„Viena iš pagrindinių širdies vožtuvų ligų, galinčių reikšmingai pabloginti širdies veiklą, yra aortos vožtuvo stenozė. Tai būklė, kai aortos vožtuvas tampa siauresnis nei įprasta ir trukdo normaliam kraujo tekėjimui iš širdies į aortą, – akcentuoja dr. K. Briedis. – Deja, bet ši būklė dažnai pastebima tik pasireiškus simptomams – krūtinės skausmams, dusuliui, silpnumui, kojų tinimui, galvos svaigimui ar net alpimo epizodams.“

Atlikus išsamius širdies tyrimus – širdies echoskopiją, kompiuterinę tomografiją ar magnetinio rezonanso tomografiją, įvertinus vožtuvų struktūrą, funkciją ir nustačius jų defektus ar sutrikimus, parenkamas individualus gydymo planas pacientui.

„Kateterinė aortos vožtuvo implantacija (TAVI) – vienas iš pažangiausių gydymo metodų, skirtų pacientams, sergantiems aortos vožtuvo stenoze, – aiškina daktaras. – TAVI procedūros metu į širdį naujas aortos vožtuvas įvedamas per mažą pjūvį kirkšnyje, todėl palengvina pacientams pooperacinį laikotarpį, sumažėja komplikacijų tikimybė.“

Širdis

Jis priduria, kad pažangi TAVI technologija suteikia viltį daugeliui pacientų, kuriems anksčiau dėl įvairių sveikatos būklių nebuvo galima atlikti tradicinės atviro pjūvio širdies operacijos.

Norint išvengti širdies vožtuvų ligų, svarbu reguliariai tikrintis sveikatą, ypatingai vyresniems žmonėms. Taip pat tiems pacientams, kurie turi širdies ligų rizikos veiksnių, pavyzdžiui, aukštą kraujospūdį ar padidėjusią cholesterolio koncentraciją kraujyje, serga cukriniu diabetu, turi artimoje aplinkoje sergančių širdies ligomis.

„Reguliari medicininė priežiūra ir sveikos gyvensenos palaikymas – esminiai veiksniai, padedantys išvengti širdies vožtuvų ligų arba suvaldyti jų progresavimą“, – pabrėžia dr. K. Briedis.

Švietimas, ankstyva diagnostika ir inovatyvūs gydymo būdai – raktas į sėkmingą širdies vožtuvų ligų valdymą. Kauno klinikų gydytojai kardiologai teikia aukščiausios kokybės priežiūrą savo pacientams, naudoja pažangiausias technologijas ir gydymo metodus. Jų profesionalumas padeda užtikrinti, kad širdies vožtuvų ligomis sergantys pacientai gautų reikiamą pagalbą ir galėtų džiaugtis geresne gyvenimo kokybe.

Vasario 22-oji – Pasaulinė širdies vožtuvų ligų žinomumo diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į sudėtingas širdies vožtuvų ligas, galinčias turėti poveikį žmonių sveikatai ir gyvenimo kokybei. Gydytojai ragina pacientus neignoruoti pirmųjų ligos simptomų ir laiku kreiptis pagalbos. Ankstyvas simptomų atpažinimas, tiksli diagnozė ir individualiai pritaikytas gydymo planas gali padėti išvengti rimtų sveikatos problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją