„Lašeliai nuo senų senovės žmones ramina. Pasižiūrėkite: tarpušventis, dovanų nerado, spaudimas pakilo, nerimas, kamščiai ir pan.

Atėję į vaistinę pacientai, kad greičiau suveiktų, pasiima širdies lašelių, įlašina 20–30 lašų į vandenį ir tada kraujospūdis nukrenta, ir nerimas praeina, ir miegas pagerėja, galbūt ir nuotaika“, – šyptelėjo vaistininkė Z. Janušauskienė.

Anot jos, dažniau širdies lašelius perka vyresni pacientai.

Zita Janušauskienė

„Manau, kad tas vyresnis pacientas visgi neperdozuoja širdies lašiukų – įsilašina 20–30 lašelių. Aišku, jų ateina ne tik vyresnio amžiaus pacientai, ne tik močiutės, bet ir jauni vaikinai, kuriems galbūt vakar kažkas buvo. Jeigu jie su kvapeliu, mes lašelių neduodame, nors ir iš gatvės atsiveda kokį nors žmogų, sako: „Čia mano mamai, čia tikrai ne man“. Mes neatmetame to, kad 1 arba 2 proc. yra tokių, kurie tuo piktnaudžiauja“, – sakė Z. Janušauskienė.

Vaistininkė priminė taisyklę: vaistą nuo nuodo skiria tik dozė.

„Jeigu žmogus ateina dėl padidėjusio kraujospūdžio ir mes nieko negalime duoti be recepto, nes galime pakenkti, tai gelbėjame žmogų lašeliais. Širdies lašuose yra šiek tiek valerijono, kurie ramina vegetacinę nervų sistemą. Jeigu duosime jų tiek, kiek reikia, nepakenksime, galbūt nuraminsime, sumažinsime kraujospūdį“, – patikino vaistininkė.

Vaistininkas Rimvydas Blynas sakė, kad širdies lašai ir gudobelės preparatai dažniausiai naudojami gydyti nestipriems širdies veiklos sutrikimams ar nerimui, esant padidėjusiam širdies plakimui.

Rimvydas Blynas

„Didžioji dalis pacientų, kurie juos vartoja, yra vyresnio amžiaus žmonės. Juos vartoja kažkokiems nestipriems širdies sutrikimams gydyti.

Bet sutinkame ir tokių pacientų, kurie juos vartoja, galima įtarti, po išgertuvių, turbūt dažniausiai, kuomet širdis „baladojasi“. Būna tokių, kurie nori nusipirkti daugiau, bet mes teikiame farmacinę paslaugą ir paaiškiname, ką tokiu atveju daryti.

Turbūt žmonės, kurie vartoja ne pagal paskirtį, nori dažniau jų nusipirkti, tikriausiai perka juos dėl alkoholio širdies lašuose. Alkoholio juose yra kažkur 62–65 proc., bet, nors koncentracija gal ir didelė, tai yra mažas buteliukas – 30–80 ml, taigi nėra labai reikšmingas alkoholio kiekis“, – sakė vaistininkas R. Blynas.

Anot jo, pagal paskirtį šį vaistą reikėtų naudoti lašais – įsilašinti 20–30 lašų.

„Tai nėra labai reikšmingas kiekis, jeigu jį vartojame teisingai“, – mano vaistininkas.

Paklaustas, kuo gali širdies lašai pakenkti, R. Blynas atsakė: „Pakenkti gali vartojant neprotingai, tai yra viršijant dozes 10–20 ir daugiau kartų. Vienu kartu reikėtų reikšmingą jų kiekį suvartoti, kad sau pakenktume“.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ reportažą galite peržiūrėti čia: