Statistikos duomenimis, maždaug pusei suaugusiųjų daugelyje Europos šalių buvo atliktas dantų protezavimas. Suaugusiųjų protezavimo dažnis svyruoja nuo 13 iki 29 %. Daugiausia žmonių, turinčių dantų restauracijų, gyvena Švedijoje (45 %) ir Šveicarijoje (34 %).

Dantų protezavimas – mitais apipinta procedūra, kurios nemažai lietuvių vis dar vengia kiek galėdami ilgiau. Tad norėčiau paneigti dažniausius mitus bei baimes, išgirstas iš pacientų, ir pasidalyti patarimais apie dantų restauracijas bei implantaciją.

Kokiais atvejais reikalingos dantų restauracijos? Ar tik netekus natūralaus danties?

Jei dantis atkurtas masyvia plomba, kuri trupa bei dėvisi, neišlaiko danties anatominės formos, tamprių tarpdančių, dantį reikia padengti keramika, kitaip tariant – protezuoti vainikėliu. Taip dantis apsaugomas nuo trupėjimo, dėvėjimosi, o tai yra itin svarbu, ypač kai dantis – gyvybingas, jo kanalai negydyti. Taip pat palaikomas nepakitęs sąkandžio aukštis. Tai labai svarbu, norint palaikyti taisyklingą visos kramtymo sistemos balansą, apsaugoti žandikaulio sąnarį nuo dėvėjimosi.

Ar atkurti dantys (dantų restauracijos) išvaizda skiriasi nuo tikrų dantų?

Dantų restauracijos tiek ant savų dantų, tiek ant implantų pagal spalvą, formą ir dydį yra pritaikomos prie natūralių dantų. Šiuolaikinėje odontologijoje naudojamos medžiagos – itin estetiškos, tvirtos, biologiškai suderintos. Jų savybės artimos natūraliam emaliui. Jos tinkamos net alergiškiems pacientams. Tai – itin svarbu šiame amžiuje, kai daugėja įvairioms medžiagoms alergiškų pacientų.

Dantų protezai.

Ką rinktis praradus dantį – protezuoti tilteliu ar implantu?

Praradus vieną dantį ir norint jį atkurti galimi du variantai – protezavimas tilteliu (reikia nušlifuoti 2 gretimus dantis) arba prarasto danties vietoje įsriegti vieną implantą bei prie jo fiksuoti vainikėlį, nešlifuojant gretimų dantų. Tokiu būdu išsaugomi sveiki savi dantys ir išsprendžiama problema tik prarasto danties zonoje. Kasdienė priežiūra bei higiena – žymiai patogesnė ir paprastesnė pasirinkus danties atkūrimą implantu, o ne tilteliu.

Ar dantų implantacija – skausminga procedūra?

Dantų implantas – tai mažas titaninis varžtelis, sriegiamas į kaulą, pakeičiantis trūkstamo danties šaknį. Implantacijos procedūra trunka nuo 15 iki 45 minučių priklausomai nuo to, kiek implantų planuojama įsriegti. Vizito metu suleidžiama nuskausminamųjų, todėl pacientas skausmo nejaučia.

Jei pacientas paniškai bijo adatos dūrio, nepakenčia nemalonių garsų odontologo kabinete ar tiesios jaučia nevaldomą stresą – tokiais atvejais gelbsti dantų gydymas taikant sedaciją (primigdant).

Sedaciją atlieka kvalifikuotas anesteziologas. Procedūros metu į veną suleidžiama raminamųjų vaistų, todėl pacientas atsipalaiduoja, jaučiasi patogiai bei ramiai. Dėl medikamentų savybių pacientas gali iš dalies arba visiškai neatsiminti procedūros eigos.

Dantų implantai

Kiek laiko reikia implantui prigyti?

Vidutiniškai užtrunka apie 3 mėnesius, kol įsriegtas implantas prigyja ir galima pritaikyti nuolatinį vainikėlį ar kitokią restauraciją. Jei reikalingas kaulo priauginimas ar kitos procedūros implantuojant, kartais tenka palaukti 4–6 mėnesius iki protezavimo – dantų restauracijų pagaminimo.

Ar dantų implantai tinka visiems?

Retai pasitaiko atvejų, kad dantų implantacijos negalima atlikti. Tačiau kartais dėl ūminių širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nekontroliuojamo diabeto, osteoporozės dantų implantuoti nerekomenduojama, tačiau išgydžius ar apmalšinus šias ligas, implantuoti galimybė išlieka, tik prieš tai reikėtų pasikonsultuoti su tos srities specialistais: kardiologais ar endokrinologais, užtikrinančiais gydymo galimybę ir saugumą.

Protiniai dantys

Kaip pasiruošti implantacijos procedūrai – galbūt nevalgyti, nerūkyti ar pan.?

Visų pirma, prieš dantų implantaciją svarbiausia tinkamai pasirūpinti burnos higiena – iki operacijos turi būti pašalintos dantų apnašos, akmenys, bakterijos. Profesionali burnos higiena padės išvengti galimų infekcijų ir komplikacijų.

Neretai manoma, kad prieš operaciją negalima nieko valgyti. Tačiau tai netiesa, nes dantų implantai sriegiami taikant vietinę anesteziją. Dantų implantavimo dieną gydytojai rekomenduoja pavalgyti, nes kelias valandas po procedūros to daryti nebus galima dėl nejautros poveikio bei pažeistų dantenų.

Parą prieš dantų implantaciją patartina vengti alkoholio, o po implantacijos bent 12–24 valandas negalima rūkyti. Rūkymas blogina žaizdų gijimą bei dantenų ir kaulo kraujotaką.

Po procedūros implantuotą veido pusę reikėtų šaldyti – tai sumažins patinimą ir skausmą. Be to, kelias dienas po operacijos patartina neplanuoti jokių svarbių įvykių, susitikimų, taip pat vengti fizinės veiklos, nesilankyti pirtyje ir nesideginti kaitrioje saulėje. Po operacijos vartokite gydytojo paskirtus vaistus.

Protezavimo paslaugos yra kompensuojamos

Lietuvoje protezavimo paslaugos kompensuojamos ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Įstaigų, kuriose galima gauti šią paslaugą – gausu, todėl nereikia laukti ilgose eilėse. Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šiais metais PSDF lėšomis kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas teikė 11 proc. daugiau gydymo įstaigų nei pernai ir 60 proc. daugiau nei užpernai. Kompensuojamas protezavimas tiek ant natūralių dantų, tiek ant implantų.

Dantų protezavimas – ne vienkartinė PSDF kompensuojama paslauga. Pakartotinai kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas pacientas gali gauti po 3 metų nuo dantų protezavimo paslaugų kompensavimo dienos.

Kaip gauti dantų protezavimo paslaugas?

Išimtis taikoma vaikams iki 18 metų, asmenims, sulaukusiems pensinio amžiaus arba pripažintiems nedarbingais, iš dalies darbingais, jei po dantų protezavimo buvo taikytas (taip pat ir pakartotinis) gydymas sergant burnos, veido ir žandikaulių onkologine liga ir dėl to nebeužtikrinama minimali kramtymo funkcija.

Implantai – ilgalaikis atkūrimo sprendimas

Dantų implantavimas – tai jau daugiau nei 50 metų odontologijoje taikomas vienas pažangiausių ir ilgaamžiškiausių prarasto danties atkūrimo būdų.

Šiandien visame pasaulyje pripažįstama, kad dantų implantai yra ne tik daug privalumų turinti, bet ir viena patikimiausių bei sėkmingiausių dantų atkūrimo alternatyvų. Nesibaiminkite ir nedvejokite, nes tai gali tapti jūsų raktu į sėkmingesnį ir kokybiškesnį gyvenimo etapą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją