Insultas – viena iš dažniausių mirties priežasčių. Kai kuriems insultą patyrusiems žmonėms ilgainiui nelieka jokių reikšmingų liekamųjų reiškinių. Tačiau liūdniausia, kad insultas išlieka dažniausią neįgalumą sukelianti liga, kuri paliečia ne tik ligonio, bet ir jį supančių artimųjų gyvenimus. Lietuvoje net 85% patyrusių insultą į medikus kreipiasi per vėlai.

Kaip atpažinti insultą?

FAST – tai angliškų terminų trumpinys, padedantis prisiminti keturis svarbiausius insulto požymius:

  • Face – veidas,
  • Arm – ranka,
  • Speech – kalba,
  • Time – laikas, kuris be galo svarbus faktorius atpažįstant insultą.
FAST padeda atpažinti insultą


Insulto požymiai paprastai atsiranda staiga. Pagrindiniai insulto požymiai yra staiga atsiradęs veido perkreipimas, vienpusis galūnių nusilpimas arba tirpimo jausmas bei kalbos sutrikimas. Verta žinoti ir kitus insultą atpažinti padedančius požymius – staiga atsiradusį pusiausvyros ir / arba regos sutrikimą. Esant bet kuriam iš šių požymių reikia kuo skubiau kviesti skubią medicininę pagalbą numeriu 112.

Insultas

InsultuiSTOP.lt – naujas puslapis insultui atpažinti

„Insultui STOP gimė iš noro, kad kuo daugiau mūsų visuomenės mokėtų atpažinti insulto simptomus ir žinotų, ką reikia daryti. Šie pirmieji žingsniai yra ypač svarbūs gydymo sėkmei.“, – teigia insultuiSTOP.lt iniciatyvos bendraautorius gydytojas dr. Saulius Taroza. Medikas teigia, kad įvykus insultui, svarbi tampa kiekviena minutė. Tad norisi, kad kuo daugiau žmonių atpažinę insultą kuo skubiau kreiptųsi pagalbos ir taip būtų išsaugota kuo daugiau gyvenimų.

Nuoroda į testą „Ar gali atpažinti insultą?“: https://www.insultuistop.lt/testas-ar-gali-atpazinti-insulta/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją