Paskambinau į priklausomybių centrą ir sužinojau, spėkite ką? Ogi nebekoduoja!!!“, – apmaudą liejo 36-erių šiaulietė, į kurios laišką nebuvo atsakyta.

„Labai supykusi parašiau laišką ministrui, – DELFI sakė psichine liga sergančios mamos ir priklausomybę nuo alkoholio turinčio tėvo dukra Regina (vardas pakeistas). – Man taip buvo pikta. Kodėl žmonės, kurie su tuo nėra susidūrę, paėmė ir nusprendė tai (kodavimą nuo alkoholio – aut. past.) panaikinti? Argi nėra atvejų, kuomet tai padėjo? Ar tai kenkia? Jeigu tai padeda, kurių velnių panaikinti?“

Moteris pažymėjo, kad jos, aukštąjį išsilavinimą turinčios, notaro padėjėjos mėgiamas vynas pabrango, o ne alkoholikų, kurie renkasi pigiausią. „Dabar už vyno butelį išleidžiu 9–10 Eur, o anksčiau tas pats kainavo 5–6 Eur. Tiems, kurie sėdi ant suoliuko, pigūs vyneliai mažai pabrango ir sukrapštyti 1,75 Eur jiems ne problema, – pasakojo moteris. – Ne nuo to galo viskas daroma.“

Alkoholizmas dėl pamišimo

Kai Regina buvo maža, jos mama susirgo psichine liga, dėl kurios gyventi tuose pačiuose namuose buvo be galo sunku. Mergaitę užaugino tėvas, o prie siautėjančios mamos, kuri visą naktį ima garsiai klausytis radijo, keiktis, klykti, muštis.., reikėjo priprasti.

Kai moteris ištekėjo, džiaugėsi ištrūkusi iš pragariškų namų. Visa našta liko tėvui. „Negaliu kaltinti tėtės, kad jis pradėjo gerti. Man labai gaila matyti, kaip jis degraduoja“, – atvirauja trijų vaikų mama.

Moteris pasakojo, kad girtaujantis tėvas ne tik žaloja savo sveikatą, tačiau pameta svarbius daiktus, patenka į kuriozines situacijas, nelaimes, iš kurių gelbėja vienturtė dukra.

Reginos tėvas suprato, kad gerdamas blogai elgiasi, todėl jis ryžosi pokyčiams.

Gydantis stacionare – alkoholis

Šiaulių priklausomybės ligų centre jis gydėsi mėnesį. Po specialios terapijos vyras kurį laiką gyveno dukros šeimos namuose. „Kol tėtė gyveno pas mus, viskas buvo gerai – negėrė. Vėliau grįžo pas mamą ir vėl tas pats prasidėjo. Jis ryte išeina iš namų, susitinka su draugais ir geria tą pigiausią vyną, – pasakojo Regina.

– Pasakiau jam – jei dar nori matyti anūkus, turi koduotis. Pagaliau jis sutiko. Tada paskambinau į kliniką ir man pranešė, kad nekoduoja nuo birželio. Man ir dabar ašaros rieda. Bent kažkokia viltis buvo. Ar žinote, kaip skaudu matyti mylimą žmogų dugne, ir žinoti, kad negali jam padėti, nes kažkokie ponai valdžioje, kurie realybėje niekada nesusidūrė su tuo nesusidūrė, o nusprendė, kad taip problemos nesprendžiamos. Kai tai sužinojau, pagalvojau – ir vėl tas pats mėšlas. Nėra išeities.“

Regina pasakojo, kad net ir gydantis Šiaulių priklausomybės ligų centre, yra galimybių vartoti alkoholį – ligoninės pastatas yra netoli prekybos centro, tad ligoniai vieną iš savų pasiunčia nupirkti alkoholio.

„Išvežti iš Šiaulių ilgesniam laikui nėra galimybių dėl mamos. Ją reikia prižiūrėti, todėl ja rūpinuosi aš ir tėtė“, – sakė dėl komplikuotų aplinkybių kenčianti moteris.

Žada piketuoti

Šiaulių centro poliklinikoje dirbanti gydytoja psichiatrė Jelena Kuznecova sako, kad vienintelis gydymas nuo alkoholizmo Šiauliuose – tabletės.

„Iš pradžių pacientas prisotina vaistu organizmą, paskui dozę mažina, nešiojasi vaistus su savimi, – pasakojo gydytoja. – Sakykime, draugai pakvietė išgerti alaus. Tada žmogus išgeria tabletę ir žino – ji antialkoholinė. Su žmogumi, kuriam skiriamas šis vaistas, sudaroma sutartis, pacientas informuotas apie vaistą, kad su juo negalima vartoti alkoholio. Taip žmogus susilaiko.“

Vien Šiauliuose toks vaistas nuo birželio mėnesio, kuomet įstatymu uždraustas kodavimas, skirtas daugiau nei 30 pacientų.

Žmogui, išgėrusiam specialaus vaisto ir netrukus pavartojus alkoholio, pasidaro labai bloga – kraujo spaudimas pašoksta arba nukrinta, žmogus smarkiai parausta arba pabalsta, pykina.

„Pacientai klausia, kodėl kodavimas nuo alkoholio uždraustas, per dieną sulaukiu kone 10 skambučių. Jie žada piketuoti. Apie 80 proc. mano pacientų kodavimas nuo alkoholio padėjo. Jei žmonėms padėjo, kam reikėjo uždrausti – nesuprantu, – stebėjosi gydytoja psichiatrė. – Visi metodai yra geri, kurie padeda pacientui. Turiu tokių pacientų, kurie kodavimusi gydėsi 10 metų. Po kodavimo nuo alkoholio uždraudimo gydymas nesugriuvo, ką galime, tą darome – bandome verstis su medikamentais, bet aš už tai, kas grąžintų specifinę antialkoholinę terapiją.

Nebuvo pagrįstas mokslu

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga sako, kad Lietuva iki šiol buvo paskutinė valstybė Europoje, kur vietoje gydymo pacientus „torpeduodavo“, koduodavo. „Kiek žinau, kai kurie specialistai ir toliau nemato reikalo laikytis ministro įsakymų, pakeistų tvarkų. Vietoje to, kad užsiimti realiu gydymu – Minesotos programa, psichoterapija, kitomis terapijomis – keldami baimę, chaosą, bando grįžti prie senųjų tvarkų, – sako SAM ministras. – Siekiame, kad kiekviename mieste žmonės gautų vienodas paslaugas. Ne tai, kad vilniečiai yra privilegijuoti ir gauna geras, mokslu grįstas paslaugas, o kitose miestuose būtų atliekama kažkokia improvizacija, kuri nieko bendra neturi su moksliniais tyrimais. Manau, kad tai buvo mūsų šalies gėda, mes bandome ją išspręsti maksimaliai greitai.“

SAM informuoja, kad aktyviai antialkoholinei terapijai, naudojant ilgo veikimo intraveninius vaistus („Torpedo“ ir kt.) procedūroms, iš tiesų nebuvo naudojami jokie specifiniai vaistai. Vaistas, pavadinimu „Torpedo“, pasak SAM, niekada neegzistavo, todėl negali būti kalbos apie jo veiksmingumo patvirtinimą klinikiniais tyrimais, arba būtiną vaistams registracijos ir paslaugos akreditacijos procedūras, ši paslauga negali būti taikoma pacientams. Nepaisant to, ši paslauga buvo gydymo paslaugų sąraše nuo 1996 m.

SAM teigia, kad nutraukti šios mokslu nepagrįstos gydymo procedūros taikymą prašė ir Vilniaus priklausomybės ligų centras, Lietuvos priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenių asociacija, Jaunųjų gydytojų asociacija, Jaunųjų psichiatrų asociacija.

Norint iš tiesų pasveikti nuo priklausomybės yra būtina rimta, mokslu pagrįsta gydymo programa, kuri, leistų suformuoti naujus elgesio be alkoholio įgūdžius.

SAM informuoja apie kodavimo nuo alkoholizmo alternatyvą:

Gydymas suskirstytas į kelis etapus.

Pirmame etape skiriamas medikamentinis gydymas (pavyzdžiui, raminamieji vaistai), skiriamas alkoholio vartojimo nutraukimo sindromo gydymui. Tai galima atlikti ambulatoriškai, sunkesniais –atvejais stacionare. Per tą laiką asmuo grąžinamas į stabilią sveikatos būseną.

Kitas etapas – ligos pasikartojimo, atkryčio prevencija, gyvenimo be alkoholio įgūdžių įtvirtinimas. Sergantis žmogus turi bent keletą mėnesių bendrauti su medikais, psichologais, socialiniais darbuotojais, pacientų savipagalbos grupėmis. Šis darbas iš esmės tęsiamas ambulatoriškai.

Pasak SAM, efektyviausios alkoholizmo gydymui yra psichosocialinės reabilitacijos paslauga (stacionare trunka15 dienų) ir Minesotos programa (stacionare trunka 28 d.). Jos taikomos ir Lietuvoje. Abiejų gydymo programų tikslas – padėti pacientams vertinti savo sveikatos ir socialinę situaciją, suformuoti pagrindinius socialinius įgūdžius gyventi be alkoholio ir priimti sprendimus, atpažinti smurto apraiškas, gerinti savigarbą, sudaryti tolesnio gydymo planą.

Vilniaus priklausomybės ligų centre 2016 m. iš 162 gydytų pacientų psichosocialinės reabilitacijos programą baigė ir išrašyti 132 pacientai, kurių būklė pagerėjo. Minesotos programoje – iš 295 gydytų pacientų gydymą baigė 227 pacientai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1524)