Naujojoje laidoje netrūks įdomių ir šiandien taip reikalingų temų. Nerimo sutrikimai, laiko planavimas, socialinių tinklų poveikis, kitų žmonių nuomonė ir net mirties baimė – visa tai, kas vienaip ar kitaip paliečia kiekvieną iš mūsų.

Žiūrovai išgirs įdomių ir gilių pokalbių su savo sričių ekspertais – psichologais, psichoterapeutais ar psichiatrais, susipažins su įvairiomis geresnės savijautos praktikomis, pavyzdžiui, meditacija, tamsos ar gongų terapija. Netrūks ir laidos herojų, kurie sutinka pasidalinti savo emocine kelione, asmeninės patirties bei išgyvenimų.

„Nors apie emocinę sveikatą kalbame vis laisviau, tikrai girdžiu iš aplinkos ir pati turiu tą patirtį, kad kai susiduriame su kokiais nors emociniai sunkumais mums atrodo, kad esame vieni, kad tik mums taip atsitiko. Šiuo laidos pavadinimu ir norisi pasakyti, kad tikrai nesame vieni ir kai pasidaliname savo patirtimis, pamatome, kad ir kitiems kažkaip panašiai yra nutikę. Tai naikina tą vienišumo jausmą, skatina dalintis ir suprasti, kad viskas su mumis yra gerai ir mūsų yra daug“, – teigė laidos kūrėja ir vedėja žurnalistė Gintarė Bakūnaitė, kurią kurti tokią laidą paskatino asmeninė patirtis.

Ji sako pati kovojusi su nerimo ir panikos priepuoliais, todėl ši tema jai yra labai artima.

„Savo pirmuosius nerimo priepuolius patyriau dar vaikystėje. Pamenu save mamai sakant – mama, aš labai bijau. Ji nesuprasdavo, ko bijau ir kaip man padėti, tad kartais pasiūlydavo valerijono tabletę. Apie nerimo sutrikimus prieš 20 metų niekas nekalbėjo, o kreiptis pagalbos į psichologus tėvams tuo metu atrodė tolygu savo vaiką pasmerkti žiaurioms patyčioms mokykloje“, – prisimena G. Bakūnaitė.

Anot jos, nerimo priepuoliai galiausiai išaugo į dar didesnę problemą, todėl šiandien ji visiems linki leisti sau jaustis taip, kaip iš tiesų yra, o prireikus nedelsti ir kreiptis pagalbos.

„Nesprendžiama problema, žinoma, niekur nedingo ir visa jėga smogė jau man suaugus, po staigios mano sužadėtinio mamos mirties. Mes buvome geros draugės, tai buvo nuostabus dviejų skirtingų kartų moterų ryšys. Tuo metu aš bandžiau paneigti savo skausmą, nustumti jį šalin ir būti stipri.

Norėjau padėti visiems artimiesiems, tik ne sau. Galiausiai mano nerimas virto nepakeliamu – priepuoliai nuolat kartojosi darbe, viešose vietose, darant pačius kasdieniškiausius ir įprastus dalykus, kurie, rodos, neturėtų kelti streso. Sutriko miegas, dingo apetitas, per pusę metų netekau 8 kilogramų. Vienu metu pradėjau vengti lipti ant svarstyklių, pradėjau bijoti to momento, kai pamatau, kad svoris toliau krenta. Nerimas buvo toks didelis, kad peraugdavo į panikos atakas.

Sykį, per vieną jų, tiesiog nualpau. Kad ir kiek dalinausi savo išgyvenimais su artimiausiais draugais, kad ir kiek ieškojau būdų „prasiblaškyti“, negelbėjo niekas, todėl kreipiausi į psichoterapeutą. Gerai pamenu, kaip sunku man buvo žengti šį žingsnį, nes juk buvau auginta kaip stipri, kaip su viskuo susitvarkanti. Dabar, pažiūrėjus atgal, atrodo, kad be reikalo tiek save kankinau, todėl visiems sakau – nelaukite raudono aliarmo signalo ar gaisro, neatidėliokite ir kreipkitės pagalbos. Ne su viskuo galime susitvarkyti patys, ne su viskuo ir turime“, – kalba laidos „Normalūs neurotikai“ kūrėja.

Ji priduria: „Nepaisant to, kad šiandien apie emocinę sveikatą kalbame tikrai daugiau nei prieš 20 ir net prieš 5 metus, gyventojų nuomonės apklausos rodo, kad tik kas 10 lietuvis išdrįstų kreiptis pagalbos į specialistus ištikus emocinėms problemoms. Todėl ir gimė ši laida. Kad kalbėtume, mokytumėmės leisti sau jaustis visaip, kad normalizuotume bei legalizuotume savo jausmus ir kad didėtų mūsų emocinis raštingumas.“

Laidą „Normalūs neurotikai“ žiūrėkite kiekvieną sekmadienį 13.30 val. per „Delfi TV“ ir delfi.lt portale. Laidos pakartojimą galite pamatyti pirmadieniais 13.30 val. per „Delfi TV“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją