Osteoporozės „epidemija“

Osteoporozė yra viena labiausiai paplitusių kaulų ligų ir viena didžiausių globalių visuomenės sveikatos problemų, turinti didelę įtaką gyvenimo kokybei. Sergant osteoporoze mažėja kaulinio audinio tankis, todėl kaulai tampa trapesni ir greičiau lūžta. Be to, pastebima, kad pasaulyje osteoporozės atvejų nuolat daugėja. Ši tendencija pastebima ir Lietuvoje – Higienos instituto duomenimis, mūsų šalyje prieš dešimtmetį buvo 19 tūkst. osteoporoze sergančių gyventojų, o praėjusiais metais jų skaičiuota apie 28 tūkst. Toks ženklus skaičiaus didėjimas siejamas su visuomenės senėjimu, tobulėjančiomis diagnostikos priemonėmis, kylančia gydytojų kvalifikacija, profilaktinėmis programomis.

Saulius Čepkus

Osteoporozė gali būti dviejų rūšių – senatvinė ir pomenopauzinė arba atsiradusi dėl įvairių ligų, pvz., lėtinių sąnarių, plaučių, inkstų, hipertirozės ir kt. Osteoporozei būdingas kaulų tankio retėjimas ir kaulų lūžiai, juosmens ir apatinės kūno dalies skausmas, stuburo iškrypimas, raumenų silpnumas.

Senatvine osteoporoze serga vyresnio amžiaus žmonės, moterys ja serga gerokai dažniau – liga pasireiškia vienai iš trijų moterų ir vienam iš penkių vyrų, vyresnių nei 60 metų. Taigi pagrindiniai rizikos veiksniai yra lytis ir amžius, taip pat genetika, mažas fizinis aktyvumas, vitamino D trūkumas, žalingi įpročiai. Labai dažnai dėl osteoporozės lūžta šlaunikauliai ir riešai, o dažniausiai pasitaiko stuburo slankstelių lūžiai.

Kifoplastika – saugi ir efektyvi operacija

Gydytojas neurochirurgas dr. S. Čepkus sako, kad osteoporozės pažeistų stuburo slankstelių gydymui jau du dešimtmečius pasitelkiama perkutaninė vertebroplastikos operacija, kai speciali adata įvedama į stuburo slankstelį ir jis sutvirtinamas užpildant vertebroplastiniu cementu. Pirmasis šią operaciją 2003 m. Lietuvoje ir atliko dr. S. Čepkus.

„Vertebroplastikos operacija yra efektyvi, tačiau turi ir trūkumų, pavyzdžiui, didesnę komplikacijų tikimybę, nes leidžiant cementą dideliu spaudimu jį sunkiau kontroliuoti. Labai džiugu, kad neseniai metodika buvo patobulinta, operacija pavadinta kifoplastika. Pavienės kifoplastikos operacijos jau atliekamos keliose Lietuvos gydymo įstaigose. Mes prieš keletą mėnesių taip pat įsigijome specialių priemonių rinkinių, su komanda sėkmingai atlikome pirmąją operaciją ir jau galime pasiūlyti kifoplastiką RVUL.

Operacinių priemonių rinkinys kifoplastikai

Šios operacijos metu osteoporozės paveiktas ir lūžęs slankstelis taip pat sutvirtinamas cementu, tačiau skirtumas tas, kad į slankstelį įvedame specialų balioną, jį išpučiame, atstatome lūžusį slankstelį ir nedideliu spaudimu užpildome ertmę cementu. Taigi kifoplastika yra žymiai saugesnė procedūra už savo pirmtakę vertebroplastiką – tai didelis žingsni į priekį pacientų labui“, – pasakoja dr. S. Čepkus.

Gydytojas neurochirurgas pabrėžia, kad kifoplastikos operacija dažniausiai atliekama taikant bendrą nejautrą, bet esant kontraindikacijoms tokią operaciją galima daryti ir taikant vietinę nejautrą. Operacija yra minimaliai invazinė, atliekama per 3–4 mm dydžio pjūvius, užtrunka apie vieną valandą. Po operacijos atliekama kompiuterinė tomografija, gydytojas neurochirurgas įvertina rezultatą. Jei nėra komplikacijų, pacientas praėjus dviem dienoms po operacijos išleidžiamas į namus. Jam nereikia reabilitacijos, netaikomas joks specialus režimas, taigi galima iš karto grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo.

Kokių rezultatų tikėtis?

Dr. S. Čepkus vardina operacijos privalumus: „Intervencija nedidelė, todėl maža infekcijos rizika. Operacija rekomenduojama vyresnio amžiaus žmonėms, nes esant būtinybei galima atlikti ir taikant vietinę nejautrą. Kifoplastika nereikalauja daug laiko sąnaudų ir ilgo stacionarinio gydymo. O svarbiausia – iš karto po operacijos pastebimas ženklus sveikatos ir gyvenimo kokybė pagerėjimas, nes sutvirtinamas slankstelis ir sumažinamas skausmas.“

Operacinės komanda atlikusi pirmąją kifoplastikos operaciją RVUL

Gydytojas sako, kad remdamasis išanalizuotais vertebroplastikos operacijų duomenimis, gali prognozuoti ir kifoplastikos operacijų rezultatus. „Pavyzdžiui, iš 40 analizuotų pacientų, kurie atvyko vertebroplastikai, 20 jų buvo nevaikštantys arba vaikštantys labai sunkiai. Po operacijos vaikštančių pacientų padaugėjo iki 35. Be to, vidutiniškai po operacijos skausmas nuo 8 balų dešimtbalėje VAS skausmo skalėje sumažėjo iki 2. Vertebroplastika yra efektyvi operacija, todėl neabejoju, kad kifoplastikos rezultatai bus dar geresni“, – džiaugiasi jis.

Anot gydytojo neurochirurgo, operacija turėtų būti paklausi, nes problema yra labai dažna. Visgi jis pastebi, kad atsižvelgiant į bendrą sergančiųjų osteoporoze skaičių, į gydytojus neurochirurgus kreipiasi tik nedidelė dalis žmonių. Dr. S. Čepkus svarsto, kad greičiausiai taip yra dėl informacijos trūkumo – dažniausiai kreipiasi tie pacientai, kurie apie operaciją sužino vienas iš kito: „Todėl noriu padrąsinti pacientus kreiptis į mūsų ligoninę gydytojo neurochirurgo konsultacijos, kuris nuspręs dėl kifoplastikos operacijos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją