Maža to, profesorius portalui „Delfi“ teigė, kad šiandien odontologai vis labiau stengiasi išsaugoti turimus natūralius pacientų dantis, juolab, kad šiuolaikinės technologijos tai leidžia. Praversti gali netgi protiniai dantys. O štai dantų implantai gali būti ne visada geras sprendimas. Dantų implantų ilgalaikė prognozė nėra tokia gera, kaip natūralių, sveikų dantų.

Apie visa tai – ir dar daugiau – pokalbis su profesoriumi daktaru V. Rutkūnu.

– Kokia yra lietuvių dantų būklė? Ar ji gerėja?

– Epidemiologiniai tyrimai, nusakantys, kiek paplitęs ėduonis ar kiek dantų yra netekę žmonės, labai brangūs. Todėl šie duomenys neatsiranda kiekvienais metais ir remiamasi kelerių ar net dešimties metų senumo duomenimis. 

Tačiau bendra tendencija iš esmės yra tokia, kad Lietuvos gyventojų dantų būklė nėra gera, o ėduonies paplitimas – itin didelis. 

Vaikų pieninių dantų ėduonies paplitimas siekia 90 proc. Tai nulemia ir dantų sveikatą ateityje. Jeigu ėduonis yra pieniniame sąkandyje, labai didelė tikimybė, kad jis išliks ir nuolatiniame. Tyrimų duomenimis, ėduonį turi daugiau nei pusė pradinių klasių mokinių, o laikui bėgant tai tampa vis didesnė problema – sveikais dantimis gali pasigirti tik apie 15 proc. besimokančiųjų paskutinėse klasėse. 

Kalbant apie suaugusiuosius, dantų ėduonį turi beveik visi (neturi tik 0,1 proc.). Tai – vienas prasčiausių rezultatų Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją