Pagrindinis procedūros tikslas – atstatyti pažeistą sąnario kremzlės paviršių. Membranas, kaip ir sveiką kremzlę, sudaro kolagenas ir proteoglikanai. Procedūra yra kompensuojama Teritorinių ligonių kasų, todėl pacientui ji nieko nekainuoja. Pažangią procedūrą atlieka Vokietijoje daugybę metų dirbęs ir neseniai į Šiaulius sugrįžęs Ortopedijos – traumatologijos centre dirbantis ortopedas–traumatologas bei sporto medicinos gydytojas Evaldas Kaulinis.

Dažnai liga nepastebima


Pasak E. Kaulinio, dažnai pasakius jaunesniam pacientui osteochondropatijos ar disekuojančio osteochondrito diagnozę, žmogus nustemba.

„Įprastai pacientas sako lyg ir jautęs šiokį tokį diskomfortą, nežymų maudimą, tačiau šis netrukdęs gyventi. Dėl netipiniais tapusių čiurnos ar kelio srities skausmų įprastai kreipiasi gan jauni žmonės, 15–30 metų“, – apie įprastai kelio sąnaryje pasireiškiančią ligą pasakoja medikas.

Dėl sutrikusios kraujotakos tam tikroje zonoje įvyksta kaulo nekrozė ir atsiskiria kaulio fragmentas su kremzle, kuri per tam tikrą laiką pavirsta laisvu kūnu sąnaryje. Kol kas nėra vieningos nuomonės dėl ligos priežasčių. Priklausomai nuo stadijos simptomai gali skirtis, tačiau kiekvienoje stadijoje svarbiausia – išgelbėti kremzlę ir užkirsti kelią tolimesniam sąnario žalojimui.

Moderni procedūra prieinama Šiauliuose


Nors yra keletas būdų progresuojančiam osteochondritui įveikti, kainos, kokybės ir efektyvumo atžvilgiu kol kas optimaliausiu laikomas membranos implantavimo metodas.

Atliekant šią procedūrą defektų pažeistos sąnario kremzlės užpildomos specialiu sąnario kremzlės pakaitalu, t.y. implantu – daugiasluoksne kolageno-hidroksiapatitų membrana (Chondro-Gide).

Ši membrana yra klijuojama prie sveikos kremzlės kraštų fibrino klijais, kurie išlaiko membranos stabilumą gijimo laiku. Kamieninės ląstelės, atlikus mikrolūžius kaule, įsiterpia į įsodintąją membraną, pradeda gaminti kremzlinį audinį ir taip atkuriamas kremzlės audinys.

Kas ta membrana?


Membrana atkartoja natūralią mūsų kremzlinio audinio struktūrą, todėl į membraną be vargo patenka kaulų čiulpų ląstelės, kurios skatina kremzlinio audinio regeneraciją ir atsistatymą.

Todėl tai visiškai saugus biologinis pakaitalas, kuris pacientui lengviau judėti ir pavyksta gerokai atitolinti arba visiškai išvengti sąnario sudilimo (artrozės).

Membrana galima uždengti didesnius plotus, todėl metodas praktiškai panaikina visus iki šiol turėtus tokių pažeidimų gydymo apribojimus ir suteikia dar vieną ir reikšmingą galimybę žmonėms pilnai atkurti atraminę sąnario funkciją.

Operacijos poreikį nustato gydytojas ortopedas-traumatologas po magnetinio rezonanso tyrimo. Šaulių respublikinės ligoninės pacientams ši paslauga yra prieinama ir kompensuojama Teritorinės ligoninių kasų. Procedūrai atlikti naudojamos kokybiškos, Šveicarijoje gaminamos membranos, kurias naudoja ir kitas šią operaciją atliekančios Lietuvos bei užsienio medicinos įstaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją