„Tvirta erekcija nuo pat priešistorinių laikų kiekvieno vyro sąmonėje yra neatsiejamas vyriškumo simbolis. Prarasti erekciją vyrui yra tas pats, kas prarasti vyriškumą ir tapti belyčiu“, – oranešime žiniasklaidai sako medikas. Erekcijos sutrikimai, pasak urologo, patiriami ne taip jau retai ir nebūtinai tik vyresniame amžiuje.

Kada tai gali nutikti?

Metų pabaigoje „Proerecta.lt“ užsakymu „Spinter research“ atliktas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad ažniausiai manoma, kad erekcijos sutrikimai vyrams pradeda pasireikšti nuo 40 metų: 14 proc. mano, kad erekcijos sutrikimai prasideda nuo 40 metų, 13 proc. – nuo 45 metų, 14 proc. – nuo 50 metų, o 23 proc. mano, kad šie sutrikimai pradeda pasireikšti vyresniems nei 55 metų amžiaus vyrams.

Aukštesnio išsimokslinimo respondentai dažniau mano, kad erekcijos sutrikimai vyrams pradeda pasireikšti nuo 45 metų amžiaus. Didesnes nei 500 eur pajamas gaunantys tyrimo dalyviai dažniau mano, kad šie sutrikimai pradeda pasireikšti vyresniems nei 55 metų amžiaus vyrams.

Tarpkojis

„Proerecta.lt“ atstovė Gitana Lapinskaitė sako, kad dėl tokio klaidingo įsitikinimo, kiekvienas įvykęs erekcijos sutrikimas jaunesniame amžiuje prilygsta mažai pasaulio pabaigai.

„Erekcijos sutrikimai gali kamuoti tiek jaunuolius, tiek vyresnio amžiaus žmones. Tikrai nėra taip, kad erekcijos sutrikimai tik senukų liga“, – sako gydytojas urologas Marius Anglickis.

Jam kasdien tenka susidurti su vyrų įsitikinimu, kad erekcijos sutrikimai yra natūrali senėjimo pasekmė.

„Nieko panašaus. Dažai ateina sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą propagavę septyniasdešimtmečiai ar aštuoniasdešimtmečiai, kurių erekcija puiki. Erekcijos sutrikimai yra ydingo gyvenimo (rūkymo, riebios dietos, blogai kontroliuojamo kraujo cukraus, streso) būdo pasekmė. Jauname amžiuje erekcijos disfunkcijos dažniausiai būna nulemtos psichologinių priežasčių.

Tačiau kartais atrandamos ir fiziologinės priežastys: nediagnozuotas cukrinis diabetas, skydliaukės problemos ar pagumburio auglys. Neseniai konsultacijai atvyko jaunas pacientas, kuriam erekcijos sutrikimai pasireiškė dėl sėklidės vėžio. Visa laimė, kad jis nedelsė ir laiku kreipėsi pagalbos“, – pasakoja medikas.

Organizmo pagalbos šauksmas

Gydytojas urologas, seksologas Marius Anglickis pabrėžia – erekcijos sutrikimai yra pirmas organizmo pagalbos šauksmas, ypač vyresniame amžiuje. Jeigu šio pagalbos šauksmo neišgirsite ar ignoruosite, laukia rimtos problemos su širdimi ar net širdies infarktas, insultas – pabrėžia gydytojas.

„Vyresnio amžiaus vyrų erekcijos disfunkcija dažniausiai susijusi su ydingu gyvenimo būdu – rūkymu, nutukimo, blogai kontroliuojamu cukriniu diabetu ar arterine hipertenzija. Prasidėjus erekcijos sutrikimams pirmiausia būtina keisti gyvenimo būdą. Tyrimais įrodyta, kad svorio kontrolė, rūkymo metimas, didesnis fizinis aktyvumas ženkliai pagerina erekcijos funkciją“, – sako medikas.

Ar tikrai reikia visai nedaug?

Visuomenėje gajus įsitikinimas – reikia visai nedaug, kad vyras susijaudintų ir jam įvyktų erekcija. Gydytojas urologas, seksologas Marius Anglickis skuba šį įsitikinimą sugriauti.

„Aplink mus labai daug erotikos: TV reklamos, žurnalai, reklaminiai stendai dvelkia erotika. Anksčiau užtekdavo vyrui pamatyti nuogą moters kulkšnį ir galėdavo susijaudinti. O dabar reikia vis daugiau ir aštresnės erotinės stimuliacijos norint susijaudinti.

Be to, labai svarbus ir vyro amžius. Jauniems ir daug patirties su moterimis neturintiems vyrams yra lengva susijaudinti, tuo tarpu vyresniems vyrams reikia stipresnės stimuliacijos norint pasiekti erekciją“, – sako seksologas. Ir priduria, kad vyrai apie seksą negalvoja nuolat.

Erekcijos žudikų daug

Pasak gydytojo urologo, sugedęs automobilis, patiriamas stresas darbe gali smarkiai paveikti vyro erekciją. Nemenką vaidmenį suvaidina ir tinkamas moters elgesys įvykus erekcijos sutrikimui.

Impotencija

„Didžiausia moterų bėdų ta, kad jos galvoja, jog kiekvienas vyras gali turėti tvirtą erekciją bet kada ir su bet kuo. Taip tikrai nėra. Kartais nėra nuotaikos, kartais esi pavargęs po daugybės darbų ar jaudiniesi prieš rytojaus svarbų susitikimą su partneriais, tačiau žmona nori artumo ir tuomet dažnai būna, kad vyrui sunku pasiekti erekciją.

Dar blogiau, jei moteris labai audringai į šią nesėkmę sureaguoja teigdama, kad aš tau pasidariau nebepatraukli ar susiradai kitą. Tuomet vyras patiria didžiulį stresą ir tai gali baigtis rimtais erekcijos sutrikimais“, – sako medikas.

Kartais net ir šv. Valentino dienos vakaras, tiksliau, pasiruošimas jam gali būti pakankamai stresą keliantis. Įtampa juk didinama visą dieną (apie tai kalba visos žiniasklaidos priemonės, vyrai perka gėles), o vakare gali imti ir nieko nesigauti...

Kas naudinga erekcijai

Erekcijai naudinga viskas, kad mažina kraujagyslių pažeidimo aterosklerozinėmis plokštelėmis riziką.

„Neseniai teko skaityti apie iš Vietnamo karo sugrįžusius jaunuolius, kuriuos pradėjo kamuoti erekcijos sutrikimai, miokardo infarktai ir kitos kraujagyslių bėdos.

Kojos kraujagyslės

Atliekant autopsiją paaiškėjo, kad jų kraujagyslės užsikimšusios tarsi senukų. Nuolatinis stresas keliaujant per džiungles ir nesibaigianti baimė sulaukti mirtino šūvio jaunus karius pavertė į senukus“, – pasakoja gydytojas urologas M. Anglickis.

Medikas bet kokio amžiaus vyrams pataria pradėti gyventi sveikiau ir aktyviau. „Jei vyras rūkys, bus nutukęs ir nesveikai maitinsis, niekas neapsaugos nuo erekcijos sutrikimų. Niekas geriau varpos ir dubens kraujotakos negerina už sportą ir aktyvų gyvenimo būdą“, – sako gydytojas urologas.

Tik prasidėjus erekcijos sutrikimams medikų „receptas“ būna vienodas: mesti svorį, padidinti fizinį krūvį, sveikai maitintis. Urologas M. Anglickis dar savo pacientams rekomenduoja augalinių preparatų, didinančių testosterono koncentraciją ir gerinančių erekcijos funkciją.

„Gali būti skiriami ir medikamentiniai preparatai, kurie sprendžia erekcijos problemas. Bet visuomet pradėti verta nuo gyvenimo būdo keitimo“, – pataria gydytojas urologas, seksologas Marius Anglickis.

Reprezentatyvus tyrimas atliktas 2021 m. gruodžio 13–25 d. Apklausti 1012 18–75 m. amžiaus gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)