Sunkiausia – senjorams

Anot klinikos vadovo ir gydytojo-odontologo Audriaus Čapliko, kasdien bendraudamas su pacientais pastebėjo, kad žmonėms prasta dantų sveikata ne tik kelia įvairių iššūkių, bet ir prastina gyvenimo kokybę. Žmogus, nesirūpindamas savo dantimis, gali jausti skausmą, diskomfortą, susidurti su įvairiomis problemomis bandydamas sukramtyti maistą. Ir šios bėdos – tik ledkalnio viršūnė. Su didžiausiomis problemomis esą susiduria senjorai – jų dantų sveikata yra prasčiausia, o galimybės juos susitvarkyti – labai ribotos.

„Su senjorais dirbame nuo pat klinikos įkūrimo pradžios, todėl puikiai žinau, kad dantų sveikata jiems – rimtas iššūkis. Mat dauguma senyvo amžiaus žmonių yra praradę bene visus dantis. Susitvarkyti su tokiomis sudėtingomis odontologinėmis problemomis jiems sunku, nes dantų priežiūros paslaugos – brangios ir finansiškai prieinamos tikrai ne visiems“, – aiškina specialistas.

Audrius Čaplikas

Jis priduria, kad su panašiais iššūkiais susiduria ir vaikai, augantys sudėtingomis sąlygomis. Anot A. Čapliko, jiems dažniausiai trūksta žinių apie tinkamą dantų priežiūrą, o atvykti pas odontologus neleidžia finansinės galimybės. Matant tokią realybę ir norint suteikti galimybę visiems žmonėms gauti reikalingiausias paslaugas, klinikos vadovui ir darbuotojams kilo mintis įgyvendinti iki šiol Lietuvoje pirmąją tokią iniciatyvą – Medicinos darbuotojų dienos proga pacientams, kuriems labiausiai reikia, suteikti nemokamą medicininę pagalbą, įskaitant ir odontologijos paslaugas.

„Norime pagerinti šių žmonių gyvenimo kokybę, jiems nemokamai suteikdami odontologijos paslaugas. Tai kartu taps ir mūsų oficialiu naujojo klinikos filialo atidarymu – tik vietoje trankios šventės įgyvendinsime socialinę iniciatyvą ir padovanosime žmonėms tai, ko jiems labiausiai reikia. Tai kartu yra labai simboliška. Išsirinkę datą pamatėme, kad balandžio 27-oji – medicinos darbuotojų diena. Matau didelę prasmę šią reikšmingą dieną skirti svarbiai medicinos darbuotojų misijai – prisidėti prie medicininės pagalbos sunkiai besiverčiantiems žmonėms“, – sako gyd. A. Čaplikas.

Audrius Čaplikas

Medicinines paslaugas dovanos maždaug 100 žmonių

Balandžio 27-ąją klinika duris atvers vaikams, senjorams ir neįgaliesiems – maždaug 100-ui pacientų, kuriuos atrinkti padeda iniciatyvos partneriai: „SOS vaikų kaimai“, „Gelbėkit vaikus“, „Mamų unija“, Lietuvos neįgaliųjų draugija ir kitos pažeidžiamiausiais mūsų visuomenės nariais besirūpinančios organizacijos.

Iš viso klinika visiems pacientams skiria maždaug 10 tūkst. eurų. Šie pinigai bus skirstomi pagal poreikį – pacientai gaus odontologijos konsultacijas, greitąją odontologinę pagalbą ir kitas dantų priežiūros paslaugas. Taip pat medicinos įstaigos darbuotojai pacientams atliks reikalingus kraujo tyrimus, nemokamai paskiepys nuo erkinio encefalito, suteiks šeimos gydytojo konsultacijas ir kitokias medicinines paslaugas. Pasak „SOS vaikų kaimų“ komunikacijos vadovės Paulinos Briginaitės, būtent tokių paslaugų jų globojamiems vaikams labiausiai ir reikia.

„Šiuo metu vaikams, kuriais rūpinasi mūsų organizacija, labiausiai reikia profilaktinio sveikatos patikrinimo, odontologų pagalbos, skiepų, kraujo tyrimų. Todėl ši partnerystė su klinika mūsų organizacijai yra labai svarbi. Daugelis šeimų, kurioms padedame, siekdamos gauti kokybišką ir profesionalią medicininę ar psichologinę pagalbą, susiduria su finansinėmis ar logistinėmis kliūtimis. O ši klinikos iniciatyva mūsų paslaugų gavėjams suteiks unikalią galimybę nemokamai gauti reikalingus tyrimus, konsultacijas, kurios padės gerinti sveikatą. Tuo pačiu tokia iniciatyva skatina visuomenės dalyvavimą ir paramą – ji yra puikus pavyzdys, kaip galima prisidėti prie bendruomenės gerovės kūrimo, savo išteklius skiriant tiems, kuriems labiausiai to reikia“, – pasakoja ji.

Esą nors pati šeimas ir vaikus globojanti organizacija kasmet skiria lėšų mažųjų sveikatai, tokia iniciatyva leidžia greičiau ir efektyviau jiems padėti.

Justina Kašėtaitė

„Labai vertiname bendradarbiavimą su klinika, nes žinome, kiek visko reikia vaikams ir šeimoms. Kai mums papasakojo apie iniciatyvą, mielai ėmėmės pagalbos supažindinant paslaugų gavėjus ir kliniką. Mūsų padaliniai, dirbantys su vaikais ir šeimomis, aktyviai pradėjo registruoti vaikus konsultacijoms“, – dalijasi organizacijos lėšų pritraukimo departamento vadovė Justina Kašėtaitė.

Dirbs nuo ryto iki paskutinio paciento

Vilniuje Kauno gatvėje įsikūrusi Vingio klinika balandžio 27-ąją pacientams duris atvers nuo 9-ių ryto. Pirmiausia jie sulauks gydytojų konsultacijų ir edukacijos. Įvairios procedūros bus atliekamos nuo vidurdienio ir truks iki vakaro – tai yra iki tol, kol paslaugas gaus kiekvienas iniciatyvos dalyvis.

Renginio metu pagalbos ranką pažeidžiamiausiems visuomenės nariams ties daugiau nei 15 įstaigos darbuotojų. Visiems odontologijos paslaugas gausiantiems žmonėms bus atliekamos ir dantų panoraminės nuotraukos, reikalingos, norint suprasti tikrąją burnos būklę ir sveikatą. O kiekvienas akcijos dalyvis gaus ir dovanėles – dantų priežiūros priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją