„Susitiksime, rimtai išanalizuosime, pateiksime argumentus, tą padarysime tikrai greitai. Artimiausiame komiteto posėdyje mes šiam klausimui laiko skirsime tiek, kiek reikės, ir šitą klausimą užbaigsime. Tai priėmimas bus gruodžio mėnesio pradžioje. Tą aš jums pažadu“, – komiteto posėdyje trečiadienį teigė A. Matulas, ne kartą kolegų kaltintas šio įstatymo projekto vilkinimu.

Sprendimas projekto svarstymą perkelti į kitą komiteto posėdį priimtas todėl, kad nebuvo pateikta bendra išvadų rengėjų pozicija. Dar klausimo svarstymo pradžioje Seimo narys, „valstietis“ Aurelijus Veryga pranešė, kad projekto išvadų rengėjai nebuvo susitikę aptarti bendros pozicijos.

„Mes, išvadų rengėjai, net nebuvome susitikę kartu apsižiūrėti ir įvertinti tai, kas yra pateikta. Siūlyčiau skirti dar laiko išvadų rengėjams susitikti ir parengti normaliai bendrai išvadą“, – teigė A. Veryga.

Reaguodamas į tai, konservatorius Linas Slušnys pareiškė, jog per trejus metus nepriimtas Odontologų rūmų įstatymo projektas jam yra „gėdos stulpas“. Jis kritikavo išvadų rengėjus – A. Matulą, Remigijų Žemaitaitį, Paulę Kuzmickienę ir A. Verygą – už tai, kad jie nesugebėjo parengti bendros projekto išvados.

„Odontologų rūmų įstatymas, mano akimis, yra jau šios kadencijos gėdos stulpas, man. Visko klausiau gana kantriai, ir šiandien Aurelijus, pasakydamas, kad nebuvo susitikę, ir tai, kad nuo 2021 metų lapkričio nebuvo galimybės susitikti išvadų rengėjams, yra įspūdinga“, – trečiadienį komiteto posėdyje kalbėjo L. Slušnys.

„Keistas mūsų elgesys turi baigtis vieną kartą – Odontologų bendruomenė yra pareiškusi norą būti savarankiška ir pasirengusi prisiimti atsakomybę. Mes, kaip valstybė, turime gerbti tokį norą ir privalome sudėti įstatyminius saugiklius, kurie užtikrintų pacientų saugumą“, – pabrėžė konservatorius, pridurdamas, kad įstatymo projektą vertinusi Vyriausybė ir ekspertai pritaria odontologų bendruomenės autonomijai.

Jam paprieštaravęs A. Matulas paprašė „neišsigalvoti“, kad Odontologų rūmų įstatymo projektas yra vilkinamas.

„Nesutinku su tuo, kad čia yra kažkoks gėdos stulpas. Kolegos, aš jums duodu garantiją, kad šioje sesijoje įstatymas bus priimtas toks, kokį nubalsuosite. Tikrai niekas nevilkina ir neišsigalvokite. Šioje sesijoje įstatymas bus priimtas“, – L. Slušniui atsakė frakcijos kolega A. Matulas.

Tokiu sprendimu nebuvo patenkinti kiti Sveikatos reikalų komiteto nariai. Opozicijos atstovė, „valstietė“ Rimantė Šalaševičiūtė teigė, kad savo nuomonės nekeis net ir po pateiktų išvadų, nes, anot jos, odontologų bendruomenė turi gauti savarankiškumą.

„Aš visada palaikiau, kad Odontologų rūmai turi būti rūmai su savo statusu, su savo autonomija. Aš balsuosiu už, nors esu iš opozicijos, nes, kaip žinia, jei turiu savo nuomonę, jos pakeisti nelabai gaunasi“, – posėdyje kalbėjo politikė.

Odontologų rūmų įstatymo projektu siekiama odontologų bendruomenei suteikti didesnį savarankiškumą ir autonomiją. Taip pat projekte numatyta, kad bendruomenei būtų sugrąžinta teisė išduoti, sustabdyti ir panaikinti licencijas gydytojams odontologams.

Nuo 2020 metų licencijas gydytojams odontologams išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Anot rūmų atstovų, nuo 2021-ųjų svarstomą įstatymo projektą delsiama priimti.

Dėl projekto vilkinimo kaltindami Sveikatos reikalų komiteto pirmininką A. Matulą, Odontologų rūmų atstovai yra kreipęsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją bei parlamento vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją