Bet ar tikrai kentėti itin skausmingas mėnesines yra normalu? Ir dėl kokių priežasčių vienos nejaučia kone nieko, o kitos nė negali pakilti iš lovos?

Kaip pasakoja Šiaulių „Kardiolitos klinikų“ gydytoja akušerė-ginekologė Dalia Augulienė, skausmingos mėnesinės, mediciniškai vadinamos dismenorėja, yra dažnas vaisingo amžiaus moterų sveikatos sutrikimas. Gydytoja pastebi, kad kartais sakoma, jog jei skaudėjo mamai, močiutei, tai turi skaudėti ir dukrai. Tai nėra absoliuti tiesa, bet tyrimai rodo, kad apie 40 proc. mergaičių paveldi skausminį sindromą iš savo mamų.

„Kai kurioms skausmas būna nedidelis, tačiau kitoms jis būna itin intensyvus, vertinamas 10 balų – tai labai stiprus skausmas. Vėlgi, daug kas priklauso nuo moters skausmo jutimo slenksčio, nes ne visos į jį reaguoja vienodai. Kaip ir gimdymo metu – gimdymo skausmas praktiškai vienodas, bet jis jaučiamas skirtingai, taip pat ir su mėnesinėmis“, – sakė pašnekovė.

Mėnesinių skausmas gali pasireikšti kartu su pykinimu, vėmimu, labai stipriu galvos skausmu, viduriavimu. Kaip sako gydytoja ginekologė, tokie simptomai labai labai sutrikdo moters darbingumą, emocinę būseną, todėl būtų protinga tokiu metu leisti moterims neiti į darbą.

Skausmą gali sukelti ir ligos

Dismenorėja skirstoma į pirminę ir antrinę. Pirminė – kai skausmas nėra siejamas su dubens patologija, ji dažniausiai diagnozuojama per pirmus 3 metus nuo mėnesinių pradžios.

Antrinę dismenorėją sukelia dubens anatominiai pokyčiai arba ligos. Pagrindinės tokios ligos yra gimdos miomos, lėtinė dubens uždegiminė liga, gimdos polipai, o dažniausiai – endometriozė.

Kaip pasakoja D. Augulienė, medicininiu požiūriu, skausmą mėnesinių metu sukelia prostaglandinai, kurių išsiskyrimą nulemia moters lytiniai hormonai. Kuo prostaglandinų daugiau, tuo mėnesinės skausmingesnės, nes jie kaupiasi gimdos ertmėje, taip pat dažnesni gimdos spazmai, kurie yra skausmingi. Gimda per valandą gali spazmuoti net 10 kartų.

Tuo pat metu atsiveria ir gimdos kaklelis, pasikeičia jo padėtis, o gimdos ertmėje kaupiasi kraujas. Tai irgi sukelia skausmingas mėnesines.

Ar tiesa, kad pagimdžius praeina?

Pagimdysi ir praeis – toks teiginys, ypač iš ankstesnių laikų, vis dar sklando visuomenėje. Gydytojos klausėme, ar tikrai verta laukti gimdymo ir tikėtis, kad po to nebeskaudės.

„Vienos pagimdo jau 16 metų, kitos – 36 metų. Jei mėnesinės skausmingos ir laukiame, kol neva pagimdžius tai turėtų praeiti, tai kyla klausimas – ką aš tokio blogo padariau, kad turėčiau kęsti tiek skausmo?

Nesakau, kad teiginys, jog pagimdžius praeis, yra visiškai neteisingas. Pati dirbu 37 metus ir iš praktikos žinau, kad po gimdymo gali susireguliuoti hormonų pusiausvyra, pradeda gamintis mažiau prostaglandinų, gimdos kaklelis pakeičia padėtį ir mėnesinės tampa ne tokios skausmingos. Bet tai nereiškia, kad taip bus 100 proc. visoms“, – sakė D. Augulienė.

Tad jei mėnesinių skausmas kenkia bendrai sveikatai, jis būna toks didelis, kad miegama mažiau, padidėja irzlumas, įtampa, dingsta apetitas, verta apsilankyti pas gydytoją ginekologę.

„Reikia atlikti tyrimus ir atmesti dismenorėją sąlygojančias priežastis. Galbūt tai tikrai gimdos mioma, cista, polipas ar endometriozė“, – kalbėjo pašnekovė.

Patarė, kaip kovoti su skausmu mėnesinių metu

Ne visada nustatoma skausmingų mėnesinių priežastis, o kai ji nerandama, skausmas malšinamas vaistais.

„Pirmo pasirinkimo yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Tačiau neteisinga vaistus gerti tik tada, kai skausmas jau tampa didelis, juos reikia išgerti tada, kai skausmas vos jaučiamas, kad spėtų suveikti. Geriau gerti ilgesnio veikimo vaistus.

Vaistus kartais bijoma gerti, neva jie smarkiai pakenks kepenims. Bet jei jie geriami retai, per mėnesį vos kelias dienas, įtakos kepenims nedaro“, – sakė D. Augulienė.

Kitas variantas, kai skausmas didelis, bet jokios ligos nėra, suaugusioms moterims rekomenduojamos kontraceptinės tabletės. Jos slopina ovuliaciją ir prostaglandinų gaminasi mažiau, tad ir skausmas būna mažesnis.

Skausmingų mėnesinių metu galima naudoti ir nemedikamentinius metodus, pavyzdžiui, ramunėlių, kraujažolių arbatas. Pasak gydytojos, tyrimai rodo, kad bet koks fizinis aktyvumas 3 kartus per savaitę labai padeda sumažinti skausmą mėnesinių metu.

„Šilumą ant pilvo reikėtų naudoti labai atsargiai, nes ji gali išprovokuoti gausesnį kraujavimą. Jei mėnesinės ir taip gausios, šiluma tikrai netinka, netgi atvirkščiai – pilvą verta vėsinti. Tačiau tai irgi reikia daryti atsargiai, nedėti pliko ledo gabalo ant pilvo. Kartais rekomenduojame įsipilti šalto vandens į butelį, užsidėti rankšluostuką ir pridėti ant pilvo. Taip pat rekomenduojami magnis ir B grupės vitaminai. Gali padėti nakvišų aliejus, joga“, – įvairias pagalbos priemones rekomendavo gydytoja ginekologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)