„Lietuvoje ir užsienyje atliekami tyrimai rodo, kad depresijos po gimdymo simptomus patiria viena iš keturių moterų, tačiau oficiali diagnozių statistika neatskleidžia tikrojo sunkumų masto. Tai reiškia, kad daug tokių atvejų nėra atpažįstama ir diagnozuojama“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Todėl naujame veiksmų plane ypatingas dėmesys skiriamas visuomenės ir specialistų pareigai bei gebėjimų stiprinimui laiku atpažinti pogimdyminės depresijos požymius ir suteikti reikiamą pagalbą“, – pridūrė ministras.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, turi būti dedamos visų institucijų pastangos, siekiant stiprinti emocinės ir psichologinės pagalbos tinklą mamoms ir šeimoms, išgyvenančioms šiuos sunkumus.

Monika Navickienė

„Dažnai mes kalbame apie pirmąjį tūkstantį vaiko dienų, apie vaiko gerovę, vaiko sveikatą, vaiko raidą, ir šiek tiek pamirštame arba mažiau kreipiame dėmesį į vaiko mamą, į šeimos aplinką, kur vaikas auga ir vystosi“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ministrė.

Todėl „1000 motinystės dienų“ yra naujas startas, naujas pažadas iš Vyriausybės, iš ministerijų pusės daryti viską, kad paslaugos būtų tinkamos, o visuomenėje augtų pasitikėjimas. Raginu drąsiai kreiptis pagalbos, jei jaučiatės blogai. Tai yra visiškai normalu ir net būtina“, – akcentavo M. Navickienė.

Dėmesys medicinos specialistų apmokymui

Įgyvendinant veiksmų planą bus sukurta sistema, pagal kurią akušeriai, slaugytojai ir šeimos gydytojai turės paklausti nėščiųjų, mamų ir tėvų apie depresijos po gimdymo simptomus, juos įvertinti ir prireikus nukreipti pagalbos. Šiuo tikslu bus pakeisti teisės aktai, apmokyti ir metodine medžiaga aprūpinti specialistai. Planuojama, kad sistema pradės veikti nuo 2024 m. liepos 1 d.

Taip pat bus didinamas medicinos psichologų skaičius akušerijos stacionaruose ir planuojama įvesti naują paslaugą – specializuotą, tęstinį psichologinį konsultavimą, kai dėl komplikuoto ar nesėkmingo gimdymo susiduriama su psichologiniais iššūkiais.

Spaudos konferencija – „1000 motinystės dienų: veiksmų planas"

Jau dirbantys psichologai ir psichiatrai įgis daugiau žinių, kaip tinkamai pagelbėti nėščiajai, gimdyvei ar mamai, geriau suprasti jos psichologinius poreikius ir medikamentų skyrimo specifiką.

Be to, 2024 metais bus pradėti vykdyti mokymai socialinių paslaugų srities darbuotojams ir kompleksinių paslaugų šeimai teikėjams ir organizatoriams, stiprinant šeimos konsultavimą asmens namuose gimus kūdikiui, asmeniui nustačius neįgalumą ar specialiuosius poreikius. Numatoma apmokyti daugiau kaip 1000 specialistų.

Šeimos bus lankomos namuose

Numatoma nuo 2025 m. gegužės 1 d. visoje šalyje išplėtoti šeimų lankymo namuose teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, kurios nuo 2019 m. buvo teikiamos įgyvendinant bandomąjį projektą 16-oje savivaldybių.

Paslaugos teikiamos šeimoms, patiriančioms kompleksinių sveikatos ar socialinių iššūkių, pirmąsias 1000 dienų, tai yra, nėštumo laikotarpiu ir iki vaikui sukaks dveji metai. Šias paslaugas teikia pagal specialią podiplominių studijų programą apmokyti akušeriai ir slaugytojai.

„Norime, kad šeimų lankymo modelis būtų įdiegtas visose savivaldybėse. Jeigu iki šiol jis buvo apmokomas iš tam tikrų projektinių lėšų, tai nuo 2024 metų gegužės mėnesio planuojame, kad šios paslaugos būtų finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, o nuo 2025 metų gegužės galėtų veikti visose be išimties savivaldybėse“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Arūnas Dulkys

Taip pat bus teikiamos kompleksinės paslaugos šeimai – savivaldybėse nemokamai teikiamos paslaugos, skirtos asmens ir šeimos, patyrusios sunkumų savarankiškai spręsti iškilusias problemas gebėjimams stiprinti (savitarpio pagalbos grupės, šeimos ar asmens konsultavimas namuose, gimus kūdikiui, nustačius neįgalumą ar specialiuosius poreikius, šeimos mediacija, tėvystės mokymai ir kt.).

SAM ir SADM: daugumoje savivaldybių atsiras savitarpio paramos grupės

Nuo 2022 metų Lietuvoje teikiama nauja socialinių paslaugų rūšis – prevencinės socialinės paslaugos. SAM ir SADM sieks, kad daugumoje savivaldybių atsirastų savitarpio paramos grupės ir kokybiški grupiniai užsiėmimai besilaukiančioms ir vaikus jau auginančioms šeimoms, siekiant paskatinti bendruomenių būrimąsi ir gerinti pasirengimo tėvystei žinias bei įgūdžius.

Šios paslaugos jau kitąmet bus pradėtos teikti visuomenės sveikatos biuruose ir bendruomeniniuose šeimos namuose daugelyje savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją