Profesionali burnos higiena – pagrindinė, sveikų dantų ir gražios šypsenos paslaptis

Tinkama burnos higiena – esminė sąlyga norint turėti estetiškus ir sveikus dantis. Reguliarus ir taisyklingas dantų valymas, tarpdančių siūlo ar tarpdančiams skirto šepetėlio naudojimas – pagrindinės taisyklės, kuriomis kasdien turėtų vadovautis kiekvienas žmogus, norintis džiaugtis nepriekaištinga dantų ir visos burnos ertmės būkle.

Dantų apnašos

Vis tik, net ir kruopščiai laikantis visų dantų priežiūros rekomendacijų, savarankiškai neįmanoma pašalinti visų, burnos ertmėje besikaupiančių apnašų. Burnos ertmėje susikaupusios, netinkamai išvalytos minkštos apnašos, labai greitai virsta kietomis apnašomis, dar kitaip vadinamais dantų akmenimis. Dantų akmenų savarankiškai, namų sąlygomis išvalyti neįmanoma. Juos efektyviai pašalinti galima tik burnos higienisto kabinete, atliekant profesionalią burnos higienos procedūrą.

Profesionalios burnos higienos nauda

Nors profesionali burnos higiena yra prevencinė odontologinė procedūra, kuri padeda laiku įžvelgti galimas arba pirminėje stadijoje esančias dantų ligas, tačiau šios procedūros tikrai negalima ignoruoti ar nuvertinti. Ilgą laiką neatliekant profesionalios burnos higienos ir ignoruojant dantų akmenų atsiradimo faktą, galima susidurti su itin rimtos dantų bei dantenų ligomis.

Burnos higiena

Tam tikrais atvejais, dantų akmenys gali turėti įtakos net dantų netekimui. Ant dantų paviršiaus susiformavusios kietosios apnašos kenkia ne tik estetinei dantų išvaizdai, bet ir bendrai dantų būklei. Kietosios apnašos neretai tampa ir pagrindine, nemalonaus burnos kvapo atsiradimo priežastimi. Profesionalią burnos higieną taip pat ypatingai svarbu reguliariai atlikti žmonėms, turintiems implantus ar protezus. Šios procedūros metu, efektyviai nuvalomos aplink implantą susikaupusios apnašos, kurių beveik neįmanoma pasiekti dantų šepetėliu. Reguliariai atliekant profesionalią burnos higieną užkertamas kelias įvairiems uždegimams bei ženkliai prailginama implantų ir protezų tarnavimo trukmė.

Pagrindiniai požymiai, įspėjantys apie profesionalios burnos higienos poreikį

Reikėtų suprasti, jog toli gražu ne visos burnos ertmėje susikaupusios apnašos yra pastebimos plika akimi. Dalis apnašų kaupiasi ne ant danties paviršiaus, bet po dantenomis. Tokias apnašas įžvelgti ir efektyviai pašalinti gali tik profesionalią burnos higieną atliekantis gydytojas. Net ir nepastebėjus jokių, kietųjų apnašų atsiradimo požymių, profesionali burnos higiena yra privaloma bent du kartus per metus. Vis tik, dažniausiai tam tikri neigiami pokyčiai burnos ertmėje dažniausiai įspėja apie profesionalios burnos higienos poreikį.

Pagrindiniai pavojaus signalai, įspėjantys, jog atėjo metas apsilankyti pas burnos higienistą:

· Patinusios, kraujuojančios dantenos;

Kraujuojančios dantenos

· Liežuviu užčiuopiamos, ant danties paviršiaus susiformavusios šiurkštesnės apnašos;

· Netikėtai atsiradęs nemalonus burnos kvapas;

· Diskomforto pojūtis burnos ertmėje.

Profesionali burnos higiena yra pakankamai nesudėtinga, greitai atliekama odontologinė procedūra, kurios metu gydytojas ne tik pasirūpina nepriekaištinga dantų estetika, bet ir kruopščiai įvertina visą burnos ertmės būklę. Tokios procedūros atidėliojimas gali pareikalauti ženkliai sudėtingesnio ir didesnių finansinių išlaidų reikalaujančio dantų gydymo, kurio lengvai buvo galima išvengti.