Nuo šamanų iki feminizmo aušros

Pirmosios kontracepcijos ištakos siekia dar 2000 m. prieš Kristų – moterys tuomet naudojo makščiai skirtus „magiškus žolelių tepalus“, kurie, tikėjo, apsaugos nuo nėštumo. O šiuolaikinio prezervatyvo pirmtakas pasirodė tūkstantmečiu anksčiau, Egipte; tiesa, anuomet jis gamintas iš atmirkusio lino. O europiečiai, suvokę, kad lytiniu keliu plintantis sifilis paliks jų nosis nupuvusiomis, šiuo metodu užsiimti nusprendė XVIII a. pasitelkdami gyvulių žarnas. Na, o lateksiniai prezervatyvai rinką išvydo praėjusio amžiaus trečiame dešimtmetyje – jau prieš visą šimtą metų.

Verta paminėti, kad už tokių bandymų išvengti neplanuotų nėštumų slypėjo ir šis tas daugiau. 1914-aisiais slaugytoja Margaret Sanger pirmoji ir panaudojo kontracepcijos sąvoką, teigdama, kad priverstinė motinystė yra moters teisių pažeidimas, o po poros metų atidarė pirmąją Jungtinėse Amerikos Valstijose kontracepcijos kliniką. 1953-iaisiais, biologas Gregory Pincus su bendraminčiu akušeriu ginekologu Johnu Rocku sukūrė hormoninių kontraceptikų prototipą – patobulinti ir patvirtinti tyrimų prieinami moterims JAV rinkoje jie tapo po dvidešimties metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)