„Tačiau dantų implantai, kaip ir nuosavi dantys, negali apsaugoti nuo periodonto ligų“, – konstatuoja pranešime žiniasklaidai Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas, nuo 2001 m. implantuojantis dantis odontologas Mindaugas Gaučys.

Periodontas – minkštųjų ir kietųjų audinių kompleksas, supantis dantį: tai dantenos, žandikaulio alveolinis kaulas, kuriame įsitvirtinusios danties šaknys, ir dantų raiščiai.

Periodonto ligos (dažnai suvokiamos kaip dantenų) gali pažeisti dantenas bei žandikaulio kaulą ne tik apie nuosavus dantis, bet ir apie dantų implantus.

„Implantas yra buvusiojo danties šaknies vietoje, o dirbtinis danties vainikėlis, pritvirtintas ant implanto, pakeičia natūralų danties vainikėlį. Tad koks mikrobams skirtumas, apie ką sukelti prastai prižiūrimos burnos ertmės ligas – ar apie danties implantą su dirbtiniu dantuku, ar apie natūralų dantį“, – paaiškina odontologas.

Paciento dantų gydymas.

Skirtumas tik toks, kad periodonto uždegimas aplink natūraliais dantis vadinamas periodontitu, o periodonto infekcija aplink implantus vadinama periimplantitu.

Periodontitas dažniausiai yra netinkamos dantų ir burnos priežiūros, nereguliarios profilaktinės apžiūros ir burnos higienos rezultatas, o periimplantitas gali kilti ne tik dėl išvardintų periiodontito priežasčių, bet ir dėl netinkamai įsriegtų arba prastos kokybės pačių implantų.

Bendra tai, kad laiku nepradėjus gydyti periodonto ligų, atsipalaiduos tiek nuosavi dantys, tiek implantai, ir nuosavus dantis beliks pašalinti, o dantų implantus – pakeisti kitais.

„Nors švediškų dantų implantų gamintojas, su kurio implantais dirbame, ir suteikia dantų implantų garantiją visam paciento gyvenimui, tačiau palankiau yra tinkamai prižiūrėti tiek nuosavus, tiek dirbtinius dantis, išvengti periimplantito ir visą gyvenimą išsaugoti tuos pačius implantus“, – akcentuoja ilgametis klinikos vadovas M. Gaučys.

Progresuojantis periimplantitas gali išklibint implantus ir su gamintojo suteikta viso gyvenimo implantų garantija. M. Gaučys su asistente implantavimo metu.

Dantų implantai.

Periimplantito pradžia ir simptomai

Periimplantitas, kaip ir periodontitas, dažniausiai prasideda dantenų uždegimu su tais pačiais arba panašiais pagrindiniais simptomais.

  • Paraudusios, jautrios, kraujuojančios dantenos apie implantus. Ką tik įsriegus implantą, dantenos kraujuoti šiek tiek gali. Tačiau jei implantui visiškai sugijus ir valantis dantis aplink implantą dantenos vis dar kraujuoja, greičiausiai gali reikšti dantenų uždegimą arba jau prasidėjusį periimplantitą.
  • Nemalonus skonis burnoje.
  • Nemalonus burnos kvapas.
  • Retais atvejais periimplantitą sukėlusi infekcija pasireiškia skausmu.
  • Atsipalaidavęs, klibantis implantas.
  • Kaulo irimas – svarbiausias periimplantito požymis, nustatomas tik radiologinės nuotraukos pagalba.


Negydomas progresuojantis periimplantitas ir periodontitas kelia realią dantų praradimo grėsmę

Pirmieji požymiai, išskyrus kaulo irimą ir atsipalaidavusį danties implantą, gali reikšti dantenų uždegimą – būsimą periodontitą arba periimplantitą, jeigu dantenų uždegimą bus delsiama gydyti.

Paciento dantų gydymas.

Pabrėžtina, kad dažnos negydomo periodontito pasekmės – prarasti dantys, o negydomo periimplantito – „prarasti“ implantai. Net ir turintiems dantų implantus su viso gyvenimo garantija – lauktų ne itin maloni procedūra: atsipalaidavusį implantą tektų išimti, o į jo vietą – tik didesnio skersmens – tektų sriegti kitą implantą, tik jau didesnio skersmens. Tad svarbu pagalvoti ir apie žandikaulio kaulo kiekį – jo negali užtekti dažnai keičiamiems implantams. Visais atvejais palankiau nuosavus arba kartą implantuotus dantis tinkamai prižiūrėti ir saugoti.

Periimplantito prevencija

  • Dantų implantus, kaip ir natūralius dantis, būtina reguliariai valytis dantų šepetėliu, o tarpdančius – dantų siūlu. Nes periimplantito, kaip ir periodontito, riziką didina prasta burnos priežiūra,
  • Bent sykį per metus būtina profilaktiškai apsilankyti pas odontologą, kad apžiūrėtų dantų implantų būklę. Odontologas gali pastebėti dantų ligų problemas dar ankstyvose stadijose, kuomet gydymas yra greitesnis, lengvesnis ir pigesnis, o padaryta žala sveikatai ir dantims yra mažesnė.
  • Ne visi periimplantito rizikos faktoriai yra gerai ištirti, tačiau tikėtina, kad periimplantitą taip pat gali skatinti reumatoidinis artritas, kardiovaskulinės ligos, cukraligė ir kai kurie kiti susirgimai.
  • Kitos periimplantito tikimybę padidinančios priežastys yra panašios į periodontito, o ypač – dantų apnašos. Nors prie dirbtinių dantų apnašos „kimba“ lėčiau nei prie natūralių, tačiau dirbtiniams dantims ant implantų t. p. reikalinga burnos higiena ir labai kokybiškas dantų akmenų valymas iš po dantenų. Burnos higiena – labai svarbi periimplantito prevencija.


Periimplantitas, kaip ir periodontitas, linkęs kartotis. Tad sykį sirgusiems periodontitu ar periimplantitu žmonėms atsiranda didesnė rizika susirgti vėl.

Periimplantito gydymas

Odontologas Mindaugas Gaučys su kolege.

Periimplantitas – periodonto uždegimas aplink implantą – dažniausiai gydomas chirurginiu būdu.

Periimplantito gydymas yra sudėtingas procesas, dažnai reikalaujantis chirurginių operacijų, todėl ypač svarbu jo požymius aptikti kuo anksčiau. Efektyviausia gydyti dar neprogresuojantį periimplantitą, t. y. dantenų arba periodonto uždegimo etape, kol nepradėjęs irti žandikaulio kaulas. Todėl verta kreiptis į gydytoją odontologą, pajutus vos menkiausius aprašytus simptomus ir lankytis reguliariai profilaktiškai.

Visgi, jei laiku kreiptasi nebuvo, egzistuoja kelios gydymo rūšys, priklausomai nuo aplinkybių. Galima mėginti periimplantitą gydyti antiseptikais ir antibiotikais. Pažeistam kaului atstatyti reikalinga chirurgija – nuosavo arba dirbtinio kaulo priauginimas.

Paciento dantų gydymas.

Neprižiūrint tinkamai dantų implantų, jiems, kaip ir natūraliems dantims, gresia tokie patys dantenų ir periodonto ligų pavojai. Tačiau teisingai prižiūrimi dantų implantai gali puikiai tarnauti visą likusį žmogaus gyvenimą, nepriklausomai nuo įvairių gamintojų suteikiamos įvairios garantijos trukmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)