Už balsavo 48, prieš nebalsavo niekas, susilaikė 11 parlamentarų.

Svarstymo metu kilo aršios diskusijos dėl galimo Odontologų rūmų įstatymo projekto vilkinimo. Konservatorius Linas Slušnys teigė nesuprantantis, kodėl šį projektą Sveikatos reikalų komitetas svarstė beveik 3 metus. Komiteto pirmininkas Antanas Matulas, ne vieną kartą sulaukęs kaltinimų projekto vilkinimu, pabrėžė, kad taip daroma nebuvo.

„Pagaliau mes turime tą odontologų rūmų įstatymo projektą po ilgų diskusijų, po įvairiausių pokalbių komitete. Ir iki šiol niekaip nesuprantu, kaip jis taip ilgai užtruko Sveikatos reikalų komitete“, – plenarinio posėdžio metu kalbėjo L. Slušnys.

„Galiu vardinti daugybę įstatymų projektų ir savo gal kokie 5, kurie nesvarstomi 2–3 kadencijas arba užstrigę stalčiuose kai kuriuose komitetuose. Tai tikrai nebuvo vilkinama, buvo bandoma išgirsti įvairias nuomones“, – akcentavo A. Matulas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, prašydamas Seimo narių balsuoti už Odontologų rūmų įstatymo projektą, argumentavo, kad dėl profesinės savivaldos buvo susitarta pasirašant valdančiosios koalicijos sutartį.

„Primenu, kad koalicijos sutartyje numatyta Vyriausybės programos tvarka skelbia, kad bus stiprinama profesinė savivalda, perduodant jai licencijavimo, atestavimo, kontrolės ir kvalifikacijos kėlimo funkcijas. Tai šitas projektas, kuris labai ilgai užsigulėjo komiteto stalčiuose, neleistinai ilgai, yra vertintinas kaip Vyriausybės ir visos koalicijos sutartų dalykų realizavimas“, – pabrėžė liberalas.

L. Slušnys pažymėjo, kad šiam įstatymo projektui pritarė ir Vyriausybė, o savarankiškai vykdyti gydytojų licencijavimą nori pati odontologų bendruomenė.

„Vyriausybė pritarė ir davė teigiamą išvadą, teigdami, kad odontologų rūmų pataisos neprieštarauja ir kad tos pataisos yra tinkamos. (...) Šitos autonomijos nori pati odontologų bendruomenė ir nevengia atsakomybės“, – argumentavo konservatorius.

A. Matulas tikina – projekto svarstymo metu patyrė mobingą


Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkas A. Matulas plenarinio posėdžio metu pareiškė, kad komitete svarstant Odontologų rūmų įstatymo projektą jis patyrė mobingą.

„Šio įstatymo svarstymo metu komitete patyriau daug mobingo iš tam tikrų asmenų. Buvo rašomi skundai dėl to, kad išsakydavau savo nuomonę tam tikrose laidose ar komiteto posėdžiuose. Bet esu dėkingas Etikos ir procedūrų komisijai, kad visais atvejais nerado jokių priekaištų dėl mano veiklos, nes Seimo narys gali išsakyti savo abejones“, – teigė konservatorius.

Atsakydamas į šį pareiškimą, Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas pasiūlė A. Matului kreiptis į Darbo inspekciją. Visgi, „laisvietis“ atkreipė dėmesį, kad pats A. Matulas galimai vilkino įstatymo projekto svarstymą.

„Jeigu iš tikrųjų komiteto pirmininkas Antanas Matulas per ilgus šio klausimo svarstymus patyrė mobingą iš Odontologų rūmų, aš neabejoju, kad verta kreiptis Darbo inspekciją ir tuos mobingo atvejus tirti“, – sakė V. Mitalas.

„Bet man atrodo, gerbiamas pirmininke, kad gali būti atvirkščiai – kad tai jūs labai dažnai savo prikišamuose komentaruose šį įstatymą ne tik vilkinote, bet ir bandėte kuo giliau įstumti į stalčių“, – pridūrė politikas.

Ketvirtadienį nepritarta komiteto pirmininko A. Matulo siūlymui narystę Odontologų rūmuose padaryti neprivalomą.

ELTA primena, kad šiuo metu licencijas gydytojams odontologams išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Odontologų rūmų įstatymo projektas Seime sukėlė daug aršių diskusijų ir komitete buvo svarstomas nuo 2021-ųjų metų. Lapkričio pabaigoje, prieš pritariant projektui Sveikatos reikalų komitete, susiginčijo ir valdančiosios koalicijos partneriai. Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė kaltino komiteto pirmininką, konservatorių A. Matulą specialiai vilkinant odontologų savarankiškumą įteisinantį projektą. Tokius kaltinimus A. Matulas atmetė teigdamas, kad ne vienas įstatymo projektas Seimo komitetuose yra svarstomas ilgiau nei metus. Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas buvo užsiminęs ir apie galimą A. Matulo viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

Odontologų rūmų atstovai taip pat yra kreipęsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją bei parlamento vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl delsimo priimti įstatymą.

Odontologų rūmų įstatymas turėtų įsigalioti nuo 2025 metų pradžios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)