„Anksčiau prieš sriegiant implantus didžiausias dėmesys buvo skiriamas žandikaulio kaulo būklei įvertinti: yra kaulo – bus implantas. Pakankamai nebuvo įvertinamos dantenos, jų svarba implanto ilgalaikei prognozei, todėl dabar atvilnija komplikacijų banga. Pastebime, kad gydytojai iš įvairių šalių susiduria su dideliu srautu pacientų, kuriems dantys buvo implantuoti prieš penkerius ar daugiau metų, o dabar tenka spręsti problemas dėl atsiradusių komplikacijų“, – tvirtina Implantologijos ir rekonstrukcinės odontologijos klinikos (IROK) gydytoja implantologė J. Milerienė.

Ir šiomis dienomis pastebima, kad prieš dantų implantavimo operaciją pacientų žandikaulio, o ypač – dantenų – būklė nėra tinkamai įvertinama, tad gydytojai implantologai Jolita ir Edvinas Mileriai primena pacientams, kad neatlikus kaulo augmentacijos ir dantenų atkūrimo procedūrų, kai to reikia, dantų implantai tarnaus neilgai.

Kuo svarbi kaulo augmentacija ir minkštųjų audinių plastika?


Gydytoja implantologė Jolita sako, kad didžioji dalis pacientų kreipiasi neturėdami vieno ar keleto dantų. Dažniausiai iki vizito jie taip gyvena ne vienerius metus.

„Jei ilgą laiką žmogus yra netekęs net ir vieno danties, žandikaulio kaulas, kuriame buvo įsitvirtinę dantys, pradeda tirpti, kaulo apimtys tiek iš aukščio, tiek iš pločio pradeda nykti, – aiškina ji. – Paprastai, kai tirpsta kaulas, nyksta ir jį dengiantis minkštasis audinys – dantena.“

Kariesas

Žandikaulio kaulo augmentacija yra kaulinio audinio atkūrimas naudojant nuosavą kaulą kartu su kaulo pakaitalais. Minkštieji audiniai atkuriami naudojant biologines membranas (minkštųjų audinių pakaitalus) arba paimant gabalėlį audinio iš kitų burnos vietų.

Ne tik Lietuvos gydytojai, bet ir ekspertai iš kitų šalių pastebi, kad komplikacijos po dantų implantavimo, neatlikus kietųjų ir minkštųjų audinių atkūrimo, kai to reikia, paprastai atsiranda apytikriai po 5 metų.

„Toks laikotarpis implantologijoje nėra ilgas. Kai planuojame dantų implantavimą, tikimės, kad implantas tarnaus bent 10 metų, o jei chirurgas yra gerai įvaldęs kietųjų ir minkštųjų audinių atstatymą ir viską atlieka preciziškai kaip tik įmanoma, tikėtina, kad taip bus gautas labai geras ir ilgalaikis rezultatas“, – yra įsitikinusi gydytoja implantologė J. Milerienė.

Komplikacijos po dantų implantavimo dažniausiai pasireiškia pasikartojančiu vietiniu uždegimu – aplink implantą jaučiamas skausmas, atsiranda patinimas, dantenų kišenės, o iš jų – išskyros; rentgeno nuotraukoje matoma, kad žandikaulio kaulas aplink implantą ima nykti, pats implantas tampa nestabilus – ženkliai didėja implanto praradimo rizika.

„Jei taip atsitinka, deja, bet implantą teks sriegti iš naujo. Retais atvejais, jau prasidėjus komplikacijoms, dar yra įmanoma pakeisti situaciją – atkurti kaulą ir dantenas, tačiau tokiu atveju gera ilgalaikė prognozė mažiau tikėtina, nei minėtas procedūras atlikus prieš implantuojant dantį“, – sako gydytoja implantologė J. Milerienė.

Dantų implantai

Pasaulyje gerai žinomas burnos chirurgas ir periodontologas profesorius Istvanas Urbanas dantų implantologijoje atvertė naują lapą, taikydamas burnos kietųjų bei minkštųjų audinių atkūrimo pažangiausius metodus ir šių technikų mokydamas kitus specialistus. Už Atlanto daugybę metų turėjęs profesinės praktikos, I. Urbanas įsitikino kaulo augmentacijos ir minkštųjų audinių plastikos svarba, o dažnu atveju – būtinybe.

Dabar prof. I. Urbanas pasaulyje laikomas vienu geriausiu dantų implantologijos ekspertu, kietųjų ir minkštųjų burnos audinių atkūrimą atliekantis remdamasis mokslinių tyrimų informacija bei taikydamas inovatyviausias metodikas. Grįžęs į gimtąją Vengriją jis savo žiniomis dalijasi su Europos ir pasaulio gydytojais implantologais.

„Profesoriaus tvirtu įsitikinimu, siekiant sėkmingai implantuoti dantis ir norint, kad jie ilgai tarnautų, būtina suvaldyti minkštuosius audinius – taisyklingai juos susiūti, tinkamai atpalaiduoti”, – pasakojo gydytoja J. Milerienė, neseniai baigusi minėto implantologijos guru mokymus.

Skubėti neverta


Gydytoja implantologė J. Milerienė pastebi, kad šiais laikais dantų implantologijoje labai daug skubėjimo, kurio neturėtų būti.

„Minkštųjų audinių plastika ir kaulo augmentacija prieš danties implantavimą yra reikalinga ne visiems, bet tikėtina, bus būtina tiems pacientams, kurie ilgą laiką buvo netekę vieno ar keleto savo dantų. Dalis pacientų gali būti linkę rizikuoti ir atsisakyti minkštųjų bei kietųjų audinių atkūrimo, ypač, jei nori greito rezultato, tačiau, deja, jis gali būti neilgalaikis, – įspėja gydytoja implantologė J. Milerienė.

– Tiesa, kaulo augmentacijos ir dantenų atkūrimo procedūros kartais vyksta atskirai ir pereiti visus etapus užtrunka, tačiau paskubėję ir praleidę šiuos svarbius žingsnius vėliau galime smarkiai gailėtis, kai implantą gali tekti sriegti iš naujo. Tai ne tik nemalonu, nepatogu, nes padidėja chirurginių intervencijų skaičius, bet ir finansiškai neapsimoka.“

Protiniai dantys

Kai kuriais atvejais visas dantų implantavimo procedūras galima atlikti greitai, tačiau tokių atvejų yra mažuma, akcentuoja gydytoja J. Milerienė. Tad skubėti nereikėtų – svarbiausia viską atlikti tinkamai, siekti aukščiausios kokybės.

„Visas dantų implantavimo procesas kai kuriais atvejais gali užtrukti ir iki metų, tačiau viską atlikus taip, kaip reikia ir neskubant, galime tikėtis džiuginančio rezultato ir ilgai tarnaujančių dantų implantų“, – sako gydytoja implantologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją