Mobilioji odontologija išspręstų negalią turinčių žmonių, kurie neįstengia patys atvykti į gydymo įstaigą, problemą. Poreikis atvykti pas pacientus yra didelis, tačiau sąlygų tam visiškai nėra.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl galimybės teikti mobiliosios odontologijos paslaugas galioja dar nuo 2022 metų birželio. Galėtume atvykti pas pacientą tiek į namus, tiek į globos įstaigą. Tačiau iki šiol nėra jokio aprašo, kuris aiškiai pasakytų: kas gali teikti tokias paslaugas, kokias būtent paslaugas galima teikti, o kokių – negalima, kada galima suteikti paslaugas namuose, o kada reikia gabenti pacientą į gydymo įstaigą. Galiausiai, visiškai nėra išspręsta, kas apmokės tokias paslaugas.

Taip kad galimybę teikti mobiliosios odontologijos paslaugas turime, bet tai daryti galime tik savo asmenine rizika ir atsakomybe, nes valstybė nėra nurodžiusi gairių, kaip galima tai padaryti saugiai, tuo labiau tam neskiria nė vieno cento. Apmaudu“, – problemą aiškina Odontologų rūmų Tarybos pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

Profesorė primena, kad mobilioji odontologija – visiškai ne naujiena tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje. Jau ir anksčiau būta tokių paslaugų mūsų šalyje.

„Ir pastaraisiais metais buvo pilotinis eksperimentas Vilniuje, finansuotas europinėmis lėšomis, tačiau jis pasibaigė ir nebuvo pratęstas. Dabar bandoma teikti mobiliąsias paslaugas Alytaus regione. Visgi ten viskas daroma vien tik savomis lėšomis ir pilna teisine rizika“, – sako V. Brukienė.

Tam, kad tokios odontologinės paslaugos pacientams būtų greičiau prieinamos, Odontologų rūmai spalio 6 dieną savo iniciatyva organizuoja tarptautinę apskritojo stalo konferenciją, kurioje savo patirtimi apie mobiliąją odontologiją pasidalins Vokietijos, Danijos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos šalių atstovai.

„Kadangi valdžios institucijos nelabai juda į priekį su šiuo klausimu, nutarėme pagelbėti tiems, kas ir turės įgyvendinti ministro įsakymą, kurio niekas nežino kaip įgyvendinti. Paklausyti užsienio šalių gerosios praktikos pakvietėme ir didžiausių Lietuvos gydymo įstaigų atstovus, ir Seimo narius, ir Vyriausybės atstovus. Ne visi sutiko dalyvauti, kai kurie net nesureagavo į kvietimą. Tai tik parodo kai kurių asmenų tam tikrą abejingumą šiam klausimui.

Norime, kad nereikėtų išradinėti iš naujo dviračio Lietuvoje, o būtų perimtos geriausios praktikos iš Europos. Sveikatos apsaugos ministerija kaip tik ruošia sveikatos priežiūros sistemos pertvarką. Jos dalimi yra ir odontologinė priežiūra. Todėl tikimės, kad pagaliau bus pasistūmėta į priekį. Šis klausimas turėjo būti išspręstas dar praėjusiais metais, bet iki šiol nieko nepadaryta“, – sako Odontologų rūmų vadovė.

Tai, kad tokios apskritojo stalo diskusijos su Lietuvos institucijų ir užsienio šalių atstovais veikia, rodo ir praėjusių metų patirtis, kuomet taip pat Odontologų rūmų iniciatyva organizuota diskusija apie odontologinės priežiūros paslaugų finansavimo keitimą.

„Toje diskusijoje Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai dalyvavo labai aktyviai. Vėliau atitinkamoje darbo grupėje buvo kuriamas naujas finansavimo modelis, siekta keisti tvarką Lietuvoje. Patirties pasidalijimas tikrai praplėtė visų akiratį. Tad tikimės, kad ir diskusija apie mobiliąją odontologiją turės teigiamą pokytį, kurį galiausiai pajus svarbiausi asmenys – pacientai“, – viliasi V. Brukienė.

Tarptautinė apskritojo stalo konferencija apie mobiliąją odontologiją vyks spalio 6 dieną Vilniuje. Ją stebėti bei užduoti klausimus bus galima per Youtube platformą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją