„Vieną dieną mama man pasakė: „Neprisimenu nieko iš savo gyvenimo“. Taigi nusprendžiau padaryti svarbių mano mamos gyvenimo įvykių fotoalbumą, taip pat užrašiau vardus žmonių ir nurodžiau, kaip jie buvo susiję vienas su kitu. Tai padėjo mano mamai prisiminti ir albumas buvo puiki pagalba slaugytojams, kurie ja rūpinosi tuo metu“, – „Korea JoongAng Daily“ yra pasakojusi karalienė Silvija.

Jos mama Alice Sommerlath, kuriai demencija diagnozuota paskutiniaisiais jos gyvenimo metais, mirė 1997 metais, sulaukusi 90-ies.

Rūpindamasi savo mama karalienė Silvija pastebėjo, kad jos šalyje būtinos ypatingos paslaugos sergančiųjų demencija slaugai ir gydymui. Turbūt ne atsitiktinai Švedijoje, kurios visuomenė, kaip ir Lietuvos, sparčiai sensta, ypatingas dėmesys skiriamas dažnai senatvėje užklumpantiems pažintiniams sutrikimams. Iš jų vienas dažniausių yra Alzheimerio liga.

Švedija Jungtinių Tautų 2013 metais buvo pripažinta geriausia šalimi senti. Be to, būtent mokslininkas iš Švedijos Larsas Lannfetas sukūrė turbūt pirmąjį iki šiol neišgydoma laikytos Alzheimerio ligos eksperimentinį vaistą „Lecanemabą“. Tiesa, šis vaistas nepadėtų visiškai išvengti Alzheimerio ligos, bet, kaip teigiama, gali sustabdyti jos progresavimą. Žinoma, kalbama ir apie galimus šalutinius vaisto poveikius.

Švedija išsiskiria ir savo požiūriu į pacientų slaugą, kurią jau truputį bandoma diegti ir Lietuvoje, Trakuose veikiančioje slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje „Addere Care“. Vizito šioje ligoninėje metu sutikau tuo metu čia viešėjusią Švedijos karalienės Silvijos įsteigto fondo tarptautinių ryšių vadovę, slaugos ekspertę Ulriką Graner, su kuria pasikalbėjome apie Alzheimerio ligą: kam ji gresia, kaip pastebėti pirmuosius simptomus ir kaip juos pastebėjus elgtis, taip pat, ar įmanoma šios ligos išvengti. 

Duodama interviu portalui „Delfi“ U. Graner pažėrė ir vertingų patarimų, kaip tinkamai elgtis su pažintinio sutrikimo paliestu artimuoju, kaip jam padėti, užuot dar labiau pabloginus būklę. Taip pat viešnia papasakojo, kaip vyksta pažintinių sutrikimų kamuojamų žmonių slauga Švedijoje.

– Kokie yra pirmieji Alzheimerio ligos požymiai?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją