Pastarųjų metų duomenimis dantų ėduonimi serga beveik pusė pasaulio žmonių ir yra plačiausiai paplitusi liga pasaulyje. Lietuvoje burnos sveikatos ligos taip pat yra labiausiai paplitusios tarp neužkrečiamųjų ligų. Bendras dantų ėduonies paplitimas 2016 m. tarp iki 18 metų Lietuvos paauglių siekė 78,3 proc. O 2021 metais atliktas tyrimas Lietuvoje parodė, kad sostinėje gyvenančių gyventojų burnos sveikatos būklė yra prasta.

Tačiau burnos sveikatos ligų galima išvengti. Tinkama burnos higiena yra pagrindinis veiksnys, siekiant išvengti ėduonies ir periodonto ligų bei su jomis susijusio dantų netekimo.

Priodontitas

Burnos priežiūros metu svarbu pašalinti dantų apnašą net tik šepetėliu bei dantų pasta, nuo dantų paviršiaus, bet ir naudoti tarpdančių valymo priemones bei papildomas burnos priežiūros priemones (vieno danties šepetėlį, tarpdančių šepetėlius, dantų siūlą ir t.t.), kurių pagalba išvalysime net 40 procentų danties paviršių, kurių nepasiekia įprastas dantų šepetėlis.

Deja, tarpdančių valymo priemonės ne kiekvienas žmogus kasdienybėje naudoja. Daugelis nenaudoja tarpdančių valymo priemonių, nes nežino, kaip tinkamai jomis naudotis, išsigąsta dantenų kraujavimo ar nesuvokia jų teikiamos naudos. O tai - didžiulė klaida, kadangi valant dantis vien dantų šepetėliu, pastarasis negali išvalyti tarpdančių sričių, kuriose plinta periodonto ligos ir ėduonis. Dantų valymas vien dantų šepetėliu išvalo tik apie 60 proc. dantų paviršių, todėl labai svarbu naudoti papildomas priemones.

Tinkamai naudojamos tarpdančių valymo priemonės (dantų siūlas, tarpdančių šepetėliai, irigatorius) šalina sunkiai pasiekiamas apnašas iš tarpdančių. Klinikiniai rezultatai rodo, kad pašalinus dantų apnašas, sumažėja dantenų kraujavimas, uždegiminės reakcijos, nes apnašos yra pagrindinis veiksnys, periodonto ligoms susidaryti.

Nereikėtų numoti ranka ir į mitybos poveikį burnos sveikatai. Žinios, kad saldumynai sukelia ėduonį, siekia tūkstančius metų, kai Aristotelis nurodo, kaip saldžiosios figos suardo dantis.

Dabartiniai duomenys rodo, kad optimali mityba burnos sveikatai yra mažai angliavandenių turinti dieta, kurioje yra daug augalinių riebalų, daug mikroelementų ir pakankamai baltymų. Galima teigti, kad tokia dieta užkerta kelią dantų ėduoniui ir gerina burnos sveikatą.

Todėl norint išvengti burnos sveikatos ligų, sukeltų netinkamos mitybos, derėtų, pakoreguoti taip gerai žinoma mantrą, kurią neretai kartojame vaikams: „nevalgyk saldainių, nes suges dantys“.

Iš tiesų saldumynuose esantis cukrus yra tie patys angliavandeniai, kurie sudaro palankias sąlygas daugintis bakterijoms sukeliančioms burnos ligas. Todėl du pagrindiniai veiksmai, kuriais galime išvengti ėduonies ir periodonto ligų yra tinkama burnos higiena, įskaitant profilaktinius vizitus pas gydytoją odontologą bei sveika, subalansuota mityba.

Parengė Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė, dirbanti burnos sveikatos stiprinimo srityje Karolina Sankauskaitė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)