Pirmas žingsnis – odontologo kabinetas

Pasak odontologės, visais dantų traumų atvejais svarbi greita reakcija, tai gali padėti išgelbėti ne tik pažeistus dantis, bet ir kitus burnoje esančius audinius. „Patyrus dantų traumą pirmas žingsnis – kreiptis į odontologus. Gydytojo kabinete atliekamas nuodugnus dantų ir visos burnos ertmės tyrimas bei diagnozuojamas tikslus pažeidimas. Jei patyrus dantų traumą nejaučiamas skausmas ar nėra ryškių estetinių pakitimų – tai nėra ženklas, kad apsilankymą pas odontologą galima atidėti. Net ir minimalus danties sumušimas ar nuskilimas gali turėti įtakos bendrai dantų ir burnos sveikatai ateityje bei potrauminiam gijimui ir galimoms komplikacijoms“, – sako odontologė.

Aistė Jokubaitienė

Gydytoja pabrėžia, kad patyrus danties traumą svarbu žinoti, kad vykstant į odontologijos kliniką, sumuštą vietą reikėtų šaldyti, o išmuštą dantį ar nuskilusią jo dalį, apsaugojus nuo išdžiūvimo, vežtis kartu su savimi. Nuskilusią dalį galima pamerkti į šaltą pieną, kiaušinio baltymą, kūdikių pieno mišinį ar net akių lęšių skystį. Svarbu išmuštos ar nuskilusios danties dalies jokiu būdu nevalyti ir netrinti, siekiant išvengti danties šaknies paviršiaus pažeidimo.

„Danties išmušimo atveju yra itin svarbus greitis – kuo greičiau bus atliekama danties atstatymo procedūra, tuo didesnė tikimybė kad jis prigis. “, – pabrėžia A. Jokubaitienė.

Dantų koreguoti patiems – negalima

Viena didžiausių odontologų įvardijamų klaidų, patyrus dantų traumą – bandymas atstatyti dantis patiems. „Kiekvienas neteisingas žingsnis gali pridaryti papildomos žalos, sukelti komplikacijų, infekcijų burnoje bei apsunkinti bendrą dantų gijimo procesą. Jokiais būdais negalima nuskilusios danties dalies nuiminėti patiems, bandyti kaip nors dantį pritvirtinti, įspausti jį atgal į buvusią vietą ar kitais būdais koreguoti dantų padėtį. Nors tai turėtų atrodyti savaime suprantama, kartais žmonėms sunku įvertinti kokius padarinius tai gali sukelti, ypač tais atvejais kai dantų traumų nelydi stiprus skausmas ar kraujavimas“, – dalijasi A. Jokubaitienė.

Rokas Jokubaitis su jam padėjusiais specialistais

Išmušto ar nuskilusio danties atstatymui, priklausomai nuo situacijos, gydytojas gali parinkti skirtingą metodą.

„Jei nuskilusi danties dalis atvežta tinkamai – pats geriausias gydymas – specialia surišimo sistema priklijuoti nuskilusį fragmentą. Jei danties dalis suskilusi ir jos kraštai nebeatitinka, tuomet atliekama estetinio plombavimo procedūra atkuriant prarastą danties dalį.

Kuomet danties atstatymas plombavimu nebegalimas – pasirenkamas danties protezavimas. Procedūros metu, trūkstami danties audiniai atkuriami keramikos laminatėmis ar įvairių rūšių vainikėliais. Jei išmušto danties išgelbėti nepavyksta, gali būti reikalingi ir dantų implantai. Konkretų dantų protezavimo būdą gydytojas parenka atlikus išsamią diagnostiką bei išsiaiškinus paciento galimybes“, – pagrindines dantų atstatymo galimybes aptaria odontologė.

Rokas Jokubaitis su jam padėjusiais specialistais

Gydytoja išskiria ir tai, kad kuo anksčiau bus atstatomi prarasti ar stipriai pažeisti pavieniai dantys, tuo anksčiau bus užkertamas kelias galimoms dantų deformacijoms. „Uždelsus, protezavimas tampa sudėtingesnis ir reikalauja papildomo gydymo. Netekus vieno danties ir jo neprotezuojant, gresia netekti ir greta esančių dantų“, − perspėja gydytoja.

Dantis teko gelbėti ir naktį

A. Jokubaitienė prisimena, kaip vos prieš keletą dienų į paciento patirtą dantų traumą reaguoti teko net naktį: „Profesionaliam krepšininkui rungtynių metu po stipraus smūgio į krepšinio aikštelės parketą nuskilo priekiniai dantys. Tai išties sudėtinga trauma, todėl su komanda reagavome greitai – atlikome nuodugnų tyrimą bei tą pačią naktį vos per kelias valandas krepšininkui vėl sugrąžinome estetišką šypseną. Žinoma, tai tik jo gydymo kelio pradžia bei pirmoji pagalba, toliau krepšininko šypsenos laukia parengtas tolimesnis gydymo planas“.

Rokas Jokubaitis su jam padėjusiais specialistais

Dantų traumų gydymo laikas priklauso nuo patirtos traumos pobūdžio, sudėtingumo, laiko per kurį buvo kreiptasi į odontologą. Atlikęs pirminę apžiūrą bei visus reikalingus tyrimus, gydytojas suteikia pirmąją pagalbą bei sudaro tolimesnį dantų traumos gydymo planą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją