„Priimti pakeitimai padės pacientams greičiau patekti pas burnos higienistą, o gydymo įstaigos už šias paslaugas gaus daugiau lėšų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Matydamos poreikį, įstaigos galės priimti į darbą papildomus specialistus, kad užtikrintų savalaikes ir kokybiškas paslaugas savo pacientams“, – sako sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Aurimas Pečkauskas

Nuo 2024 m. sausio 1 d. maksimalus burnos higienisto aptarnaujamų gyventojų skaičius sumažintas nuo 14,5 tūkst. iki 10 tūkst. Šią sąlygą atitinkančioms burnos higienisto paslaugoms nustatytas didesnis įkainis, apmokant suteiktas paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Šiam tikslui per metus bus papildomai skirta 3,3 mln. PSDF biudžeto lėšų.

Ministerija primena, kad PSDF biudžeto lėšomis yra apmokamas burnos higienos specialisto darbas, o pats pacientas turi sumokėti už naudojamas medžiagas – vaistus, plombines ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones ir kt., atsižvelgiant į sunaudotų medžiagų, priemonių kiekį ir jų įsigijimo kaina. Išimtis taikoma ir mokėti už medžiagas nereikia vaikams, moksleiviams, besimokantiems dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose, bet ne ilgiau nei jiems sukanka 24 metai, bei socialiai remtiniems asmenims (pateikus gyvenamosios vietos savivaldybės socialinės paramos skyriaus pažymą).

Burnos sveikata neatsiejama nuo bendros organizmo sveikatos, todėl ypač svarbu užtikrinti burnos ligų profilaktiką. Burnos higienistas yra vienas iš pagrindinių asmens sveikatos priežiūros specialistų, kuris užtikrina burnos ligų profilaktiką suaugusiems ir vaikams. Burnos higienistas apsilankymo metu apžiūri, ar dantys nėra pažeisti dantų ėduonies, ar burnos gleivinėje nėra pakitimų, atlieka profesionalią burnos higieną bei taiko tokias profilaktines procedūras kaip dantų paviršių dengimas fluoridų preparatais ar vaikų krūminių dantų dengimas silantinėmis medžiagomis.

Šie specialistai taip pat atlieka individualios burnos higienos mokymą, tai yra ne tik parenka individualiai tinkančias burnos priežiūros priemones, bet ir parodo, kaip tinkamai jomis naudotis, siekiant išsaugoti burnos sveikatą. Ši paslauga aktuali ne tik suaugusiems, bet ir vaikams formuojant jų burnos higienos įgūdžius.

Užsiregistruoti burnos higienisto paslaugoms pacientai gali savo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją