Tačiau apie tai kalbėti nelengva – tą pripažįsta sveikatos ir sveikos gyvensenos „Sveikas rytojus“ laidoje kalbėjusi gydytoja akušerė-ginekologė Renata Valiūnienė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Neslėpsiu, būna tokių situacijų, kai atėjusią pacientę reikia bandyti prakalbinti, kol sulauki tikrų jos nusiskundimų. Bakterinė vaginozė – viena dažniausiai moterims pasireiškiančių ligų, sukelianti diskomfortą makštyje. Sergant tokia liga, makštyje sutrinka gerųjų bakterijų pusiausvyra, joje padaugėja blogųjų bakterijų“, – kalbėjo gydytoja R. Valiūnienė.

Renata Valiūnienė

Kaip teigė specialistė, tokia liga dažnai pasireiškia išskirtiniais simptomais, kuriuos galima nesunkiai pastebėti.

„Vaginozė pasireiškia atskirais simptomais: nemalonaus kvapo, gelsvomis arba pilkšvomis išskyromis, skausmingais lytiniais santykiais, makštyje juntamu perštėjimu, niežuliu. Kartais gali kamuoti ir skausmingas šlapinimasis. Šia liga dažniausiai serga moterys, pradėjusios lytinį gyvenimą ir gali sirgti iki gyvenimo pabaigos“, – apie bakterinės vaginozės simptomus pasakojo ginekologė.

Anot specialistės, tokia liga gali išsivysti dėl kelių priežasčių.

„Jeigu jaunos mergaitės vartoja antibiotikus dėl anginos, pneumonijos ar dėl kažkokių kitų priežasčių, joms gali išsivystyti bakterinė vaginozė. Taip atsitinka dėl didelio antibiotikų kiekio vartojimo. Taip pat bakterinę vaginozę gali sukelti partnerių kaita, aktyvus lytinis gyvenimas, sutrikusi hormonų pusiausvyra, stresas, infekcijos, netinkama arba per reta higiena, dirginančios prausimosi priemonės.

Šiuo metu lytinės higienos tema galime rasti labai daug literatūros, tačiau reikėtų patiems atsirinkti, kokia turėtų būtų mūsų higiena ir kokias priemones turėtume naudoti. Apsiprausti turėtumėte mažiausiai du kartus per dieną – ryte ir vakare. Vaistinėse dabar galime rasti labai didelę pasiūlą intymios higienos prausiklių ir valiklių. Dabar tie prausikliai yra pritaikyti pagal makšties pH“, – pasakojo gydytoja R. Valiūnienė.

Grožio priemonės

Ginekologė pasakojo, jog makšties pH nuolat kinta, o bėgant metams toks apsauginis barjeras tik silpnėja. Todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į intymiai higienai naudojamas priemones ir jas pasirinkti teisingai.

„Makštyje yra randama daug gerųjų pieno rūgšties bakterijų – laktobacilų. Tų bakterijų pusiausvyra ir makšties pH kinta įvairiais gyvenimo tarpsniais – kūdikystėje, bręstant, brandžiame amžiuje, po gimdymų, artėjant klimaksui, menopauzei. Makštyje esantis apsauginis barjeras su amžiumi visoms infekcijoms darosi vis mažiau atsparus. Bet, žinoma, tam yra priemonės, kurios gali visa tai palengvinti. Pavyzdžiui, pieno rūgštis galima naudoti sprendžianti kažkokius ligos atvejus. Dabar su pieno rūgštimi galima rasti įvairiausių žvakučių ar kremų“, – kalbėjo specialistė.

Gydytoja pastebėjo, kad dėl panašių simptomų bakterinė vaginozė neretai yra tapatinama su pienlige. Tačiau specialistė pabrėžė – pienligė yra tik viena iš bakterinės vaginozės rūšių.

Pienligė – tai liaudiškas ligos pavadinimas. Ją sukelia makštyje atsiradęs pieno grybelis. Tokia liga sukelia makšties diskomfortą, niežulį, perštėjimą šlapinantis. Tokia liga gydoma vietiniais vaistais. Jeigu jos forma sunki, gydytojas gali skirti bendrąsias tabletes. Pienligė gali atsirasti vartojant antibiotikus, dėl pakitusio hormoninio statuso. Tai labai dažnai pasireiškia nėščioms moterims, kurioms nėra mėnesinių. Pienligė gali atsirasti nusilpus organizmui, sergant kažkokiu virusu ar kitomis ligomis, taip pat dėl hormonų disbalanso“, – pasakojo gydytoja R. Valiūnienė.

Pažymima, kad apie 50-70 procentų moterų net ir turėdamos bakterinę vaginozę jokių nusiskundimų neturi. Todėl, anot specialistės, labai svarbi tampa tokios ligos prevencija, kuri tam tikrais atvejais gali išgelbėti ir nuo pačios ligos komplikacijų.

„Kadangi privalu bent jau kartą į metus aplankyti ginekologą, tai profilaktinio vizito metu gydytojas atliks visus reikiamus tyrimus: paims išskyrų, gimdos kaklelio onkocitologinį tepinėlį, atliks ultragarsą, apžiūrės krūtis, todėl tokia liga tikrai bus aptikta. Jeigu moteris gyvena aktyvų lytinį gyvenimą, tai sergant bakterine vaginoze ji bus nustatoma ir partneriui. Todėl bakterinės vaginozės gydymas yra skiriamas tiek vyrui, tiek moteriai. Jeigu vyras gydytis nenori, tai išgydžius moterį po kažkiek mėnesių ar po pusės metų ta pati liga pasikartos vėl. Jeigu bakterinė vaginozė yra negydoma, ji gali sukelti komplikacijas – priešlaikinį gimdymą, dubens uždegimus. Negydant bakterinės vaginozės gali komplikuotis ir bet kokios ginekologinės operacijos“, – žiniomis dalinosi ginekologė.

Anot laidoje kalbėjusios vaistininkės Virgilijos Bečelytės, norint išvengti vaginozės atsiradimo, labai svarbu sau pritaikyti tinkamas lytinės higienos priemones.

Virgilija Bečelytė

„Daugelio ligų profilaktika prasideda nuo teisingos kūno priežiūros – asmens higienos. Deja, nemaža dalis moterų savo lytinių organų priežiūrai dar vis neskiria reikiamo dėmesio, nors kaip tik ji didžia dalimi gali apsaugoti ar išvaduoti nuo nemalonių infekcinių lytinių ligų. Vaistinėse tokiai priežiūrai yra įvairių priemonių, tačiau, mano nuomone, ypač veiksmingos yra turinčios sudėtyje pieno rūgštį. Tai gali būti prausiklis, ovulės ar kremas. Pieno rūgštis palaiko ir atkuria natūralų makšties pH lygį ir taip prisideda prie sveikos makšties terpės palaikymo“, – kalbėjo vaistininkė V. Bečelytė.

Kaip teigė vaistininkė, makšties terpėje gyvena daugybė įvairių bakterijų, todėl svarbiausia čia skirtingų bakterijų pusiausvyra. Kai ji suyra ir rūgščią terpę pakeičia šarminė, prasideda problemos.

„Makšties terpės rūgštingumo padidinimas pieno rūgštimi leidžia daugintis bakterijoms, gyvenančioms makštyje, ir tuo pačiu metu turi neigiamą poveikį infekcinių ligų sukėlėjų augimui. Todėl pieno rūgštį, kuri yra įvairiose intymios priežiūros priemonėse, galima naudoti siekiant išvengti makšties infekcijų moterims, linkusioms sirgti šiomis ligomis, ir kaip papildomą priemonę makšties infekcijų gydymo vaistais metu. Pavyzdžiui, intymiosios vietos higienai visų amžiaus grupių moterims skirtas prausiklis Vagisan su pieno rūgštimi ir ramunėlių ekstraktu gali apsaugoti itin jautrią zoną nuo bakterijų ir grybelių. Jis tinka naudoti kasdien, taip pat mėnesinių ar nėštumo metu“, – patarimais dalinosi vaistininkė.

Anot specialistės, moterims, kurioms bakterinė vaginozė linkusi kartotis, derėtų atkreipti dėmesį į kiek kitokius gydymo produktus.

„Pasikartojant makšties infekcijoms, veiksmingai pagelbėti gali pieno rūgšties ovulės su natrio laktatu. Vartojamos makštyje jos greitai ir veiksmingai rūgština makšties terpę, koreguodamos ją iki normalaus pH lygio. Esant makšties sausumui, deginimui, niežėjimui, lengviems pažeidimams ir skausmui lytinių santykių metu labai tinka dvejopo poveikio kremas, kurio sudėtyje nėra hormonų. Jame esanti pieno rūgštis ir kita subalansuota sudėtis geba aprūpinti drėkinančiais ir minkštinančiais lipidais makšties ir išorinių lytinių organų srities odą, užkerta kelią makšties ir išorinių lytinių organų srities dirginimui ir uždegimui“, – pasakojo vaistininkė V. Bečelytė.

Laida – sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją