2020-ieji metai išskirtiniai savo iššūkiais. O kai kuriems iššūkiai gerokai didesni, nes net 10 proc. COVID-19 atvejų sudaro diabetu sergantieji. Tad mūsų visų palaikymo reikia dar daugiau nei įprastai. Geroji žinia, kad gera diabeto kontrolė ženkliai pagerina virusinės ligos išeitis.

Ar cukrinis diabetas priskiriamas didesnės COVID-19 rizikos grupei?

COVID-19 infekcijos eiga yra sunkesnė vyresniems pacientams ir sergantiesiems lėtinėmis ligomis. Pirmo ir antro tipo cukrinis diabetas dėl blogos ligos kontrolės ar lėtinių diabeto komplikacijų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, inkstų veikos sutrikimas – dažniau gali komplikuotis sunkesne koronaviruso eiga.

Svarbu paminėti, kad infekcijos metu sudėtingiau išlaikyti siektiną gliukozės kiekį kraujyje, didėja ūmių cukrinio diabeto komplikacijų rizika. COVID-19 eigą apsunkina ilga cukrinio diabeto trukmė, bloga ligos kontrolė bei komplikacijos.

Kodėl COVID-19 pavojingesnis sergantiems cukriniu diabetu?

Pagrindiniai COVID-19 simptomai visiems jau gerai žinomi: karščiavimas, pasunkėjęs kvėpavimas arba dusulys, sausas kosulys, galvos skausmas, mieguistumas, bendras silpnumas. Lengvais atvejais liga gali būti besimptomė, sunkiais – sukelti plaučių uždegimą su kvėpavimo nepakankamumu, sepsį ar septinį šoką.

Cukrinis diabetas.

Sergantiems diabetu COVID-19 išraiška dažnai būna sunkesnė, pasireiškia sunkesni ligos simptomai, dažniau nustatomos įvairios infekcijos komplikacijos. Tai būdinga bet kokiai virusinei infekcijai. Sergantiems COVID-19 sudėtingiau kontroliuoti cukrinio diabeto eigą: galimi ženklūs gliukozės kiekio kraujyje svyravimai: karščiuojant didėja cukraus kiekis kraujyje, atsiranda ketoacidozės rizika, o nesant apetito – didėja gliukozės sumažėjimo kraujyje rizika. Ligos metu reikia papildomų pastangų valdyti gretutinę ligą.

Geresnė cukrinio diabeto kontrolė – geresnės COVID-19 išeitys

Nustatyta, kad tinkamai kontroliuojant cukrinį diabetą, virusinės infekcijos išeitys būna geresnės, todėl labai svarbu nuolat rūpintis sveikata. Gera glikemijos kontrolė padeda išvengti infekcijų stiprinant natūralias organizmo apsaugines funkcijas.
Stebėjimo rekomendacijos

Tinkamai ligos kontrolei svarbu reguliariai, kaip įmanoma dažniau stebėti gliukozės kiekį kraujyje (nevalgius, po valgių, prieš miegą, po aktyvios veiklos, įtariant hipoglikemiją, pablogėjus savijautai ir kt.). Pažinkite aukštos glikemijos simptomus: dažnas šlapinimasis, troškulys, silpnumas, galvos skausmas. Palaikykite gerą cukrinio diabeto kontrolę: optimalu, jei gliukozės kiekio svyravimų ribos 4–10 mmol/l, o glikozilintas hemoglobinas (3 mėn. gliukozės kiekio vidurkis) yra mažesnis nei 7 proc., nesant gliukozės kiekio sumažėjimui.

Jei sergate 1 tipo cukriniu diabetu ir kelis kartus pastebite glikemiją >13 mmol/l, tikrinkite ketonų kiekį šlapime (nustačius – būtinai kreipkitės į jus prižiūrintį gydytoją). Atkreipkite dėmesį, kad vaistai, savo sudėtyje turintys paracetamolio, mažina nuolatinio glikemijos matavimo prietaisų tikslumą, gali rodyti didesnes glikemijų vertes, todėl rekomenduojama reguliariai tikrinti glikemiją ir iš piršto. Ibuprofenas gali sustiprinti insulino poveikį ir galimas žemesnis gliukozės kiekis kraujyje.

Cukrinis diabetas.

- Veskite mitybos dienyną, registruokite išgeriamų skysčių, suvartotų angliavandenių kiekį, matuokite arterinį kraujospūdį ir širdies susitraukimų dažnį.

- Infekcijos metu gerkite nesaldintus skysčius, kad išvengtumėte pavojingo skysčių kiekio organizme sumažėjimo, dažnai ir po nedaug valgykite. Esant žemai glikemijai naudokite gliukozės tabletes, saldžius skysčius.

- Rekomenduojama turėti vartojamų vaistų (insulino!) atsargas bent mėnesiui. Pasirūpinkite gliukagonu, ketonų ir glikemijos matavimo juostelėmis. Kilus klausimams ar pasibaigus vaistų receptams susisiekite su prižiūrinčiu gydytoju, kuris nuotoliniu būdu išrašys receptus, atsakys į rūpimus klausimus.

- Susiduriant su įvairiais cukrinio diabeto iššūkiais pandemijos metu, esant tokiai epidemiologinei situacijai, kai gali būti sudėtinga patekti pas šeimos gydytoją, rekomenduojame nuotolines gydytojų endokrinologų konsultacijas. Šiuolaikinės technologijos priemonės ir nuotolinės konsultacijos suteikia puikią galimybę cukriniu diabetu sergantiems pacientams gauti gydytojo konsultaciją ir visą reikalingą informaciją. Tinkamai pasiruošus, gydytojas gali suteikti aukščiausio lygio paslaugą.

- Planine tvarka pasiskiepykite nuo gripo ir pneumokokinės infekcijos.

Diabetas

Svarbu paminėti, kad 2 tipo cukrinis diabetas dažnai diagnozuojamas tik profilaktinių patikrinimų metu, žmonės dažnai neįtaria sergantys šia liga. Jiems susidūrimas su COVID-19 gali tapti tikru iššūkiu, todėl rekomenduojame ne tik laikytis visų reikiamų profilaktikos priemonių, tokių kaip rankų plovimas ar dezinfekcija, saugaus atstumo išlaikymas bendraujant ar kontakto su COVID-19 sergančiais vengimas, bet ir reguliariai tirtis sveikatą dėl galimo cukrinio diabeto. Gera cukrinio diabeto kontrolė – tai puikus šansas patirti tik lengvus COVID-19 simptomus, netgi jei nepavyktų išvengti susidūrimo su vienu didžiausių šių dienų iššūkių.

Kasmet lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena. Tai kanadiečio Frederiko Bantingo, kuris su kolegomis iškėlė insulino gamybos idėją, gimimo diena. Prieš 98 metus Frederikas Bantingas pirmą kartą išgelbėjo diabetu sergantį 14-metį, suleisdamas jam insulino. Nuo to laiko mirtina liga tapo kontroliuojama ir leidžianti žmogui gyventi pilnavertį gyvenimą. 1923 m. už tai suteikta Nobelio premija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)