Dantų šepetėlis


Burnos sveikatai didžiausią poveikį daro mechaninis dantų valymas šepetėliais ir tarpdančių siūlais. Kadangi kalbame apie natūralias valymo priemones, tai elektriniai ir plastikiniai dantų šepetėliai į šią „lentynėlę“ tikrai nepatenka.

Rinkoje tikrai nemažai ekologinių dantų šepetėlių, pagamintų iš bambuko ar kitų natūralių žaliavų. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis tokį dantų šepetėlį?

Pirmiausia pakuotė, įpakavimas turėtų būti draugiškas aplinkai, be plastiko, minimalistinis.

Vis dėlto, dantų šepetėlio pagaminto visiškai iš natūralių medžiagų, specialistai nerekomenduoja rinktis. Kadangi dantų šepetėlis su natūraliais šereliais, pasižymi prastesnėmis valomosiomis savybėmis bei greičiau susidėvi, taip pat natūraliuose šereliuose yra palankios sąlygos daugintis mikroorganizmams ir burnos ligų sukėlėjams, todėl tokie dantų šepetėliai itin nerekomenduojami asmenims sergantiems parodontoze.

Kompromisas: rinkitės dantų šepetėlį, kurio korpusas pagamintas iš natūralių medžiagų, o šereliai iš sintetinių. Tuomet panaudoto šepetėlio korpusą galėsite kompostuoti, o sintetinius šerelius išmesti į bendrinių atliekų konteinerį.

Yra ir trečias pasirinkimas, dantis valytis su šakele! Artimųjų Rytų šalyse, Afrikoje nuo seno naudojami natūralūs dantų šepetėliai sewak arba miswak, kaip pasakose, jie auga „ ant medžių“. Teisingiau – po medžiais.

Miswak

Persinės salvadoros (bot. Salvadora persica) medžiai, turi ypatingas šaknis, per visą šaknies ilgį eina tvirti celiuliozės plaušeliai – tereikia nulupti juos slepiančią žievę ir dantų šepetėlis paruoštas!

Natūralus dantų šepetėlis miswak savo išvaizda labai panašus į vieno danties šepetėlį, todėl su juo išvalysite net sunkiausiai prieinamas vietas. Be to, įrodyta, kad miswak pasižymi antibakterinėmis, priešgrybelinėmis, priešuždegiminėmis savybėmis.

Natūrali dantų pasta


Jei nuspręsite rinktis dantų pastą, pagamintą iš natūralių ingredientų, nenustebkite, daugumoje jų nerasite fluoro.

Fluoridai dažniausiai nenaudojami natūraliose dantų pastose, nes ši medžiaga dažnai gaunama chemiškai ir priskiriama prie sintetinių. Tai svarbus kriterijus, į kurį rekomenduojame atkreipti dėmesį renkantis natūralią dantų pastą. Pasaulio sveikatos organizacija, rekomenduoja naudoti, būtent, dantų pastas su fluoridais.

Fluoridai – vienas veiksmingiausių, moksliškai pagrįstų burnos higienos priežiūros komponentų, padedantis veiksmingai kovoti su dantų ėduonimi.

Natūrali kramtomoji guma, kuri gerina ir virškinamojo trakto veiklą


Kuomet kalbama apie burnos sveikatą, kramtomoji guma neretai nusvyra į neigiamą svarstyklių pusę. Dažniausia to priežastis, tampa ne pats kramtymo procesas, bet kramtomųjų gumų sudėtis, kuriose gausu įvairių saldiklių bei kitų sintetinių komponentų.

Mastikos medžiai

Tačiau galima įsigyti kramtomąją gumą, kuri turi ne tik puikią sudėtį, bet ir kitų naudingų savybių, ne tik burnos ertmei, bet ir virškinimo traktui. Šią kramtukę pagamina Mastikos medžiai, augantys Viduržemio jūros regione. Šie medžiai išskiria sakus, vadinamus mastika. Išdžiovinti aromatingi, dramblio kaulo spalvos sakai naudojami kaip kramtomoji guma.

Mastika nuo senų laikų yra vertinami dėl savo medicininių savybių, aromato ir skonio. Kramtomi mastikos medžio sakai dezinfekuoja ir dezodoruoja, atgaivina burnos ertmę, sustiprina dantenas ir dantis.

Reguliarus kramtymas gali būti naudingas ėduonies profilaktikai, nes mastika neigiamai veikia ėduonį sukeliančią bakteriją (Streptococcus mutans) ir stabdo dantų apnašų bei akmenų formavimąsi. Tai praktiška priemonė, kai neturime dantų šepetėlio ar skalavimo skysčio. Tinka net mažiems vaikams, nes ją saugu praryti. Mastikos kramtymas naudingas taip pat turintiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos problemų.

Natūralūs burnos skalavimo skystis – hidrolatai


Hidrolatų sudėtyje yra nedidelis optimalus skalavimui reikalingas eterinių aliejų kiekis, kurie veikia raminamai, valomai, dezodoruojančiai. Maža eterinių aliejų koncentracija nedirgina jautrios gleivinės, negadina emalio ir netrikdo mikrobiotos.

Prieš naudodami hidrolatą burnos skalavimui, būtina įsitikinti, kad jis yra tinkamas geriamam naudojimui ir nesate jam alergiškas.

Literatūra:


1. Biria M., Eslami G., Taghipour E. ir kt. ( 2014). Effects of Three Mastic Gums on the Number of Mutans Streptococci, Lactobacilli and PH of the Saliva. J Dent (Tehran). 2014 Nov; 11(6): 672–679. Published online 2014 Nov 30

2. Derwich E., Manar A., Benzaine Z. Ir kt. (2010)ю GC/MS Analysis and invitro antibacterial activity of the essential oil isolated from leaf of pistacia lentiscus growing in Morocco. World Appl Sci J. 2010;8(10):1267–1276.

3. Giaginis C., Theocharis S. (2011). Current evidence on the anticancer potential of Chios mastic gum. Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1174–84.

4. Halawany HS. A review on miswak (Salvadora persica) and its effect on various aspects of oral health. Saudi Dent J. 2012;24:63–69.

5. Mahmoudi M., Ebrahimzadeh MA., Nabavi SF ir kt. (2010). Antiinflammatory and antioxidant activities of gum mastic. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2010 Sep;14(9):765–9.

6. Pachi V.K., Mikropoulou E.V., Gkiovetidis P. ir kt. (2020). Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Chios mastic gum (Pistacia lentiscus var. Chia,Anacardiaceae): A review. Journal of Ethnopharmacology Volume 254, 23 May 2020, 112485.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją