Iš vienos pusės, kuo blogesnė tavo bendra būklė, tuo mažiau dėmesio kreipiama ir į dantis – kaip paties individo, palaikančio ar nepalaikančio higienos režimo, taip ir organizmo rezervų, kovojančių iškart su keliomis ligomis. Kitą vertus, jei skiri dėmesį dantų sveikatai, tikėtina, kad dėmesio sulauks ir kiti: režimas, mityba ir laiku atliekami profilaktiniai patikrinimai. Bet tam tikrų ryšių tarp dantų ir viso organizmo sveikatos visgi yra.

Dantys – kaukolės pamatas. Taip, taip, taip, nekramtymo metu labiau pamato funkciją atlieka apkalkėjęs ir nuo telefonų ir kompiuterių kreivas kaklas. Bet štai pradėjus žiaumoti ir kramtyti – dinamika bei jėgų kryptys pasikeičia ir dantų bei žandikaulio padėtis tampa kritiškai svarbi. Spėkite, kiek laiko per dieną Jūs kramtote. Amerikiečiai kažką žiaumoja apie 67 minutes per dieną, tad apie 35 000 valandų per gyvenimą. O Jūs dar pridėkite kramtoškių kramtymo bei griežimo dantimis supykus ir naktimis trukmę ir štai – kone dešimtadalį laiko jūsų žandikauliai yra spaudžiami vienas prie kito su nemenka jėga. Kažkas paskaičiavo, kad pasistengus galima pasiekti net 11 atmosferų.

Jautrūs dantys

Aišku, jeigu dantų trūksta, arba jie neišlaiko tokių gyvenimo sunkumų ir trupa nuo patiriamo kasdienio šeimininko spaudimo, pasikeičia ir žandikaulio sąnario darbas bei dinamika, atsiranda įkyrus ataugų baksnojimas į aplinkinius audinius, tirpsta kaulas, žalojamos kremzlės, spaudžiami nervai. Galvos, ausies, akies skausmas, periferinių nervų uždegimas, galvos svaigimas ir cypimas ausyse gali būti sąlygoti neteisingo sąkandžio.

Burna – nešvariausia vieta organizme. Žmogus nuo 4–5 gyvenimo mėnesio jau viską neša ir kiša į burną. Kažkam meilė pailgiems apvaliems daiktams burnoje išlieka visą gyvenimą ir jie niekaip negali mesti to įpročio rūkyti cigaretes. Aišku, kad išsivystė milijonai apsauginių mechanizmų, kaip tos užkrečiamos bjaurasties nepraleisti toliau, bet padėti organizmui palaikyti švarą ir tvarką pačioje burnoje visgi reikia.

Sugedę dantys, dantų akmenys ir dantenų ligos – nuostabi ir labai svetinga terpė įvairiems mikrobams. Momentinis šansas, kad jie išplis po organizmą (vat būtent dabar) yra labai menkas dėl minėtų milijonų mechanizmų darnios veiklos. Bet palikus įsibrovėlius ilgam, metams ar dešimtmečiams, galimybė, kad jie sulauks savo šanso, kai ta darna išsiderins, tampa visiškai reali.

Karieso paveikti dantys

Galimybė gauti kraujo užkrėtimą vieną kartą chirurgiškai tvarkant supūliavusį dantį kur kas mažesnė, nei kasdienio gyvenimo su kraujuojančiomis dantenomis atveju. Nežinia iš kur vis atsirandanti infekcija visada verčia įtarti dantis ir skubėti juos šalinti. Bet kur kas baisiau ne tiesioginė infekcija (su ana dažniausiai lengviau ar sunkiau susitvarkoma su antibiotikais), o ilgalaikis bendras uždegiminis fonas.

Netvarkingi dantys – galimos silpnaprotystės pranašas. Uždegimas, sukeliamas audiniuose aplink pagedusius ir neprižiūrėtus dantis negali nepalikti savo pėdsako organizme. Sąnarių skausmai, autoimuninės ligos, alergijos – tik menka dalelė sutrikimų, kuriuos sukelia pasimetusi ir nuolat dirginama, apkraunama nereikalingais darbais imuninė sistema. O kaip Jums faktas, kad, palikdami kaulines burnos ataugėles be priežiūros, didinat savo šansą senatvėje susipažinti su ponu Aloyzu? Tuo, kuris Alzheimeris. Prisimenat? A, jau nebe? Bent jau vargšėms pelytėms taip ir nutinka – tos, kurios nesivalo dantų, į savo trumpo gyvenimo pabaigą savo mažose smegenėlėse turi visus būdingus Alzheimerio ligos požymius. Nebūk graužiku, išvenk Aloyzo!

Protiniai dantys

Dantų neturiu, o svoris auga. Bloga dantų higiena ir nuolatinis uždegimas dantenose sąlygoja ne tik pelyčių smegenų pakitimus, bet pakeičia ir žmonių kasos, smulkių kraujagyslių bei hormonų reguliacijos procesus. Padidėjusi cukraus koncentracija įvairiuose kūno skysčiuose, nepaaiškinamas svorio augimas, „iš niekur“ atsiradęs antrojo tipo diabetas ir „kažkokia ten“ rezistencija insulinui – gali būti sąlygoti ne vien apsileidimo maitinimosi, svorio kontrolės bei alkoholio vartojimo klausimais, bet ir visiško dantų sveikatos ir priežiūros įgūdžių nebuvimo. Nieko nevalgote, o svoris auga? Susitvarkykite dantis! Ir uždegimą sumažinsite, ir pinigų maistui mažiau liks.

Dantys mūsų vartai į pasaulį, tad nepalikime jų kiaurų. Sveikinu kolegas odontologus su praėjusia švente – Pasauline dantukų fėjų diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)