Tame pačiame žurnalo numeryje redakcijos straipsnyje taip pat pabrėžiamas minėtasis mokslininkų pranešimas ir pažymima, kad jo autoriai neragina uždrausti vartoti šį vaistą – jie veikiau siūlo nėščioms moterims dėl galimos apsigimimų rizikos paracetamolį vartoti atsargiau, rašo medicalxpress.com.

Autoriai savo darbe pažymi, kad kelerius pastaruosius metus įgyvendintas tyrimas parodė, jog, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, paracetamolis gali pakeisti vaisiaus raidą, o tai kai kuriais atvejais gali sukelti problemų kūdikiui – neurologinių, urologinių ir reprodukcinės sistemos sutrikimų. Mokslininkai išanalizavo 29 tyrimus ir 26 iš jų aptiko apsigimimo įrodymų.

Jie ragina atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima geriau suprasti potencialias problemas, su kuriomis gali susidurti besilaukiančios moterys, vartojančios paracetamolį. Mokslininkai – kaip ir ekspertai, pateikę savo reakciją straipsnyje, paskelbtame „Science Media Centre“ – taip pat pripažįsta, kad paracetamolis šiuo metu yra vienintelis vaistas, kurį besilaukiančios moterys gali vartoti skausmui malšinti.

Jie pažymi, kad paracetamolio vartojimas yra iš esmės yra pagrįstas tais atvejais, kai besilaukianti moteris patiria problemų, galinčių neigiamai paveikti jos kūdikį – pavyzdžiui, karščiuoja. Tačiau jie taip pat pabrėžia, kad paracetamolio (acetatominofeno) vartojimas tarp nėščių moterų yra plačiai paplitęs ir laikomas įprastu dalyku, o vaistas tokiu būdu įgijo saugaus ir universalaus analgetiko reputaciją.

Reikia atkreipti dėmesį, jog tiek minėtoji ekspertų grupė, tiek naujojo straipsnio autoriai pažymi, kad jų pateikta rekomendacija iš esmės nesiskiria nuo tos, kurią jau pateikia dauguma akušerių ir ginekologų, o panaši formuluotė paprastai nurodoma ir ant vaistų, kuriuose yra paracetamolio (acetatominofeno), pakuočių.

Pareiškimo autoriai taip pat aiškina, kad tikslas, kurio jie siekė paskelbdami straipsnį, yra naujai ir įdėmiau išanalizuoti tikimybę, jog paracetamolio (acetatominofeno) vartojimas gali nulemti tam tikrus apsigimimus ir būkles, kurios gali lemti šiuos apsigimimus. Jie pažymi, kad dabartinis tyrimas parodė, jog, tarkime, paracetamolio (acetatominofeno) vartojimo trukmei ilgėjant, žalos tikimybė didėja. Tad mokslininkai besilaukiančioms moterims siūlo apsvarstyti vaisto vartojimą ir jį rinktis siekiant numalšinti trumpalaikį skausmą, o ne mėginant spręsti ilgalaikes problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)