Geriausia, jei implantas dedamas vos ištraukus dantį

Gydytojo teigimu, kuo ilgiau žmogus delsia įsidėti implantą, tuo daugiau procedūra gali kainuoti pinigų ir laiko. Laidoje A. Ligutis papasakojo visą procedūros eigą.

Kaip pasakojo pašnekovas, žmogus, kuris kreipiasi dėl implanto, visų pirma turi atvykti į konsultaciją. Jos metu atliekama kompiuterinė tomografija, kad gydytojas pamatytų 3D burnos kaulų vaizdą.

„Svarbu, kiek laiko žmogus neturi danties. Geriausia, jei apskritai dantis dar vietoje“, – sakė A. Ligutis.

Deja, tuo metu pacientams implantai dažniausiai dar nerūpi.

Danties implantas

„Ir labai gaila. Daugeliu atveju, ką dažniausiai siekiame padaryti, tai ištraukti dantį ir iškart įsukti implantą, tos pačios procedūros metu. Ne visada tokį variantą galima taikyti, nes jei yra didelis pūlinys, to daryti negalima. Tačiau kitais atvejais taip daryti patartina. Visų pirma, tai greičiau žmogus turės dantį, kokiais 3–4 mėnesiais sutrumpėja procedūros laikotarpis, antra, iškart sukant implantą, galima išsaugoti labai gražų dantenų kontūrą, nes kaulas nespės sunykti bet tą laiką“, – kalbėjo gydytojas.

Tačiau kas nutinka, jei žmogus neturi danties jau kelerius metus?

Tokiu atveju po kompiuterinės tomografijos taip pat sudaromas gydymo planas. Gydytojas pasakoja, kad neretai kyla sunkumų, jei kaulas yra per siauras ar per žemas, tokiu atveju jau galvojama apie papildomas procedūras.

„Kai yra praėję jau keleri metai, žiūrime, ar išvis galėsime implantuoti, nes galbūt gretimi dantys jau yra „suvirtę“ į tą pusę, kiti gali būti pailgėję. Kuo ilgiau lauki, tuo daugiau pinigų ir laiko reikės investuoti“, – perspėjo A. Ligutis.

Prižiūrėti teks labiau nei savo tikrus dantis

Vienas iš svarbiausių dalykų prieš operaciją, pasak gydytojo, yra burnos higiena. Ant dantų neturi būti apnašų ir akmenų. Burna turi būti itin švari, kad į operuojamą vietą nepatektų nešvarumų.

Vienas iš klaidingų įsitikinimų, kad implantus reikia prižiūrėti mažiau nei tikrus dantis, mat jie negyvi. Visgi, po implantacijos dantis reikia prižiūrėti dar labiau nei iki tol.

Jautrūs dantys

„Žmogus klausia – kodėl, juk čia negyvas dantis. Bet tai ir yra blogiausia, kad jis negyvas. Gyvas dantis net ir pažeistas gali išgyventi dar daugybę metų, jei jį prižiūrime. Bet implantas neturi jokios gynybos. Dėl to gali prasidėti aplink esančių audinių uždegimai, dantenų, kaulo. Kaulas netgi pradeda tirpti. Iš pradžių padidėja dantenos, o atlikus nuotrauką pamatai, kad kaulas nusileidęs žemiau implanto. Žmogus patiria nuolatinį pūliavimą, skausmą. Laiku susigriebus dar galima jį išgydyti, bet taip brangiau nei gydyti savo dantį, nes tai tiesiog negyvas dantis. Įmanoma, bet reikia laiko ir pinigų“, – sakė gydytojas.

Tad turint implantus burnos higiena turi būti dar atsakingesnė nei prieš tai, o ant dantų negali būti jokių apnašų.

Visos procedūros laikotarpis gali užtrukti ir iki pusės metų

Jei į gydytojo pacientą ateina idealus pacientas, kuris neturi jokių problemų su gretimais dantimis, neturi apnašų, bet reikia implanto, iškart skiriamas laikas operacijai, ji gali vykti netgi kitą dieną. Pati implanto įsukimo procedūra vyksta 20-25 minutes, tačiau užtrunka pasiruošimas operacijai ir paaiškinimas, kaip elgtis po jos.

„Po implantacijos procedūros skiriami antibiotikai, jei idealus atvejis, tai tik 4 dienoms. Papasakojame, ką galime daryti šią dieną ir ką daryti kitas dienas. Pirmą dieną skiriami vaistai nuo skausmo, jaučiamas tam tikras diskomfortas. Tą vietą reikia vėsinti – ne šaldyti. Kartais žmonės per ilgai ją šaldo, tada peršaldo žaizdą, pasidaro bloga kraujotaka. Duodamas kompresas ir pirmą dieną kas kelias valandas reikia šaldyti. Kitą dieną taip pat galima vėsinti, kartais net nebereikia tiek daug vaistų, užtenka vėsinimo. Idealiu atveju, dieną po operacijos žmogui užtenka išgerti vieną ibuprofeno tabletę“, – apie gijimo laikotarpį pasakojo gydytojas.

Laidos pašnekovas pabrėžė, kad vietos, kurioje atlikta operacija, negalima šildyti, taip pat kelias dienas negalima ant jos miegoti.

„Jei vis dėlto užmiega ant to žando, atsikelia su patinimu ir šiek tiek kraujo ant pagalvės, tai toks diskomfortas. Taip pat kitą dieną būtina labai gerai išsivalyti visą burną“, – sakė A. Ligutis.

Dantų taisymas

Po operacijos pacientas dažniausiai ateina pas gydytoją po savaitės ar 10 dienų. Jis apžiūrimas, ištraukiamos siūlės – tai neskausminga procedūra. Vėliau paskiriamas laikas po 3 ar 4 mėnesių ir implantas šiek tiek atidengiamas, tam prireikia maždaug 30 minučių, užsukama gijimo galvutė. Praeina 2-3 savaitės ir pacientas ateina pas protezuotoją, atliekamas atspaudas ir po savaitės uždedamas dantis.

Jei implantas sukamas apatiniame žandikaulyje, kol gaunamas galutinis rezultatas, tai yra dantis, praeina iki 4 mėnesių. Viršutiniame žandikaulyje visas procesas užtrunka iki 5 ar 5,5 mėnesio.

Tačiau kartais implantai neišgelbėja situacijos. Gydytojas prisiminė, kai į kabinetą atvyko garbingo amžiaus pacientas, apie 60 metų, ir norėjo implanto.

„Bet vienas implantas jo burnoje nebūtų išsprendęs jokių problemų, sąkandis gilus, dantys išdilę, pačių dantų mažai. Reikėtų kompleksinio didelio gydymo“, – pasakojo gydytojas ir pridūrė, kad tokiam žmogui implanto dėjimas būtų paprasčiausias pasipinigavimas.

„Būna ir tokių, kurie ateina sveikus dantis keisti į implantus. Tiesiog būna nesusipratimas su reklama, kad bus gražūs dantys. Kai kurie netgi galvoja savo sveikus dantis visus rauti ir įsidėti implantus. Bet implantai šiuo metu niekaip negali pakeisti tikrų dantų. Kartais ateina su karūnėle ir nori dėti implantą, nes žmogui nebegražu. Bet tiesiog užtenka pakeisti karūnėlę, implanto nereikia“, – kalbėjo gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)