– Gydytoja, kas yra vaginizmas?

– Vaginizmas – tai sutrikimas, kuriam būdingas nevalingas makšties, o neretai – ir tarpvietės raumenų susitraukimas, esant bandymui įsiskverbti į makštį. Ši būklė dažniausiai pasireiškia lytinio akto metu, ginekologinės apžiūros metu, o kartais – net ir į makštį bandant įstumti tamponą ar makšties žvakutę. Paprastai, esant vaginizmui, moteris jaučia skausmą, kartais perštėjimą, deginimą ar tvinkčiojimą, pats įsiskverbimas į makštį būna apsunkintas ar net neįmanomas.

– Nors šis sutrikimas rimtas, tačiau visuomenėje apie jį žinoma labai mažai, kodėl?

– Visuomenėje apie šį sutrikimą žinoma nedaug, kadangi mūsų moterys, o ypač vyresnioji karta, yra gana konservatyvios, retai atvirauja lytiškumo bei seksualumo temomis. Neretai jos jaučia gėdą, nepilnavertiškumą, priima tai kaip savo „broką“, todėl apie tai nenori kalbėti ar ieškoti pagalbos, nes bijo būti išjuoktos ar pažemintos. Be to, kadangi ginekologinė apžiūra paprastai būna skausminga, jos vengia lankytis pas gydytojus akušerius-ginekologus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)