Manoma, kad venų varikozė atsirado kartu su žmogaus evoliuciniu vystymųsi: pradėjus vaikščioti dviem kojomis, veninei kraujotakai širdies link teko įveikti gravitacijos jėgą, dėl to venose išsivystė vožtuvų sistema. Būtent dėl jų funkcijų sutrikimų dažnai žmonėms išsivysto lėtinio pobūdžio susirgimas, vadinamas venų varikoze.

Laidoje „Sveikas rytojus“ apie venų ligų atsiradimo priežastis kalbėjo gydytoja, kraujagyslių chirurgė Greta Mickevičiūtė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Greta Mickevičiūtė

„Vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių – amžius. Bėgant metams, mūsų organizmas nusidėvi. Kitas labai svarbus rizikos veiksnys – lytis. Deja, bet moterims venų ligos pasireiškia žymiai dažniau negu vyrams. Ligų išsivystymas yra susijęs su hormonais, nėštumu. Taip pat įtakos gali turėti ir antsvoris. Dėl svorio padidėjęs spaudimas kojose ir išprovokuoja tokias bėdas“, – žiniomis dalinosi gydytoja G. Mickevičiūtė.

Gydytoja dermatovenerologė Jurgita Karčiauskienė laidoje atskleidė, jog jos praktikoje pasitaiko nemažai atvejų, kuomet žmonės kreipiasi pas gydytoją, nes padidėjusias venas traktuoja kaip estetinę problemą, tačiau, anot gydytojos, problema gali būti kur kas gilesnė.

„Kai žmonės pastebi ant kojų iš kraujagyslių aiškiai matomus tinklus, galvoja, kad tai tik estetinė problema. Tuomet jie ateina pas gydytoją dermatovenerologą. Savo kabinete aš bent kartą per dieną sutinku pacientą su kojų venų problemomis. Mano pirmas klausimas tuomet būna, ar pacientas jau buvo pas angiochirurgą. Jeigu atsakymas yra neigiamas, aš visuomet nukreipiu pas savo kolegą, gydytoją angiochirurgą, nes tai, ką mes matome paviršiuje odos – tai tik Aisbergo viršūnė. Problema yra gerokai gilesnė“, – savo patirtimi dalinosi gydytoja J. Karčiauskienė.

Specialistė teigė, kad negydomos venų ligos gali peraugti ir į grėsmingą venų varikozę, kuri gali sukelti pakitimų ir kituose vidaus organuose.

„Už to slypi giliųjų venų varikozė. Kur yra susidarę kraujagyslių mazgai, ten kraujas užsistovėjo. Tas kraujas gali susidaryti į trombus, nukeliauti į vidaus organus ir sukelti jų kraujagyslės emboliją ir jų nekrozę“, – apie negydomų kraujagyslių pasekmes kalbėjo gydytoja.

Jurgita Karčiauskienė

Visai neseniai Europos kardiologų draugijos leidinyje buvo paskelbta nauja analizė, kurioje teigiama, kad lėtinė venų liga yra susijusi su padidėjusia mirties rizika dėl įvairių priežasčių. Esant varikozei, kojų venose gali susiformuoti trombai, kurie ne retai tampa ūmios mirties priežastimi.

„Kardiologai kalba apie kojų venų problemas, nes, žinoma, kad trombas gali nukeliauti ir į širdį ar kitus organus“, – kalbėjo gydytoja J. Karčiauskienė.

Dermatovenerologė J. Karčiauskienė taip pat pasakojo, kad aptikę paviršinius kapiliarus pacientai galvoja, kad galima juos paprastai panaikinti ir tai nėra didelė problema. Tačiau ne dažnas žino, kad tokias problemas reikia spęsti ir su kitų specialistų pagalba, pavyzdžiui, panaudojant skleroterapijos procedūrą, kurios metu į nepageidaujamą veną yra suleidžiamas medikamentas, kurio dėka vena sulimpa ir sunyksta.

„Aptikę paviršinius kapiliarus žmonės dažnai stebisi, kam eiti pas angiochirurgą, juk matosi tik trys siūliukai. Tačiau jie susidaro, nes kraujas negali normaliai tekėti. Tuomet jis ir teka per odą, per paviršių. Problemos reikia ieškoti giliau, todėl reikia išsitirti venas ir sutvarkyti tą problemą, galbūt, atlikti skleroterapiją ir tik tada reikėtų grįžti pas dermatovenerologą paviršinių kapiliarų šalinimui. Tai mes galime sutvarkyti lazeriu“, – laidoje kalbėjo specialistė.

Norint užkirsti kelią venų varikozės atsiradimui – svarbu laiku atkreipti dėmesį į organizmo siunčiamus signalus: atsiradusį nuolatinį kojų skausmą, sunkumą, tinimą, mėšlungio atsiradimą.

Laiku atkreipus dėmesį į simptomus ir pradėjus taikyti gydymą venotonikais, galima užkirsti kelią jau minėtoms sunkioms komplikacijoms ar net operacijoms. Venotonikai mažina uždegimines reakcijas ir padeda atkurti kraujotaką, pagerindami kraujo pritekėjimo ir nutekėjimo pusiausvyrą. Kai kraujas neužsistovi, ligos simptomai ima mažėti.

Pagrindinis venotonikų poveikis yra kraujagyslių sienelei, kuri dėl jų tampa atsparesnė – pagerėja veninio kraujo ir limfos drenažas, sumažėja kapiliarų pralaidumas. Taip slopinamas uždegimas, todėl sumažėja ir skausmas.

Taip pat įrodyta, kad net ir po operacijų vartojant venotonikus, žmonės greičiau tampa darbingi, greičiau dingsta visi nemalonūs jutimai. Šie vaistai sutrumpina sveikimo laikotarpį.

„Venotonikai – preparatai, kurie didina venų kraujagyslių sienelių tonusą. Jie skatina, kad kraujas grįžtų į širdį, o ne eitų per aplinkinius audinius“, – laidoje kalbėjo gydytoja J. Karčiauskienė.

Nors šiandien galima rasti įvairių būdų, padedančių spręsti venų varikozės klausimą, tačiau, anot chirurgės G. Mickevičiūtės, tokia liga gali atsinaujinti, pavyzdžiui, net ir atlikus operaciją. Operuoti galima tik stambiąsias venas, bet smulkiųjų, deja, ne, todėl venų ligos gali kas kart atsinaujinti.

„Operacija tikrai negarantuoja, kad bėda bus išspręsta visam gyvenimui. Būna pacientų, kurie operuojasi po kelis kartus ir vis vien nėra patenkinti rezultatu, nes, sakykim, po operacijos gali būti taip, kad pasitaisys estetinis vaizdas, bet tam tikri simptomai išliks. Pavyzdžiui, tokie kaip kojų sunkumas ar tinimas“, – laidoje atviravo gydytoja.

Skleroterapija

Chirurgė G. Mickevičiūtė taip pat laidoje pasakojo, kad padėti apsisaugoti nuo papildomų operacijų ar net atitolinti venų ligas gali padėti sistemingai vartojami venotonikai. Jie ne tik mažina uždegimą venų sienelėse, vožtuvuose, bet ir gerina venų tonusą, apsaugo kraujagysles.

„Mokslas sako, kad venotonikai turi įtakos simptomų mažinimui. Visuomet rekomenduojame žmonėms šį gydymą išbandyti ir jeigu tinka – vartoti“, – kalbėjo gydytoja.

Kalbėdama apie venų ligas gydytoja pabrėžė, jog venų varikozei didelę įtaką taip pat turi sportas bei sveiko gyvenimo būdas, o profilaktikai išties svarbi yra kompresinė terapija.

„Profilaktikai labai svarbu yra kompresinė terapija. Kompresines kojines gali nešioti visi žmonės. Pastebime, kad sportininkų tarpe daug kas nešioja tokias kompresines kojines, kurios yra skirtos profilaktikai ir tiesiog apsaugo nuo to padidėjusio spaudimo mūsų kojose. Žinoma, taip pat labai svarbu yra sportas, treniruoti kojų raumenis, nes blauzdų raumenys veikia kaip pompa. Taip pat svarbi yra svorio kontrolė bei žalingų įpročių atsisakymas“, – laidoje pasakojo chirurgė G. Mickevičiūtė.

Laidą galite matyti 12 val. per TV8 televiziją!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją