Pasak L. Banio, viena liūdniausių pasekmių, kuri laukia netekus vieno ar kelių dantų, yra sumažėjęs kramtymo efektyvumas. Dėl dantų trūkumo, žmogus nebegali kramtyti taip kokybiškai, kaip anksčiau, todėl maistas ilgiau virškinamas bei sunkiau įsisavinamas, nuolat jaučiamas diskomfortas, gali atsirasti virškinimo sutrikimai. Netekus danties, didesnis krūvis tenka likusiems dantims, todėl spartėja jų nusidėvėjimas, didėja skilimo, lūžių tikimybė.

„Padidėjusi likusių dantų apkrova gali nulemti ir žandikaulio sąnario problemas ar net stuburo skausmus“, – priduria G. Šulcaitė.

Gabrielė Šulcaitė

Burnos chirurgas taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad mūsų dantys yra darni sistema, todėl net ir netekus vos vieno iš jų, keičiasi greta esančių dantų padėtis – jie ima krypti. Tai turi neigiamos įtakos estetiniam vaizdui, formuoja netaisyklingą sąkandį, ilgainiui gali sukelti kramtymo sunkumų. Iškrypusius dantis tampa sunkiau išvalyti, todėl ant jų lengviau kaupiasi apnašas ir bakterijos, padidėja ėduonies bei kitų ligų rizika. Dėl didelio prarastų dantų skaičiaus sunkiau ištarti kai kuriuos garsus, o tai neretai tampa šveplavimo priežastimi.

Neatkuriant dantų laiku, ilgainiui prasideda ir žandikaulio kaulo irimas.

„Trūkstant žandikaulio kaulo audinių, vėliau gali būti sudėtinga atkurti dantis ant implantų, todėl prireiks kaulo priauginimo, o gydymas pareikalaus papildomų išlaidų bei laiko. Tačiau ir tai dar ne viskas – prasidėjus kaulo audinių irimui, žemėja sąkandis, o tai nulemia ir išvaizdos pokyčius – aplink lūpas atsiranda įdubimai, formuojasi ryškios raukšlės, žmogus atrodo vyresnis, nei yra iš tiesų“, – delsimo laiku atkurti prarastus dantis pasekmes vardina burnos chirurgas.

Pasak specialistų, dantų trūkumas turi neigiamos įtakos ir žmogaus psichologinei būsenai – jis neleidžia mėgautis estetiška šypsena, nevaržomai juoktis, pilnavertiškai bendrauti, todėl nuolat jaučiamas diskomfortas, mažėja pasitikėjimas savimi, atsiribojama nuo socialinio gyvenimo.

Kalbant apie tai, kodėl, nepaisant visų gresiančių pasekmių, dažnas vis dar atidėlioja dantų atkūrimą, L. Banys pasakoja, kad pacientai neretai ateina internete prisiskaitę ar iš pažįstamų prisiklausę klaidingos informacijos apie tai, kad implantacija – labai skausminga, sudėtinga ir ilgai trunkanti procedūra, todėl daugelis jos paprasčiausiai bijo.

Tačiau, pasak specialisto, dažniausiai implantacija sukelia minimalų diskomfortą, ji atliekama gana greitai, vaistų nuo skausmo prireikia vos 1–2 dienas po procedūros, o kartais neprireikia visiškai. Šiuolaikiniai standartinės ir momentinės implantacijos metodai, kurių metu naudojamos pažangiausios technologijos ir aukščiausios kokybės implantai, dažnu atveju gijimo trukmę leidžia sutrumpinti iki 3–4 mėnesių, o laikinas restauracijas uždėti iš karto po implantacijos.

Laurynas Banys

„Svarbiausia ryžtis ateiti į konsultaciją, kurios metu suteikiama išsami informacija apie būsimą procedūrą, atsakoma į visus pacientui rūpimus klausimus, pasiūlomos galimos alternatyvos, pristatoma gydymo prognozė. Aiškumas ir glaudus gydytojo ir paciento bendradarbiavimas leidžia eliminuoti baimės faktorių ir pasiekti maksimaliai kokybišką rezultatą“, – abejojančius ragina burnos chirurgas.

Implantacijos sėkmė, pasak L. Banio, priklauso nuo keletos faktorių. Tai ir gerai paruošta implantacijos vieta, ir tinkamo implanto bei implantacijos metodo parinkimas. Taip pat labai svarbi implantaciją atliekančio gydytojo patirtis – patyręs specialistas gali sėkmingai išspręsti net sudėtingiausias situacijas, pastebėjęs netikslumus, iš karto koreguoti gydymo planą, greitai reaguoti įvykus komplikacijai, procedūrą atlikti saugiai ir užtikrinti geriausius rezultatus. Gydymo rezultatui svarbi ir paciento organizmo būklė, gretutinės ligos, vartojami medikamentai, tinkamos burnos higienos užtikrinimas.

„Tačiau, dantų atkūrimas – tai ne tik implanto įsriegimas. Gydymo procesą užbaigia danties protezavimas. Labai svarbus faktorius, lemiantis atkurto danties ilgaamžiškumą – tikslumas protezuojant. Siekiant šio tikslo, didelę reikšmę turi glaudus gydytojo bendradarbiavimas su skaitmenine laboratorija“, – teigia G. Šulcaitė.

Gydytoja odontologė ortopedė pabrėžia, kad šiuolaikinė odontologija neatsiejama nuo skaitmeninių technologijų, tokių kaip kompiuterinė tomografija, intraoralinis skenavimas ir t.t., palengvinančių dantų atkūrimo planavimą, užtikrinančių tikslesnį bei komfortiškesnį gydymą, greitesnį gijimą ir aukščiausios kokybės rezultatą.

Specialistė pasakoja, kad aukštos kokybės 3D tūriniai atvaizdai, gaunami atliekant kompiuterinę tomografiją, padeda ypatingai tiksliai įvertinti kaulo defektus, planuojant kaulo priauginimo procedūras ir teisingas implantų pozicijas. 3D intraoralinis skenavimas taip pat pasitelkiamas ir chirurginių gidų planavime bei gamyboje. Jų dėka implantaciją galima atlikti ypatingai tiksliai, tausojant minkštuosius audinius.

„Naudojant šiuolaikines technologijas sumodeliuotas 3D vaizdas taip pat leidžia parinkti kiekvienam pacientui labiausiai tinkančius implantus ir pagaminti tiksliausias restauracijas. Intraoraliniu skeneriu nuskenavus burnos 3D vaizdą, duomenys siunčiami į laboratoriją, kurioje, naudojant specialias 3D programas, sumodeliuojamas protezas. Protezų gamybai pasitelkiami modernūs prietaisai – frezavimo staklės, 3D printeriai, cirkonio sinterizavimo krosnys, leidžiantys pagaminti itin tikslias, natūraliai atrodančias restauracijas. Pamatavus jas pacientui, restauracijos nupoliruojamos, esant poreikiui, papildomai dažomos, glazūruojamos. Dažnu atveju protezas pacientui pritvirtinamas iš karto po implantacijos procedūros. Šiuolaikinės technologijos ir glaudus bendradarbiavimas su skaitmenine laboratorija taupo paciento laiką, užtikrina ypatingą protezavimo tikslumą, puikią kokybę, natūralią estetinę išvaizdą ir efektyvų dantų funkcijos atkūrimą“, – skaitmeninių technologijų galimybes atskleidžia Gabrielė Šulcaitė.

Pasak gydytojos odontologės ortopedės, atkūrus dantis, sugrąžinama estetiška išvaizda, todėl pacientai labiau pasitiki savimi ir daug dažniau šypsosi. Tačiau, svarbiausia yra tai, jog pilnai atstatoma kramtymo funkcija, todėl ne tik žymiai pagerėja gyvenimo kokybė, bet ir sumažėja sisteminių ligų rizika.

Norintiems kuo ilgiau džiaugtis atkurtais dantimis, G. Šulcaitė pataria pasirūpinti kokybiška asmenine burnos higiena, tam naudojant visas specialistų rekomenduojamas priemones, taip pat nepamiršti reguliariai atlikti profesionalios burnos higienos procedūrą ir bent kartą metuose atvykti kontroliniam vizitui pas gydytoją odontologą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)