DELFI TV Gyvai konferencijos metu apie šios paslaptingos ligos priežastis ir profilaktiką kalbėjo šeimos gydytoja Daiva Makaravičiene, „Eurovaistinės“ farmacininkė Miglė Kazakevičienė bei DELFI žurnalistė Kristina Ciparytė.

Trunka nuo 4 iki 72 valandų

Šeimos gydytoja pasakoja, kad yra įvairios galvos skausmų rūšys, tačiau migrena – išskirtinis galvos skausmas. „Tai specifinis galvos skausmas, jis užeina priepuoliais. Galvą skauda perpus, tiesiog laužia, skelia. Skausmas, pagal skausmo stiprumo skalę, būna vidutinis arba stiprus, kartais ir labai stiprus. Lydi pykinimas, vėmimas, akys bijo šviesos, būna tam tikrų garsų baimė, jutimo sutrikimai“, – migreną apibūdina D. Makaravičienė.

Anot jos, migrena tęsiasi nuo 4 valandų iki 72 valandų. Dažniausiai, sako ji, migrena tęsiasi apie parą. „Etiologija nėra iki galo išaiškinta, bet yra žinoma, kad įtaką daro galvos smegenų dangalų kraujagyslių išsiplėtimas, vadinamas dilatacija. Atsiranda aplinkui uždegimas, išsiskiria uždegimo mediatoriai. To pasekoje, atsiranda skausmas“, – teigia D. Makaravičienė. Įtakos, pastebi gydytoja, turi ir tam tikri nervinių impulsų pernešėjai, kaip serotoninas.

Miglė Kazakevičienė,  Daiva Makarevičienė
Migrenos priepuoliai, toliau pasakoja gydytoja, gali būti susiję ir su depresija, hormonų sutrikimais. Taip pat ši liga gali atsirasti ir po traumų, tačiau retai.

„Tai yra jaunų žmonių liga. Amžiaus tarpsnis yra 20-30 metų. Kartais gali būti ir iki 20 metų. Vyresnio amžiaus žmonės dažniausiai migrena nesuserga“, – teigia D. Makaravičienė.

Dažniausiai šia liga, teigia gydytoja, serga moterys, nes migrena yra susijusi su hormonine apykaita. O M. Kazakevičienė priduria, kad migrena gali išnykti nėštumo metu, tačiau pagimdžius – gali iškart sugrįžti.

Diagnozuoti nėra lengva

Gydytoja pasakoja, kad sergant migrena galvos smegenų kompiuterinė tomografija ir kiti tyrimai neparodys jokių pokyčių. „Kartais migreną tikrai nelengva diagnozuoti. Tyrimai padeda, tačiau migrenos atveju, tyrimai nieko nerodo, nėra jokios patologijos. Tai klinikinis skausmas, jo išraiška ir pacientas labai vaizdžiai jį nupasakoja“, – pasakoja D. Makaravičienė.

Anot jos, migrena gali būti su aura ir be jos. „Dažniausiai ji yra be auros. O aura yra tiesiog simptomai, kurie atsiranda prieš migrenos priepuolį. Tai įspėjimas žmogui, kad tas priepuolis ateis. Dažniausiai tai būna regėjimo sutrikimai, žmonės mato tam tikrus blykčiojimus. Jie žino, kad ateina priepuolis ir tuo metu reikia išgerti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo. Jie turėtų padėti išvengti priepuolio. Jei nepadeda, pacientai žino, ką toliau daryti, jie geria kitus vaistus ir priepuolis praeina“, – tikina gydytoja.

Priepuoliai, sako ji, būna labai skirtingi: gali būti kartą į savaitę, kartą į mėnesį, ar net tik kartą per metus. „Tai lemia žmogaus genetika, imuninė sistema. Niekas negali žinoti, kiek kartų ji pasikartos“, – sako D. Makaravičienė.

Vengti olandiško sūrio

Kaip teigia M. Kazakevičienė, atpažinti migrenos priepuolį išgyvenantį žmogų nėra sunku. „Jei ateina moteris, tai toks klinikinis tipinis atvejis: jau apsiblaususios akys, mieguistumas, vangumas“, – sako vaistininkė.

Ji tikina, kad tokiais atvejais žmonės vartoja didesnes dozes nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. „Gali būti dviguba ibuprofeno dozė, tam tikri vaistų mišiniai, kuriuose yra kelios veikliosios medžiagos tarpusavyje sumaišytos. Arba dažniausiai moteris žino, kokius vaistus vartoja, kokie jai padėjo. Pirma pagalba yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo“, – sako M. Kazakevičienė.

Vaistininkė taip pat pataria vartoti tirpias vaistų formas – taip medikamentą organizmas įsisavina greičiau. Taip pat, priduria pašnekovė, vaistus reikėtų vartoti nevalgius.

Kava, arbata, šokoladas, raudonas vynas, olandiškas sūris – tai maisto produktai, kurie, anot D. Makaravičienės, provokuoja migreną.

Miglė Kazakevičienė, Daiva Makarevičienė
„Taip pat stresas, nervinė įtampa provokuoja galvos skausmą. Miego sutrikimai. Norėčiau pasakyti, kad ir per ilgas miegas gali sukelti migrenos priepuolį. Ir per trumpas miegas taip pat. Turėtų būti normalus miegas, apie 6-7 valandas“, – sako gydytoja.

Anot jos, kelionės, laiko juostų pasikeitimas irgi gali išprovokuoti migrenos priepuolį.

Migrena sergantiems žmonėms, sako M. Kazakevičienė, yra itin svarbu suderintas darbo ir poilsio režimas, streso vengimas. „Įdomu tai, kad tarp migrena sergančių žmonių yra mažiau alkoholio priklausomybę turinčių asmenų, Alkoholis išprovokuoja migreninius priepuolius, automatiškai to vengiama“, – teigia vaistininkė.

Profilaktikai M. Kazakevičienė pataria stiprinti nervų sistemą, sportuoti. „Sportas, meditacija – kiekvienas renkasi sau tinkamiausią būdą. Papildomai galima naudoti magnio preparatų. Ir gydytojai, ir neurologai išrašo magnio preparatų didelėmis dozėmis, po 300mg, 3 kartus per dieną. Tai tai pat mažina priepuolių dažnumą“, – tvirtina ji.

Gali išprovokuoti insultą

Nuo migrenos kenčiantiems žmonėms, pasakoja D. Makaravičienė tikrai nebūna lengva. Prasidėjus stipriam priepuoliui, teigia gydytoja, žmonės negali dirbti. „Kreipiasi į gydytojus ir gauna nedarbingumo pažymėjimą. Dėl stipraus galvos skausmo negali atlikti savo darbo. Būti darbe su tokiu galvos skausmu turbūt neįmanoma niekam. Tie, kurie yra tą patyrę, turėtų patvirtinti mano žodžius. Kito kelio nėra, mes turime galvoti, kaip tų priepuolių išvengti. O kaip išvengti yra pakankamai sunku“, – sako D. Makaravičienė.

Jei migrena tęsiasi ilgiau nei 72 valandas, pabrėžia gydytoja, pacientas turi kreiptis į gydymo įstaigą. Taip pat, sako D. Makaravičienė, migrena gali išprovokuoti net insultą.

Daiva Makaravičienė
Skaitytojui pasiteiravus, kodėl prasideda migrena išgėrus alkoholio, nors alkoholis praplečia kraujagysles, gydytoja atsako, kad alkoholis nepraplečia tų kraujagyslių, kurias paveikia migrena.

Rinkoje greit bus naujų vaistų

Ir nors liga nėra išgydoma, D. Makaravičienė turi gerų naujienų. „Tik prieš mėnesį FDA, tai yra Amerikos vaistų ir maisto kontrolės tarnyba, patvirtino vieną preparatą, kuris mažins priepuolių dažnį. Tai čia yra tikrai gera naujiena mūsų pacientams“, – sako ji.

Tačiau ir dabar, tikina gydytoja, yra vaistų, kurie padeda kovoti su migrena. Profilaktiniui gydymui naudojamas prieštraukulinis gydymas vaistais, taip pat serotonino reabsorbcijos inhibitoriai – antidepresantai. „Šiuo metu turime vaistų, bet ateina nauji, kurie, tikimės, bus geresni“, – viliasi gydytoja.

Anot jos, kiekvienas pacientas žino, kas jam būna prieš stiprų migrenos priepuoliui. „Pacientams galime patarti, ką jie turėtų daryti. Taip pat moterims, prieš pat tas mėnesines, galime pasakyti, kad jei ji turi migrenos priepuolį, tai ji turi turėti vaistų kišenėje, kad galėtų greitai juos sunaudoti. Tai yra priepuoliui nuimti. Bet mes turime vaistų ir gydymui.

Ilgalaikis gydymas yra triptanais, skirtas sutraukti kraujagysles. Aš jau minėjau, kad pagrindinį vaidmenį vaidina kraujagyslių išsiplėtimas. O triptanai, mes jų turime rinkoje įvairių ir neseniai atėjusių, tas kraujagysles sutraukia. Tai padeda pacientams ištverti ir išgyventi tuo sunkiu laikotarpiu“, – teigia gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)