„Vakar vakare pakrapščiau kairėje pusėje, prie kaklo esantį iškilimą, maniau - tai spuogelis. Sudiegė toks šiltas skausmas ir tada tik suvokiau, kad netyčia nudrėskiau apgamą. Jis buvo vos vos minimaliai iškilęs - mažas, tamsiai rudas, vos poros milimetrų pločio. Žaizdelė nemažai kraujavo, papurškiau antiseptiku, o šiandien viskas atrodo lyg ir gerai. Užklijavau pleistriuku, kad ta vieta negautų saulės. Ar vertėtų sunerimti ir kreiptis į dermatologus?“, - klausė išties išsigandusi moteris.

Apgamas — tai nepiktybinis odos darinys. Kauno klinikų gydytoja onkodermatologė Gintarė Linkevičiūtė patikino, kad skaitytojos papasakotoje situacijoje panikuoti nereikėtų, tačiau būtina pažeistą apgamą stebėti.

„Greičiausiai Jūs traumavote apgamą ar tiesiog papilomą, esančią kaklo srityje. Jeigu nėra paraudimo, patinimo, kraujavimo ar kitokių pokyčių į dermatologą kreiptis nereikėtų. Stebėkite darinį, ir jei jis pradėtų didėti, keistis jo spalva, kreipkitės pas dermatologą“, - paaiškino specialistė.

Taisyklingi, ovalūs, nekinantys apgamai neturėtų gąsdinti, tačiau jei šių odos darinių forma, spalva ar kontūrai keičiasi – tai gali būti pirmieji onkologinės odos ligos požymiai. Pusė melanomos – agresyviausio odos vėžio - atvejų formuojasi pakitusiame apgame, kita pusė – lygioje odos vietoje.

„Supiktybėti gali pakitę, atipiniai apgamai. Jeigu Jūsų apgamas yra kelių spalvų, plečiasi, didėja, jo kraštai nelygūs, kraujuoja, Jūs būtinai turite pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu. Dėl pažeisto apgamo piktybėjimo konkrečiose kūno vietose skirtumo nėra. Reikėtų atkreipti dėmesį moterims, turinčioms pakitusių apgamų apatinių galūnių odoje“, - patarė G. Linkevičiūtė.

Jeigu apgamus ima skaudėti, niežėti arba iš jų kraujuoja – tai dar vienas galimas melanomos simptomas. Jei turite įtarimų, būtinai kreipkitės į specialistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)