Dažniau patiria emociškai jautrūs

Gydytojo teigimu, ūžesys ausyse (lot. tinnitus) yra gana dažnai pasitaikanti problema.

„Apie 50 proc. žmonių nors kartą gyvenime yra patyrę trumpalaikį ūžesį. Apie 4 proc. išsivysčiusių šalių gyventojų jaučia pastovų lėtinį ūžesį. Tokiu laikomas ūžesys, kuris žmogų kamuoja ilgiau negu 3 mėnesius“, – paaiškino daktaras R. Mačiulaitis.

Dažniau ūžesį patiria vyresnio amžiaus ir emociškai jautrūs asmenys, kurie labiau reaguoja į savo gyvenimo pokyčius ir to pasekoje kylantį stresą.

Gali įspėti apie aukštą kraujo spaudimą

Anot gydytojo, nors ūžesys arba zvimbimas ausyse yra įtrauktas į ligų klasifikaciją, vis dėlto tai dažniau yra kitų ligų simptomas. Priežasčių, dėl ko jis gali atsirasti yra labai daug. Sunerimti dėl atsiradusio ūžesio vis dėlto reikėtų.

„Viena dažniausių priežasčių, dėl ko jis gali atsirasti, yra aukštas kraujo spaudimas. Tai – vienas pagrindinių požymių, liudijančių apie atsirandančius kardiovaskulinius pakitimus.

Labai paprastai ir greitai sprendžiama problema, sukelianti ūžesį, yra ausyje atsiradęs svetimkūnis arba sieros kamštis. Tokiu atveju pakanka kreiptis į LOR gydytoją, kuris atliks ausies plovimo procedūrą ir ūžesys praeis.

Gali būti ir rimtesnių susirgimų, tokių, kaip Menjero liga. Kita labai dažna problema – senatvinis prikurtimas, kai su amžiumi prastėjant klausai atsiranda ūžesys. Taip pat ūžesys gali atsirasti, jeigu pacientas serga nuolatine depresija“, – vardijo daktaras R. Mačiulaitis.

Ūžesį gali išprovokuoti ir bet koks klausos organo uždegimas – bakterinis ar virusinis.

„Koronaviruso pandemijos metu atsirado labai daug pacientų, kenčiančių nuo ūžesio ausyse. Taip nutiko dėl virusinio nervų sistemos pažeidimo“, – pateikė pavyzdį pašnekovas.

Ką daryti, girdint ūžesį?

Gydytojas nuramino, kad trumpalaikis ir vienkartinis ūžesys nėra labai pavojingas. Juk kone visi esame tokį patyrę. Jis gali tęstis nuo 10 sekundžių iki kelių minučių.

Ūžia ausyse

„Tokiu atveju galima pasimatuoti kraujo spaudimą. Jeigu jis aukštas, išgerti kraujo spaudimą mažinančių vaistų. Taip pat reiktų atsižvelgti ir į savo būseną: ar žmogus prieš tai nepatyrė streso arba akustinės traumos, pvz., gal lankėsi šaudykloje arba koncerte, kur garsiai grojo muzika. Labai dažnai tai irgi gali išprovokuoti ūžesį“, – kalbėjo medikas.

Daktaras R. Mačiulaitis dėl neaiškaus ūžesio ausyse patarė visų pirma kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertintų situaciją, surinktų anamnezė ir, jeigu reikia, nukreiptų pas LOR specialistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją