Vyraujantys cukraus pakaitalai yra poliolia – mažo kaloringumo medžiagos, kartais vadinamos „cukraus alkoholiais“, nes jų cheminė struktūra yra panaši į cukraus ir alkoholio struktūrą. Dažniausi polioliai becukrėje kramtomojoje gumoje yra sorbitolis, ir ksilitolis.

Mokslininkai, tiriantys įvairias rinkoje esančias kramtomąsias gumas, pripažįsta teigiamą jų naudą, kovojant su ėduonimi: kadangi kramtant gumą ne tik vyksta savaiminis dantų apsivalymas, bet ir padidėję seilių pH, o tai lemia dantų apnašų ir gingivito sumažėjimą. Taip pat, kramtant gumą be cukraus, pradinis seilių tekėjimo greitis gerokai padidėja – seilėtekis suintensyvėja net iki 10 kartų.

Šiuo metu vis dažniau galite išvysti kramtomųjų gumų, kurių kaina yra gerokai brangesnė už įprastai prekybos centruose parduodamų gumų. Tokiomis gumomis dažniausiai prekiauja specializuotos fizinės ir internetinės parduotuvės. Kuo jos ypatingos?

Dažniausiai jų sudėtyje būna ksilitolio. Ksilitolis – tai dirbtinis saldiklis, dažniausiai naudojamas kaip cukraus pakaitalas. Kai kuriuose vaisiuose ir uogose jo randama nedideliais kiekiais. Jis taip pat kartais gali būti vadinamas beržų cukrumi (iš kurių jis iš pradžių ir buvo išgaunamas). Natūrali medžiaga ksilitolis pirmą kartą buvo pristatyta Suomijoje Antrojo pasaulinio karo metais, kaip cukraus pakaitalas.

Daugumą tyrimų įrodė, kad ksilitolio vartojimas (5–10 g per dieną) sumažina ėduonies atsiradimą nuo 30 iki 80 proc.

Nustatyta, kad trumpalaikis ksilitolio vartojimas sumažina S. mutans kiekį apnašose ir seilėse. Ksilitolio saugumas taip pat buvo plačiai ištirtas. Nors daugumoje tyrimų buvo pranešta apie keletą šalutinių poveikių, jie pasireiškė pavartojus gerokai per didelį ksilitolio kiekį (4–5 kartus). Per didelio kiekio suvartojimas pasireiškia skrandžio sutrikimu ir viduriavimu, o rekomenduojama dienos norma yra 6 g ksilitolio. Kitaip tariant, ksilitolis – tai saldiklis, kuris neigiamai veikia burnos ligų sukelėjas – bakterijas.

Taigi, ar verta pirkti kelis kartus brangesnę kramtomąją gumą su ksilitoliu ir ko iš jos tikėtis?

Pirmiausia prisiminkite pagrindinę kramtomosios gumos paskirt – paskatinti savaiminį dantų apsivalymą, kuomet to negalime padaryti dėl susiklosčiusių aplinkybių (netikėtai užkandžiavote ir neturite su savimi burnos higienos priemonių ir pan).

Kramtomoji guma jokiu būdu neatstoja įprasto dantų valymo nei dantų šepetėliu nei tarpdančių valymo priemonėmis. Todėl, kad ir kokią kramtomąją gumą naudojate – su ksilitoliu ar be, tai yra tik pagalbinė priemonė, todėl iš jos tikrai nereikėtų tikėtis daugiau.

Beje, mokslininkai yra ištyrę ne tik teigiamą ksilotolio naudą burnos sveikatai, bet ir kitų saldiklių, tokių kaip sorbitolio bei maltitolio. Jų nauda ganėtinai panaši. Tačiau šiuo metu kramtomųjų gumų, kuriose yra ksilitolio, sudėtis yra palankesnės mūsų sveikatai – tai galite matyti straipsnio apačioje pateiktuose kramtomųjų gumų sudėties pavyzdžiuose.

O, jei norite išties pagerinti savo burnos sveikatos būklę, rekomenduojame geriau išsiugdyti kelis naudingus įpročius, kurių neįmanoma perdozuoti ir kurie neabejotinai bus veiksmingi ir po šimto metų:

  • Po valgio neskubėkite ieškoti kramtomosios gumos (tai darykite tik išskirtiniais atvejais), geriau visada netoliese turėkite dantų šepetėlį, tarpdančių valymosi priemones, dantų pastą. Šiomis priemonėmis ne tik atgaivinsite burnos kvapą bet ir išvalysite susikaupusius nešvarus bei sumažinsite burnoje gyvenančių mikroorganizmų kiekį.
  • Žinoma, tai bus padaryti, kur kas paprasčiau jei minėtas burnos higienos priemones turėsite ne tik namuose bet ir savo darbo vietoje, rankinėje ar mašinoje.

Kramtomosios gumos, kurioje yra ksilitolio, sudėtis:

Kramtomosios gumos, kurioje yra ksilitolio, sudėtis

Prekybos centruose parduodamos gumos, saldinamos įvairiais kitais dirbtiniais saldikliais, sudėtis:

Prekybos centruose parduodamos gumos, saldinamos įvairiais kitais dirbtiniais saldikliais, sudėtis

Literatūra:

1. Addy M, Perriam E, Sterry A. (1982). Effects of sugared and sugar-free chewing gum on the accumulation of plaque and debris on the teeth. J Clin Periodontol 1982;9:346–54.

2. Fascinating Facts ABOUT the Invention of Chewing Gum by Thomas Adams in 1845. The Great Idea Finder Web site. Available from: http://www.ideafinder.com/history/inventions/story056.htm

3. GBD 2017 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators . (2017). Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 354 diseases and injuries for 195 countries and territories, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. (2018) 392:1789–858. 10.1016/S0140-6736(18)32279-7

4. Nouf Alshibani, Manal Shalabi, Khuloud AlMugbel ir kt. (2022). Xylitol content and acid production of chewing gums available in the markets of Saudi Arabia. Saudi Dent J 2022 Feb;34(2):121-128. DOI: 10.1016/j.sdentj.2021.11.00

5. Pizzo G., Licata M.E., La Cara M. ir kt. (2007). Effects of sugar-free chewing gums on dental plaque regrowth: A comparative study. J Dent 2007;35:503-8

6. Riley P., Moore D., Ahmed F., Sharif M., Worthington H. (2015). Xylitol-containing products for preventing dental caries in children and adults. Cochrane Database Syst. Rev. 2015;26:CD010743.

7. Sharma N.C, Galustians J.H, Qaqish J.G. (2001). An evaluation of a commercial chewing gum in combination with normal toothbrushing for reducing dental plaque and gingivitis. Compend Contin Educ Dent 2001;22:13–7.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją