Savivaldos susigrąžinimo bendruomenei atstovaujantys Odontologų rūmai siekė dar nuo 2020 metų. Tokį tikslą buvo išsikėlusi ir dabartinė Seimo valdančioji dauguma. Priežasčių tam – ne viena. Štai Vilniaus universitetas, vienas iš trijų ekspertinės išvados rengėjų svarstant įstatymą, nustatė, kad savivaldos naudą pajus tiek valstybė, tiek vartotojai, t.y. pacientai, tiek odontologai bei burnos priežiūros specialistai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Mokesčių mokėtojų pinigų taupymas

Viena svarbiausių odontologų savivaldos naudų – valstybės išteklių taupymas, o tai reiškia – mokesčių mokėtojų pinigų taupymas.

„Savivalda nekainuos nė vieno mokesčių mokėtojo cento. Viskas – odontologų ir burnos priežiūros specialistų licencijavimas, veiklos bei profesinės etikos priežiūra, tobulinimasis ir jo kokybės užtikrinimas – bus vykdoma pačios savivaldos lėšomis“, – sako Odontologų rūmų vadovė prof. dr. Vilma Brukienė.

Skaičiuojama, kad nuo 2004 metų, kai Odontologų rūmai vykdė šią veiklą, iki 2020-ųjų kasmet valstybė sutaupydavo po daugiau nei 100 tūkst. eurų. Tokia pat suma bus sutaupoma ir nuo 2025-ųjų, nes šias lėšas Odontologų rūmai investuos patys. Taip pat bus sutaupytos ir papildomos lėšos, kurios buvo skiriamos Akreditavimo tarnybai šioms funkcijoms vykdyti reikalingų darbuotojų samdyti.

„Akreditavimo tarnyba pavyzdžiui turi kiekvieną kartą samdyti ir tokius specialistus, kurie galėtų tinkamai įvertinti pacientų skundus, problemas. Tai irgi yra papildoma finansinė našta mokesčių mokėtojams. Odontologų rūmai tokius specialistus turi, tad tam išlaidų nereikia“, – paaiškina V. Brukienė.

Vilniaus universiteto specialistai taip pat išskiria ir kitas savivaldos naudas valstybei: aukštesnį atitikties lygį, aukštesnę techninę kompetenciją bei daugiau lankstumo. Tai pabrėžia ir Mykolo Romerio universiteto atstovai.

„Tikėtina, (kad savivalda, red. past.) suteiks dar daugiau galimybių šios medicinos profesijos specialistams efektyviau spręsti su jų profesija susijusias problemas, kurias valstybės institucijų skiriami šiai sričiai vykdyti administravimo resursai, paprastai, yra susiję su didelėmis biurokratinėmis kliūtimis ir valstybės biudžeto išlaidomis. Centralizuota visų medicinos profesijų licencijavimą vykdanti valdymo sistema, be abejo, negali tinkamai įsigilinti į atskiros profesijos problemas, lanksčiai, efektyviai reaguoti į kylančius profesinės veiklos pokyčius“, – teigiama universiteto išvadoje.

„Odontologija yra sparčiai besikeičianti, modernių ir aukštųjų technologijų sritis, tad ne specialistas negali suspėti atsekti visus pasikeitimus ir negali tinkamai atstovauti šiam sektoriui, ypač prieš Europos Sąjungos institucijas. Pastaraisiais metais tai pamatėme labai aiškiai ir ne vieną kartą. Tai rodo, kad tik šios srities specialistas gali tinkamai atstovauti savo sektoriui ir pritaikyti teisinę bazę prie nuolat besikeičiančios situacijos.

Ne specialistas taip pat negali greitai identifikuoti įvairių piktnaudžiavimo atvejų. Pavyzdžiui dabar visa Europa kalba apie didelių tinklinių įmonių atėjimą į mediciną ir ypač odontologiją. Pastebima tokių atvejų, kai galimai piktnaudžiaujama suteikiamų paslaugų kiekybe, sumenkinant kokybę. O tokius piktnaudžiavimo atvejus laiku atpažinti ir užkirsti tam kelią gali tik šios srities specialistas“, – pabrėžia Odontologų rūmų vadovė.

Geresnis pacientų teisių užtikrinimas

Odontologijos sektoriaus savivaldos naudą neabejotinai turėtų pajusti ir vartotojai – pacientai. Pokyčiai bus jaučiami tiek informavimo, tiek teisių užtikrinime, tiek užkardant nesąžiningą praktiką.

„Labai svarbu paminėti profesinę etiką. Iki šiol išvis nebuvo tokios institucijos, kuri svarstytų ne tik odontologų, bet ir apskritai visų medikų profesinę etiką. Ir tai buvo labai didelė spraga, nes dėl to tiesiogiai kenčia pacientas, kuriam neužtikrinama teisė į kokybiškas paslaugas.

Odontologų rūmai turi ir Garbės teismą, ir penkis teritorinius skyrius, kurie užtikrina pagalbą ir pacientams, ir odontologams vietoje. Tai reiškia, kad pavyzdžiui pacientams nereikia siųsti problemai išspręsti reikalingų duomenų į Akreditavimo tarnybą Vilniuje, jie gali kreiptis į jiems artimiausią Odontologų rūmų teritorinį skyrių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje. Tad problemos yra sprendžiamos greičiau, jautriau ir asmeniškiau“, – sako V. Brukienė.

Pacientų teises sustiprins ir geresnė teikiamų paslaugų kontrolė.

„Šiuo metu tokią funkciją vykdanti Akreditavimo tarnyba apsiriboja dokumentų patikrinimu. Jeigu paciento sveikatai padaryta žala, bet paslaugos suteikimo metu dokumentai užpildyti tvarkingai, sulaukti žalos kompensacijos praktiškai neįmanoma, nebent būtų kreipiamasi į teismą. Odontologų rūmai ne tik vertina dokumentus, bet ir paslaugos turinį ekspertiniu būdu. Tai reiškia, kad apžiūri pacientą, įvertina realią situaciją. Tai užtikrina visapusišką paslaugų kokybę ir tinkamą pacientų teisių apsaugą“, – teigia V. Brukienė.

Biurokratinės naštos sumažinimas specialistams

Galiausiai savivaldos naudą pajus odontologai ir burnos priežiūros specialistai, kuriems tai reiškia mažėjančią biurokratinę naštą.

„Dėl automatizuotos sistemos nereikės kaupti popierinių tobulinimosi sertifikatų, nereikės skaičiuoti per penkerius metus surinktų tobulinimosi valandų, nes tai yra daroma už specialistus. Tad ir pratęsti licenciją bus paprasčiau, nereikės tiek daug popierizmo, kaip iki šiol.

Odontologams šis valstybės žingsnis yra labai svarbus. Nuo pat 2020 metų aktyviai siekėme, kad savivalda būtų grąžinta Odontologų rūmams. Turime padėkoti savo bendruomenei, kuri išliko stipri ir vieninga. Per šiuos metus bent kelis kartus darėme savo bendruomenės apklausas ir kiekvieną kartą buvo išreikštas tvirtas palaikymas savivaldos susigrąžinimo siekiui. Tad džiaugiamės galėję įvykdyti savo bendruomenės valią, o dabar sieksime, kad savivalda pagerintų ne tik specialistų darbo kokybę, bet ir turėtų tiesioginės naudos pacientui“, – pabrėžia Odontologų rūmų vadovė.

„Ilgametė Odontologų rūmų veikla galėjo tapti pavyzdžiu ir kitoms medicinos profesijoms skatinant jų savivaldos modelių kūrimą, siekiant ne tik perimti kai kurias šiuo metu valstybės institucijų administruojamas funkcijas, bet ir prisiimti didesnę atsakomybę, siekiant gerinti profesinės veiklos prestižą ir kontrolę.

Demokratinės valstybės funkcionavimo principai nereiškia tik valstybės valdžios institucijų lygiu decentralizacijos, jų vykdomų funkcijų savarankiškumo, tai ir visuomenės atsakomybės ir savarankiškumo ugdymas ir skatinimas, susijęs su tam tikrų pareigų, susijusių su profesinės savivaldos sistemos veikimo užtikrinimu“, – teigiama Mykolo Romerio universiteto ekspertinėje išvadoje, rengtoje svarstant odontologų savivaldos įstatymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją