Griežimas dantimis – tai tarsi emocinė iškrova

„Bet koks stipresnis emocinis disbalansas – nuo nerimo iki pat euforijos – gali padidinti griežimo dantimis riziką naktimis. Griežimas dantimis – tai pasikartojantis kramtymo sistemos raumenų sutrikimas. Jis gali pasireikšti ne tik nevalingu dantų griežimu, bet ir dilinimu ar kalenimu. Tai tarsi žmogaus emocinė iškrova. Tokiam griežimui dantimis įtakos gali turėti ir miego sutrikimai kaip knarkimas ar obstrukcinė miego apnėja, antidepresantų, alkoholio, kofeino vartojimas, rūkymas bei užsiėmimas aktyviomis sporto šakomis“, – pasakoja odontologė Gintarė Žmuidinavičienė.

Vitaminų trūkumas gali nulemti griežimą dantimis

Griežimą dantimis kartais gali paskatinti ne tik emocinės priežastys, bet ir tam tikrų vitaminų trūkumas. Vaistininkė Gabija Kruopytė kaip svarbiausius vitaminus išskiria magnį, kalcį ir vitaminą D.

„Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad dantų sveikatai svarbus tik kalcis, tačiau tai būtų netiesa. Šiuo atveju svarbu ne tik palaikyti jo pakankamą kiekį organizme, bet ir sąžiningai vartoti magnį ir vitaminą D. Naujausi tyrimai rodo, kad griežimas dantimis yra susijęs su vitamino D trūkumu, o ir nieko keisto, kai daugumai lietuvių šio vitamino dažnai pritrūksta. Tuo metu vakarais vartojamas magnis gali padėti atpalaiduoti žandikaulio raumenis ir taip sumažinti griežimą dantimis bei pagerinti paties miego kokybę“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Gabija Kruopytė

Griežimo dantimis pavojai

Odontologė pasakoja, kad griežiant dantimis yra pažeidžiamas apsauginis dantų sluoksnis-emalis. Anot jos, iš pradžių galima pajusti dantų jautrumą, vėliau skausmą, o vėliau gali atsirasti ir smilkininio apatinio žandikaulio sąnario pakitimai.

„Reikėtų sunerimti, jeigu dienos metu jaučiate kramtymo raumenų įtampą, skausmus ar net galvos skausmus. Taip užsiveda visas problemų ratas, apimantis ne tik dantų paviršių pažeidimus, bet ir netaisyklingo sąkandžio, kramtymo raumenyno bei sąnario problemas, turinčias įtakos visai bendrai organizmo sveikatai. Nelaukite sąnario ar sąkandžio pokyčių ir iš anksto kreipkitės į odontologą dėl dantų formos atstatymo. Tuo tarpu naktimis dėvėkite apsauginę kapą, o sportuojant – sportinę“, – pataria odontologė G. Žmuidinavičienė.

Griežimas dantimis.

4 ženklai, kad griežiate dantimis miegant

– Išgirsta artimieji. Dažniausiu atveju apie bruksizmo sutrikimą žmogui pasako kartu su juo miegantis artimasis. Paklauskite savo artimojo, ar jis yra girdėjęs jus griežiant naktimis naktį.

– Priekinių dantų iltys. Jeigu pastebėjote, kad jūsų priekinių dantų iltys yra lygios ir nebe tokios smailos kaip anksčiau, tai gali išduoti apie įsisenėjusį griežimą dantimis.

– Vienodo ilgio priekiniai dantys. Apie bruksizmą išduoda ir šeši priekiniai dantys, kai šie visi yra vieno ilgio. Natūraliai centriniai kandžiai ir iltys turėtų būti ilgesni, o likusieji apie 1-2mm trumpesni.

– Priekinių dantų patrupėjimai. Atkreipkite dėmesį, ar jūsų priekiniai dantys nepatrumpėjo – t. y. pažiūrėkite, ar atsirado porinių dantų ilgių nevienodumai. Pavyzdžiui, jeigu abu centriniai kandžiai (priekiniai dantys) yra nevienodo ilgio, tai gali reikšti, kad griežiate dantimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją