Dėl to žmonėms dažnai tenka galvoti apie priemones, kurios tiesina dantis ir sąkandį. Tad kokios tikrosios priežastys lemia dantų susigrūdimus, kaip jų išvengti ir kaip ištiesinti dantis išvengiant breketų, rašoma pranešime spaudai.

Dantų susigrūdimų priežastys ir gydymo priemonės

Funkcinės ir estetinės odontologijos klinikos „Juvenalitas“ gydytoja odontologė Tatjana Skrebienė tikina, kad pagrindinės priežastys, kurios lemia dantų kreivumą ir netaisyklingą sąkandį, yra įgyti žalingi įpročiai – kvėpavimas per burną, netaisyklingas liežuvio laikymas, netaisyklingas rijimas.

Kvėpavimas per nosį – tai vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių tinkamą burnos vystymąsi ir funkcionavimą. Dažni sinusitai, slogos, adenoidai, kitos ligos – tai priežastys, dėl kurių žmogus gali priprasti kvėpuoti ne per nosį, o per burną. Ilgainiui tai tampa žalingu įpročiu ir sukuria visos veido-žandikaulių sistemos netaisyklingą vystymąsi.

Tatjana Skrebienė

Kvėpuojančių per burną žmonių apatinis žandikaulis vystosi labiau nei viršutinis, tai lemia dantų susigrūdimus, netaisyklingą sąkandį, dažnai ir veido proporcijų pakitimus. Todėl labai svarbu naikinti įgytus žalingus įpročius, kad veido-žandikaulių sistema funkcionuotų tinkamai ir dantys būtų tiesūs.

Ne kiekvienas žmogus dėl įvairių priežasčių nori dėvėti breketus, siekdamas tiesinti dantis ir atstatyti sąkandį. Tačiau šiais laikais turime galimybę rinktis iš daugiau efektyvių priemonių. Viena iš itin efektyvių priemonių yra ortodontiniai treineriai, kurių paskirtis yra šalinti priežastis bei tiesinti dantis.

Dantų tiesinimas vaikams ir suaugusiems

Gydytoja odontologė informuoja, kad taip pat neigiamą įtaką vaikų žandikaulių vystymuisi ir dantų sudygimui daro piršto čiulpimas, viršutinės ar apatinės lūpos užkandimas, dažnas šiaudelio naudojimas geriant, kvėpavimas per burną, pašalinių daiktų (pieštukų, tušinukų, užtrauktukų galiukų) kramtymas.

„Jei ankstyvame amžiuje pastebėsite atsiradusį kokį nors įtartiną įprotį, pasikonsultuokite su savo odontologu. Netaisyklingai išdygus nuolatiniams dantims, vaikas turės jau įsisenėjusius funkcinius sutrikimus, kuriuos koreguoti bus sunkiau“, – sako specialistė T. Skrebienė.

Gydymas ortodontiniais treineriais yra pritaikytas ne tik bet kokio amžiaus vaikams, bet ir suaugusiems. Jiems taip pat sukurta gydymo metodika ir priemonės, o rezultatai neatsilieka nuo vaikų. Prietaisai suaugusiems šalina žalingus įpročius, kurie yra dantų susigrūdimo priežastis, plečia viršutinį žandikaulį ir sustato dantis į natūralią poziciją. Dauguma suaugusiųjų džiaugiasi, kad pasiekia tokius puikius rezultatus patogiai, greitai ir žymiai pigiau.

Kartais pasitaiko atvejų, kai vienareikšmiškai reikalingi breketai. Tačiau rekomenduojama kartu pašalinti žalingus įpročius, kurie skatina dantų lankų kreivumą ir netaisyklingą žandikaulių augimą. Kartais specialistai derina tiek breketus, tiek treinerius kartu, siekiant išvengti pasikartojančio dantų susigrūdimo.

Gydymo trukmė priklauso nuo paciento motyvacijos

Gydymo laikas gali skirtis nuo kiekvieno paciento prisitaikymo ir motyvacijos. Anot gydytojos odontologės, atsakingai nešiojant treinerį, pirmieji rezultatai matomi jau po kelių mėnesių. Ortodontinį treinerį reikia nešioti tik 1-2 valandas per dieną ir nakties miego metu. Dažnai su treinerio nešiojimu derinami ir specialūs pratimai. Reguliari odontologo priežiūra yra labai svarbi, norint pasiekti sėkmingus rezultatus. Dėl šio patogumo žmonės, nenorintys nešioti breketų, renkasi gydymą ortodontiniais treineriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)