„Kalio jodido dalinimui Vilniaus miesto gyventojams pasiruošę visi „Eurovaistinių“ darbuotojai, tačiau dėl tam tikrų nesklandumų, esame gavę prašymą iš Vilniaus miesto savivaldybės kol kas dalinimo nevykdyti. Klientams vaistinėse specialistai praneša, kad bus atskira informacija apie tai, kad jau galima įsigyti nemokamą kalio jodidą. Tikimės, kad procesas vyks sklandžiai.

Mus informavo, kad data nukeliama dėl elektroninių receptų, anksčiau buvo teigta, kad kalio jodidas bus dalinamas nuo spalio 9-osios“, – kalbėjo Laura Bielskė, „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė.

Vaistinių tinklo „Camelia“ komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė taip pat patvirtino, kad vaistinėse turi pakankamai kalio jodido tablečių ir yra pasirengusios jas dalinti gyventojams, bet negali, nes neturi tam reikalingo savivaldybės leidimo.

„Šiuo metu laukiame savivaldybės leidimo, kada bus galima dalinti kalio jodido tabletes pagal elektroninius receptus, – sakė Ž. Juškytė. – Tikimės, kad jodo tabletes galėsime pradėti dalinti per artimiausias dvi savaites.”

Neatlygintinam dalijimui minėtasis vaistinių tinklas tablečių turi tiek, kad užtektų daugiau nei 300 tūkstančių asmenų. Vienam asmeniui, kuriam bus išrašytas elektroninis receptas, bus skiriamos 4 kalio jodido tabletės.

Pasak L. Bielskės, tinklo vaistinėse dar galima rasti mokamo kalio jodido, deja, šio preparato galiojimo laikas yra trumpas. O tas, kuris bus dalinamas nemokamai, galios keletą metų.

L. Bielskė priminė, kad kalio jodido tabletės turėtų būti vartojamos branduolinės nelaimės metu, kai per televiziją ar radiją paskelbiama, kad gyventojai turėtų tai padaryti. Savarankiškai priimti sprendimo jas vartoti arba tai daryti prevenciškai tikrai nerekomenduojama.

Paskelbus, kad atėjo laikas vartoti kalio jodidą, vaistą reikia išgerti nedelsiant, nes po 12 valandų silpnėja „gerojo“ jodo veikimas, kadangi radioaktyvusis jodas užima vietą skydliaukėje, o praėjus parai tablečių vartojimas nebeturi prasmės.

Laiku suvartojus reikiamą kalio jodido dozę, skydliaukė užblokuojama (prisotinama) stabiliuoju jodu ir taip apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir sukeliamos žalos – šios liaukos vėžinių ir kitokių susirgimų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rugsėjo antroje pusėje perdavė 4 mln. kalio jodido tablečių 16-ai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje. Pusę šių tablečių suplanuota išdalyti vilniečiams.

Remiantis 2020 m. gegužės 20 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl stabiliojo jodo preparatų paskirstymo savivaldybėms ir gyventojams tvarkos aprašo patvirtinimo“, šias tabletes savivaldybės turi išdalinti gyventojams asmeniniam saugojimui arba pačios saugoti jas taip, kad branduolinės avarijos atveju jas per 2–3 val. būtų galima paskirstyti gyventojams.

Gyventojams, kurie gaus kalio jodido tabletes asmeniniam saugojimui, rekomenduojama jas nešioti su savimi kartu su kitais būtinais asmeniniais daiktais, o jas praradus vaistinėje nusipirkti naujas.

Preparatą reikia laikyti vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje, ne aukštesnėje kaip 25 °C temperatūroje. Geriausia, kad tabletės būtų apsaugotos nuo šviesos ir drėgmės.

Avarijos atveju gyventojai turi suvartoti jų amžiaus grupei nustatytą vienkartinę kalio jodido dozę, kuri apsaugo žmogaus skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo 24 valandas.

Kalio jodido vartojimo dozės.

Naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims bei vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms rekomenduojama vartoti tik vieną kalio jodido paros dozę. Kitoms gyventojų grupėms, esant nepalankiai avarinei situacijai (užsitęsus radioaktyviųjų medžiagų išmetimui į aplinką, nėra galimybių saugiai evakuoti žmones, kt.), gali būti rekomenduojama vartoti dar vieną paros dozę.

Vaistinėse yra parduodamų spiritinių ar vandeninių jodo tirpalų, purškalų su jodu, maisto papildų, parduotuvėse – joduota druska. Tačiau „Camelia“ vaistininkė Donata Pranaitienė įspėjo, kad šie preparatai branduolinės ar radiologinės avarijos metu skydliaukės tikrai neapsaugos nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio.

„Spiritinis jodo tirpalas yra tiesiog jodas, o ne kalio jodidas. Jodas yra toksiškas, veikia stipriai oksiduojamai, gali sukelti cheminių audinių nudegimų, apsinuodijimą. Todėl labai noriu paprašyti jokiais būdais jo negerti, net ir skiedžiant vandeniu. Apsisaugojimui netinka ir joduota druska, nes norint gauti reikalingą kalio jodido dozę (130 mg), reikėtų suvalgyti maždaug 1,5 kg druskos, todėl akivaizdu, kad tai gali pakenkti jūsų sveikatai“, – sakė vaistininkė D. Pranaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)