Problemą pastebėjo šeimos gydytoja

Į Respublikinės Šiaulių ligoninės Ambulatorinės chirurgijos skyriaus chirurgo kabinetą 35-erių metų pacientė atvyko konsultacijai su šeimos gydytojo siuntimu.

Moteris pasakojo, kad po pirmo vaikelio gimdymo jai buvo diagnozuota bambos išvarža, o po antrojo nėštumo, pilvui susitraukus, atsirasdavo „volelis’’ pilvo sienos vidurio linijoje tarp pilvo raumenų. Moteris pasakojo, kad pati pastebėjo pilvo pokytį, bet galvojo, kad po gimdymo taip pasidarė ir nieko čia nepadarysi. Ji kreipėsi į šeimos gydytoją dėl kitų sveikatos problemų. Šis apžiūros metu pastebėjo didžiulę diastazę – tiesiųjų pilvo raumenų prasiskyrimą ir išrašė siuntimą pas chirurgą.

Pacientę konsultavęs gydytojas chirurgas Lukas Dambrauskas patvirtino šeimos gydytojo nustatytą diagnozę – tiesiųjų pilvo raumenų diastazę ir paaiškino, kokia pagalba ligoninėje gali būti teikiama.

Pasak gydytojo, dauguma šios patologijos atvejų diagnozuojama moterims po nėštumo ir gimdymo. Neretai ši problema ištinka ir asmenims, turintiems antsvorio ar numetusiems daug svorio. Nelabai fiziškai aktyvūs, bet sugebėję su mityba susireguliuoti viršsvorį, įgyja naują problemą – diastazę. Kartais šios problemos neišvengia ir dirbantieji labai sunkų fizinį darbą, kai reikia daug ir sunkiai kilnoti ir, dėl didelio liemens raumenų aktyvumo ir vidaus organų santykio, sukeliamas intraabdominalinis slėgis, dėl kurio laiko tėkmėje gali išsivystyti tiek tiesiųjų pilvo raumenų diastazė, tiek bambos, baltosios linijos išvaržos. Deja, aktyvus sportas ir griežtas mitybos planas šios problemos jau nesutvarkys, šiuo atveju gali padėti tik chirurgas“, – aiškina L. Dambrauskas, tikėdamasis, kad ir daugiau šeimos gydytojų pastebėję patologiją, nelaukdami jos komplikacijų, siųs savo pacientus chirurgo konsultacijai.

Raumenys atgal nesugrįžta

Natūralus procesas, kai trečiame nėštumo semestre, didėjant placentai, augant vaikeliui ir plečiantis pilvui, nėščiajai prasiskiria pilvo raumenys. Pasak mediko, dažniausiai tai ir įtakoja liekamąjį tiesiųjų pilvo raumenų prasiskyrimą. Daugeliui moterų po gimdymo šie raumenys susitraukia ir jokių problemų neiškyla. Bet neretai, ypač kai yra stokojama fizinio aktyvumo, tiesieji pilvo raumenys, liaudyje vadinami pilvo „preso“ raumenimis, atgal nebesugrįžta, 40–60 proc. atvejų ir lieka išsitempę. „Taip yra todėl, kad tarp raumenų yra sausgyslinė – minkštųjų dangalų siena (baltoji linija), kuri neturi elastinių skaidulų. Todėl jei jau išsitempia, atgal nebesugrįžta“, – paaiškina chirurgas L. Dambrauskas.

Lukas Dambrauskas

Tiesieji pilvo raumenys, vadinami „pilvo presu“, jei jau prasiskyrė, tai ir liks prasiskyrę. Anot chirurgo L. Dambrausko, iki 3 cm tarpelis dar nekelia rūpesčių nei pacientams, nei medikams. Bet būna tarpų ir 4–6 cm, dažnai kartu stebimos ir bambos ar baltosios linijos išvaržos. Lenkiantis ar keliantis iš lovos tas tarpas pasidaro kaip ketera ar volelis pilvo sienos vidurio linijoje tarp raumenų.

„Dažnai moterys stengiasi, sportuoja, bet tas pilvukas taip ir lieka su tarpu, pakaręs, pasipūtęs, kartais atrodo panašiai kaip nėštumo metu. Taip yra dėl to, nes tarpas tarp tiesiojo raumens yra iškleręs, prasiskyręs“, – elementariai paaiškina medikas.

Naujoji SCOLA operacija

Pirmajai pacientei, kurią gydytojas chirurgas L. Dambrauskas diagnozavo šią patologiją, raumenų diastazė išmatuota kiek daugiau kaip 4 cm. Tad šiuo atveju buvo reikalinga medikų pagalba ir pacientei buvo rekomenduota naujoji SCOLA (Subcutaneous Onlay Laparoscopic Approach) operacija, kurios metu atliekama poodinė endoskopinė tiesiojo raumens diastazės korekcija.

Pasak chirurgo, ši operacija yra minimaliai invazinė, – atliekama endoskopiškai po oda, per mažus pjūvelius, kurie sugijus nesimato, nes pasislepia kelnaičių linijoje. Pilvo apačioje kiek virš gaktikaulio atliekamas vienas apie 2–3 cm, ir du į šonus po 5 mm pjūveliai. Tada atsluoksniuojamas poodinis riebalinis audinys nuo tiesiojo pilvo raumens aponeurozės, vizualizuojamas visas defektas ir jis susiuvamas inversijos būdu.

Šios operacijos metu chirurgas vaizdą mato per monitorių esantį prieš jį, o veiksmus atlieka manipuliatoriais esančiais po oda, kuriais ir yra susiuvami tiesiojo raumens aponeurozės kraštai, raumenys yra suartinami ir defektas būna panaikinamas. „Kartais pakanka diastazę susiūti, o kartais tenka ir atlikti plastiką tinkleliu, nes kiekvienas atvejis yra skirtingas ir būna vertinamas chirurgo operacijos metu“, – sako L. Dambrauskas.

Būna, kai po nėštumo arba numetus daug svorio moteriai papilvėje susidaro odos prijuostė. Tokiu atveju, jei perteklius gana didelis, chirurgas siūlo atlikti platesnio spektro operaciją – pilvo abdominoplastiką. Jos metu atliekamas platesnis pjūvis pilvo apačioje, atsluoksniuojamas poodis, susiuvama diastazė, atliekama išvaržos plastika, panaikinamas papilvės odos perteklius, galiausiai atstatomas pilvo vientisumas, susiuvant audinius ir suformuojant naują vietą bambai.

„Po šios procedūros apatinėje pilvo linijoje lieka ilgesnis pjūvis, nei prieš tai minėtoje operacijoje, tačiau būna pašalinamas nukarusios papilvės efektas. Dauguma moterų, turinčių diastazę, neturi pakankamai odos pertekliaus, kad būtų galima daryti standartinę abdominoplastiką. Tad naujoji SCOLA operacija yra tinkamesnė procedūra, apsauganti nuo galimų užleistos ligos komplikacijų – bambos ir baltosios linijos išvaržų ir su jomis susijusių papildomų ligų“ – sako gydytojas chirurgas Lukas Dambrauskas, atlikęs pirmąją SCOLA operaciją Šiaulių apskrityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)