreipimasis į šeimos gydytoją ir laukimas susirgus, kol pasveiksi.

„Renginių ribojimas, kitos rimtesnės priemonės būtų taikomos savivaldybės arba šalies mastu, jeigu būtų skelbiama epidemija“, – patikslino G. Gargasienė.

NVSC specialistė pasidžiaugė, kad žmonės gana aktyviai skiepijasi nuo gripo ir COVID-19.

„Rugsėjo mėnuo buvo gana aktyvus ir bent jau rizikos grupėms priklausantys asmenys labai skubėjo skiepytis nuo gripo. Ir COVID-19 neužmiršo, juo labiau, kad yra sudaryta galimybė vieno vizito metu pasiskiepyti dviem vakcinomis: tiek gripo, tiek COVID-19. Paskutiniais duomenimis, nuo spalio 5 d., kuomet pradėta skiepyti atnaujinta COVID-19 vakcina, pasiskiepijo 20 tūkst. žmonių, o gripo vakcina – dvigubai daugiau“, – sakė G. Gargasienė, priminusi, kad per visą praėjusį sezoną nuo COVID-19 pasiskiepijo vos 40 tūkst. žmonių.

Skiepas

Specialistė paaiškino, kad COVID-19, kaip ir gripas, tampa sezone liga ir naujos vakcinos bus kas sezoną.

„Jeigu norėsime efektyviai apsisaugoti, ypač rizikos grupės asmenys turės pagalvoti apie šių dviejų vakcinų įsiskiepijimą“, – kalbėjo G. Gargasienė.

Kartu specialistė pastebėjo, kad žmonės labai aktyviai perka COVID-19 testus, todėl sergamumas šia liga yra akivaizdesnis.

Visą „Žinių radijo“ laidą „Ryto espresso“ galite perklausyti čia: